Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Δήμος Άνδρου: Διαχείριση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων

Τράοι... αυτή η μάστιγα!
Το πρόβλημα με τα κατσίκια που κατεβαίνουν από τα βουνά και ρημάζουν τους κήπους μας νομίζω πως όλοι το γνωρίζουμε. Το δικό μου χωράφι το έχουν καταφάει, παρόλο που πέρσι έβαλα περίφραξη, εκτός από τα πέτρινα ντουβάρια, δεν μου έχουν αφήσει τίποτα. Μου έφαγαν τα δεντράκια με φρούτα που είχα φυτεύσει τα τελευταία δέκα χρόνια, έφαγαν ακόμα και τις τριανταφυλλιές. Πάνω στα βουνά δεν έχουν αφήσει τοίχο για τοίχο. Κατσίκες χωρίς παστούρα και χωρίς επιτήρηση είναι δύσκολο για επίλυση πρόβλημα.Η παστούρα βασανίζει το ζώο, δεν ισχυρίζομαι πως πρέπει να βάλουν παστούρες στα ζώα, αλλά οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι πιο υπεύθυνοι. Ο Δήμος επιτέλους ασχολήθηκε με αυτό το μέγα θέμα, φυσικά δεν θα λυθεί το πρόβλημα με μια ανακοίνωση αλλά από κάπου έπρεπε να γίνει η αρχή. Τώρα τι μπορεί να γίνει με τα ζώα που δεν έχουν ιδιοκτήτη δεν γνωρίζω, το βέβαιο είναι πως κάτι πρέπει να γίνει. 

 Δήμος Άνδρου: Aνεπιτήρητα παραγωγικά ζώα (αιγοπρόβατα)

Ο Δήμος μας και η Υπηρεσία του  αδέσποτων ζώων, γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποδέκτης συνεχών καταγγελιών και παραπόνων για ανεξέλεγκτη βόσκηση και κυκλοφορία αιγοπροβάτων εκτός κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και περιφραγμένων περιοχών βόσκησης όπως η διαδικασία κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης ορίζει.

Η ανεξέλεγκτη βόσκηση και κυκλοφορία ανεπιτήρητων ζώων προκαλεί μια σειρά δυσμενών συνεπειών όπως: 

α) καταστροφή ιδιωτικών περιουσιών και εκτάσεων καλλιεργειών,

β) καταστροφή στο φυτικό αυτοφυές περιβάλλον και ιδιαίτερα σε περιοχές που είχαν πληγεί από πυρκαγιές,

γ) ερημοποίηση του εδάφους με ότι αυτό συνεπάγεται για την συγκράτηση των βρόχινων υδάτων,

δ) καταστροφή πετρόκτιστων πεζούλων, μαντρών, εμπατών, κλπ

ε) κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων κατά την διέλευση ή παραμονή τους επί οδικού δικτύου,

στ) δημιουργία ανεξέλεγκτων "άγριων" κοπαδιών αιγοπροβάτων.

Η νομοθεσία ορίζει ότι " Ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο"  είναι το ζώο που βρίσκεται εκτός της κτηνοτροφικής εγκατάστασης του ιδιοκτήτη, συμπεριλαμβανομένου του βοσκοτόπου αυτής, άνευ επιτήρησης και το οποίο φέρει ή δε φέρει σήμανση (ενώτια).

Για την άρση του φαινομένου και την  αντιμετώπιση αυτού, ως Υπηρεσία αδέσποτων ζώων Δήμου Άνδρου έχουμε ενεργοποιήσει πλέον τις διαδικασίες περισυλλογής των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων.

Εφ όσον τα ανεπιτήρητα ζώα που συλλέγονται φέρουν σήμανση ( που σημαίνει ότι έχουν ιδιοκτήτη) και ο ιδιοκτήτης τους δεν τα αναζητήσει, μετα την παρέλευση δέκα ημερών, αυτά περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Δήμου.

Στο ιδιοκτήτη ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου που ταυτοποιείται από την σήμανση του ζώου, επιβάλλονται πρόστιμα πενήντα (50) ευρώ ανά ζώο. 

Το ζώο επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη του μετά την καταβολή προστίμου των 50 ευρώ ανα ζώο συν δέκα (10) ευρώ ανά ημέρα διατήρησης του ζώου στην Δημοτική εγκατάσταση.

Παρακαλούμε για την ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών κτηνοτρόφων παραγωγικών ζώων όλων των περιοχών της Άνδρου προς λήψη εκ μέρους τους, των ενδεδειγμένων μέτρων αποφυγής ανεξέλεγκτης βόσκησης και κυκλοφορίας ανεπιτήρητων ζώων εκτός των δηλωμένων κτηνοτροφικών τους εγκαταστάσεων.

◈◈◈

ΠΗΓΗ: Δήμος Άνδρου, Υπηρεσία Αδέσποτων ζώων
www.facebook.com/profile.php?id=61557863381466

www.opengov.gr/ypaat/?p=2154

1 σχόλιο:

  1. Ένα ωραίο καλημέρα στα όμορφα λιβάδια από την όμορφη Νέα Υόρκη
    Πολύ ωραία φωτογραφία να είναι η συμπάθειά μου όποτε την βλέπω μου θυμίζει Στα Άχλα
    Τα άγρια γίδια βγαίνουν το βράδυ σήμερα κρύβονται τα πιο πολλά αυτά που βλέπουμε στη φωτογραφία είναι ημέρα υπάγονται σε κάποιον Να τα βάζουν τα πράγματα με τη σειρά τους
    Όταν ήμουνα εκεί στα λιβάδια Για μία βδομάδα κατέβαιναν Ερχότανε μέσα σε αυλές τρώγανε λουλούδια ό,τι έβρισκαν μπροστά τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή