Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Ενημερωτική εκδήλωση στη Χώρα για το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο


ΕΠΣ, ΤΠΣ, ΤΑ... με απλά και λίγα λόγια
Το Εθνικό Πρόγραμμα Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης "Κωνσταντίνος Δοξιάδης" του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με χρηματοδότηση 600 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφορά την εκπόνηση των μελετών ΕΠΣ (Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια) και ΤΠΣ (Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια) και έχει στόχο να αποκτήσουν πολεοδομικό σχέδιο και κανονισμούς ρύθμισης του χώρου οι Δήμοι όλης της χώρας. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος ο Δήμος Άνδρου διοργανώνει ομιλίες ενημέρωσης  (προχθές στο Κόρθι, χθες στη Χώρα, σήμερα 20/10 στο Γαύριο)

Επειδή τα λεφτά τα δίνει το Ταμείο Ανακάμψης τα χρονοδιαγράμματα είναι αυστηρά! Έτσι: "η συνολική διάρκεια είναι 36 μήνες, εκ των οποίων οι 24 αφορούν μελετητικό χρόνο και οι υπόλοιποι 12 μήνες τον απαιτούμενο χρόνο από την παραλαβή έως και την επίσημη έγκριση των σχεδίων".
Το δικό μας Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) του Δήμου Άνδρου (ΔΕ Υδρούσας, Άνδρου, Κορθίου» έχει αναλάβει η εταιρεία ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.
Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025. 

Με πληροφορίες από:


Γιατί είναι σημαντικό; γιατί μας αφορά;
—Γιατί πρέπει να διασφαλιστεί η τοπική γνώση, οι συλλογικές ανάγκες να καταγραφούν και να αξιολογηθούν  συνεισφέροντας έτσι στις μελέτες των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων της περιοχής.
—Γιατί οι μελετητές δουλεύουν με στοιχεία και στατιστικές αλλά εμείς ζούμε εδώ την πραγματικότητα του τόπου μας. Αυτή την γνώση και τις πληροφορίες που έχουμε εμείς "οι ντόπιοι" πρέπει να μεταφερθεί στους μελετητές, ώστε τα σχέδια τους να είναι όσο το δυνατόν ρεαλιστικά. {στο τέλος του κειμένου θα βρείτε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Δήμου μας}
—Γιατί δεν γίνεται να μείνουμε αμέτοχοι.


Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης

Μερικά από τα πολλά που θα καθορίσει το ΤΠΣ:
Χρήσεις γης, πυκνότητα κατοίκησης, συντελεστής και περιορισμοί δόμησης, κοινόχρηστοι χώροι, κοινωφελείς εξυπηρετήσεις, δημόσιες υποδομές και δίκτυα, διαχείριση υδάτων, πιθανή κατασκευή μικρών υδατοφραγμάτων, δρόμοι πρόσβασης και δασοπροστασίας και πολλά άλλα εξίσου σημαντικά.


Δρ. Μιλτιάδης Λάζογλου, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης και υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).


Ελένη Σαλουβάρδου Αρχιτέκτων

Στη χθεσινή (19/10) εκδήλωση στη Χώρα παρουσίασε με απλά λόγια τη μελέτη ο Δρ. Μιλτιάδης Λάζογλου, μίλησε επίσης η Ελένη Σαλουβάρδου Αρχιτέκτων - Μηχανικός, μέλος της επιτροπής του Δήμου Άνδρου για την παρακολούθηση του πολεοδομικού σχεδίου, ο Δήμαρχος Σουσούδης που είπε αρκετά ενδιαφέροντα για το νερό, την απογραφή και πως επηρεάζει πολλές αποφάσεις.(θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτηση) 
Παραμβάσεις - ερωτήσεις από το κοινό έκαναν: Ο Αλέξανδρος Μαβής, Βιοτεχνολόγος-Περιβαλλοντολόγος, ο Γιάννης Κούλουθρος Τοπογράφος Μηχανικός, η Άννα Βολίκα, ο Λάζαρος Τσιώπος, πρόεδρος του τοπικού Μεσαριάς, η Κατερίνα Μπασαντή, η Ντίνα Στυλιανού, η έπαρχος Άννα Βρεττού.

Η Άνδρος έχει 80 οικισμούς και μόνο 20-25 είναι οριοθετημένοι.

Για Μελέτη (εδώ είναι το ζουμί)

Τοπικό Πολεοδομικό σχέδιο Δήμου Άνδρου (ΔΕ Υδρούσας, Άνδρου, Κορθίου)
Σύνθετη αξιολόγηση και Παρουσίαση εναλλακτικών σεναρίων χωρικής οργάνωσης Δήμου Άνδρου

🌐 www.andros.gr/images/andros/articles/2024/parousiasi.pdf

Χάρτης σεναρίου 1

Χάρτης σεναρίου 2

Χάρτης σεναρίου 3

🔴🔴🔴 Δήμος Άνδρου: Οι παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας είναι χρήσιμα και θα ληφθούν υπόψη στον τελικό σχεδιασμό. Παρακαλούμε να μας τα αποστείλετε στο e-mail: diavoulefsi@andros.gr

1 σχόλιο: