Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Παρουσιάστηκε στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη το λεύκωμα "Αλώνια της Άνδρου" του Γιώργου Σαλταφέρου



Στις κατάμεστες αίθουσες της οικίας Μ.Ε. Κυδωνιέως της Καϊρείου βιβλιοθήκης έγινε χθες (05.10.2024) η παρουσίαση του λευκώματος "Αλώνια της Άνδρου" του Γιώργου Σαλταφέρου. Οι ομιλητές Δημήτρης Σταυριανός, αρχαιολόγος, φιλόλογος και η Λήδα Καζαντζάκη, Ιστορικός τέχνης μίλησαν για την δουλειά του Γιώργου γύρω από τα Αλώνια, επίσης μίλησε με τρόπο βιωματικό και συγκινητικό ο καλλιτέχνης που σαν παιδί με αγρότη πατέρα είχε δουλέψει στην κοπιαστική διαδικασία του αλωνίσματος. Παρουσίαση λευκώματος εκτός σεζόν στην Άνδρο με τόσο κόσμο δεν είναι κάτι που γίνεται συχνά. Γεγονός είναι, και αυτό το διαπιστώνουμε στις πολλές ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα, οι Ανδριώτες διψάμε για πληροφορίες και γνώση γύρω από το παρελθόν του τόπου μας, θέλουμε δηλαδή να “μάθουμε τα παλιά” η κιβωτός γνώσεων για όλα τα "παλιά" είναι η Καΐρειος Βιβλιοθήκη




O Αλκιβιάδης Τάττος




 Το λεύκωμα που εκδόθηκε με την φροντίδα της Καϊρείου βιβλιοθήκης χρηματοδοτήθηκε από τον Αλκιβιάδη Τάττο και πωλείται στην Καϊρειο Βιβλιοθήκη καθώς και στα βιβλιοπωλεία της Άνδρου. Το λεύκωμα δεν πρέπει να λείψει από κανένα Ανδριώτικο σπίτι, διότι αφορά την ανδριώτικη μνήμη και παράδοση.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν για την οικονομική ενίσχυση της Καϊρείου βιβλιοθήκης.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: εκπαιδευτική δράση με θέμα τη Χάρτα του Ρήγα

Με μεγάλη χαρά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σας προσκαλεί στην παρουσίαση της εκπαιδευτικής δράσης με θέμα τη Χάρτα του Ρήγα, που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας Άνδρου την Παρασκευή 11.10.2024 στις 19:00.

Το Αρχαιολογικό μουσείο Άνδρου μέταξυ των εκθεμάτων έχει ένα καλά διατηρημένο αντίγραφο της χάρτας του Ρήγα Φεραίου.

Η ιδιαίτερη ζαχαροπλαστική παράδοση της Άνδρου

Ακόμη ένα δημοσίευμα, αυτή τη φορά στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για την καταπληκτική ζαχαροπλαστική της Άνδρου. Διαβάστε:

Ένα 4ης γενιάς ζαχαροπλαστείο στην Άνδρο μάς μυεί στη γλυκιά παράδοση του νησιού
Laskari’s Pastry, Άνδρος, τηλ. 2282 022305

Πρόκειται όντως για ένα νησί, το οποίο μπορεί να περηφανεύεται για την ιδιαίτερη παράδοση που κατέχει στον τομέα αυτό, για τα ιστορικά του ζαχαροπλαστεία που κρατούν ακόμη ψηλά τη σημαία των παραδοσιακών γλυκισμάτων, για τα εκλεκτά κεράσματα που μοσχοβολούν ροδόνερο κι αμύγδαλο και για τους κατοίκους του, που τα τιμούν πιστά και προτιμούν την αγνή τους γεύση πολύ περισσότερο απ’ οποιεσδήποτε νέες τάσεις και μοντέρνες ιδέες. Τη νεωτερικότητά της εξάλλου στον τομέα της ζαχαροπλαστικής, η Άνδρος την έχει αποδείξει ήδη εδώ κι έναν αιώνα, από την εποχή που οι πρώτοι ζαχαροπλάστες της – πολλές φορές μαθαίνοντας την τέχνη τους εκτός των ελληνικών συνόρων – φρόντιζαν εκτός από τα παραδοσιακά γλυκά να φέρνουν στο νησί και φρέσκες ιδέες που να ικανοποιούν το εκλεπτυσμένο γούστο της αστικής τάξης, παντρεύοντας και στη ζαχαροπλαστική τη νησιώτικη με την αστική πλευρά, την εντοπιότητα με τον κοσμοπολιτισμό, που ταίριαζε στους Ανδριώτες ναυτικούς, εμπόρους κι εφοπλιστές.

cantina.protothema.gr/prosopa/paragogoi/ena-4is-genias-zacharoplasteio-stin-andro

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

11ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Νέων Πιανιστών στην Άνδρο


Σας προωθούμε  την αφίσα του 11ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Νέων Πιανιστών που έχει προγραμματιστεί για τις  12 και 13 Οκτωβρίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου.
H παρακολούθηση από το κοινό επιτρέπεται και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Παράλληλα,  αξιοποιώντας και φέτος  την τεχνολογία και τα σύγχρονα εργαλεία κοινωνικής  δικτύωσης,  ο Διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί ζωντανά (live streaming) μέσω YouTube από το Mousa Andros στις 16.00 το Σάββατο (διαγωνιστικό μέρος) και στις 12.30 την Κυριακή για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την απονομή των βραβείων.

Τα  links για τις δύο ημέρες είναι τα ακόλουθα :

Για το Σάββατο

Για την Κυριακή

Δήμος Άνδρου: Διαχείριση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων

Τράοι... αυτή η μάστιγα!
Το πρόβλημα με τα κατσίκια που κατεβαίνουν από τα βουνά και ρημάζουν τους κήπους μας νομίζω πως όλοι το γνωρίζουμε. Το δικό μου χωράφι το έχουν καταφάει, παρόλο που πέρσι έβαλα περίφραξη, εκτός από τα πέτρινα ντουβάρια, δεν μου έχουν αφήσει τίποτα. Μου έφαγαν τα δεντράκια με φρούτα που είχα φυτεύσει τα τελευταία δέκα χρόνια, έφαγαν ακόμα και τις τριανταφυλλιές. Πάνω στα βουνά δεν έχουν αφήσει τοίχο για τοίχο. Κατσίκες χωρίς παστούρα και χωρίς επιτήρηση είναι δύσκολο για επίλυση πρόβλημα.Η παστούρα βασανίζει το ζώο, δεν ισχυρίζομαι πως πρέπει να βάλουν παστούρες στα ζώα, αλλά οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι πιο υπεύθυνοι. Ο Δήμος επιτέλους ασχολήθηκε με αυτό το μέγα θέμα, φυσικά δεν θα λυθεί το πρόβλημα με μια ανακοίνωση αλλά από κάπου έπρεπε να γίνει η αρχή. Τώρα τι μπορεί να γίνει με τα ζώα που δεν έχουν ιδιοκτήτη δεν γνωρίζω, το βέβαιο είναι πως κάτι πρέπει να γίνει. 

 Δήμος Άνδρου: Aνεπιτήρητα παραγωγικά ζώα (αιγοπρόβατα)

Ο Δήμος μας και η Υπηρεσία του  αδέσποτων ζώων, γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποδέκτης συνεχών καταγγελιών και παραπόνων για ανεξέλεγκτη βόσκηση και κυκλοφορία αιγοπροβάτων εκτός κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και περιφραγμένων περιοχών βόσκησης όπως η διαδικασία κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης ορίζει.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Ελληνικό Κτηματολόγιο - Κυκλάδες

Δεύτερο email που μας έρχεται, κάπως σαφέστερο από το πρώτο. Εχουμε διορία μέχρι 7η Νοεμβρίου 2024 να ελέγξουμε αν είναι σωστά όσα έχουν καταγραφεί. Βοήθεια μας! 

Ελληνικό Κτηματολόγιο - Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε)

Εάν είστε κάτοχος ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Θήρας, Πάρου, Μήλου, Μυκόνου, Τήνου, Άνδρου, Κέας –Κύθνου και Νάξου, που βλέπετε αναλυτικά παρακάτω, η 24η Σεπτεμβρίου 2024 είναι η ημερομηνία έναρξης της Προανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων.

Ο Μεγάλος ποταμός στα Λειβάδια Άνδρου




Μπαστούνι απέναντι από μπαστούνι.





Ο Μεγάλος ποταμός δίχως μια σταγόνα νερού. Τόσο ξερό δεν θυμάμαι να τον έχω ξαναδεί.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Σύλλογος Λειβαδίων: εκδρομή στην Τήνο

ΠΡΟΣΟΧΗ
Το πούλμαν φεύγει απο χώρα 07.50 από αστυνομία και από Λειβαδια 08.00 στον ποταμό.

Environmental Αwards 2024: Τιμητική διάκριση στον Αλκιβιάδη Τάττο

Συνήθως οι τιμητικές διακρίσεις είναι "κούφιες" και χωρίς νόημα. Όχι όμως όλες! Όχι όσες αφορούν ανθρώπους που σκέφτονται το αύριο, το μεθαύριο. Όχι αν πρόκειται για ανθρώπους σαν τον Αλκιβιάδη που διαρκώς επεξεργάζεται ιδέες που έχουν μοναδικό προορισμό την Άνδρο (πως-θα-γίνει-πιο-όμορφη-η-Άνδρος). Αν τον είχαν “ψάξει” λίγο ακόμη, οι διοργανωτές των Environmental Αwards, η διάκριση θα αφορούσε το σύνολο του έργου του. Ενδεικτικά: άπειρες δεντροφυτεύσεις, φύτευση αλμυρικιών στο Παραπόρτι, καλλωπισμός πολλών αυτοκινητόδρομων με ντουράφες (πικροδάφνες), το δίκτυο αποχέτευσης στο Μεσαίο χωριό των Λειβάδιων (κορυφαίο έργο που την σπουδαιότητα θα την δούμε σε λίγα χρόνια όταν καθαρίσει ο ποταμός).  Αλκιβιάδη συγχαρητήρια για το βραβείο!
 

Τιμητική διάκριση στον Αλκιβιάδη Τάττο στα Environmental Αwards 2024

Τα Environmental Αwards 2024 , μοναδικά βραβεία που αναδεικνύουν και επιβραβεύουν καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες για την προστασία του Περιβάλλοντος και την Αειφορία, καθώς και καινοτόμα «πράσινα» έργα, τεχνολογίες ή προγράμματα, ανέδειξαν τους νικητές τους την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στο Anais Club.

Αλκιβιάδη Τάττο: Αναφορικά με την ιδιωτική του πρωτοβουλία να κατασκευάσει και να συντηρεί το Ανοικτό Θέατρο της Χώρας Άνδρου, έναν χώρο εφάμιλλο της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής παράδοσης της Άνδρου, καθώς και στην διεξαγωγή επί μια  δεκαετία, των Φεστιβάλ Άνδρου έργα που συνδράμουν στην  διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας. Εν λόγω πρωτοβουλίες αποτελούν τομέα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος καθόσον η  προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προστασία  και της αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Διαβάστε περισσότερα: festivalandros.gr/timitiki-diakrisi-ston-alkiviadi-tatto

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Παρουσίαση λευκώματος "Αλώνια της Άνδρου" του Γιώργου Σαλταφέρου στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη

 

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024, ώρα 11.00
Καΐρειος Βιβλιοθήκη, Οικία Μ.Ε. Κυδωνιέως

Jazz στο Μουσείο Β& Γουλανδρή

Workin’ Trio – “The two sides of Charis Ioannou”

Ο νέος κύκλος της σειράς συναυλιών του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή Jazz στο Μουσείο, που έχει τίτλο “Jazz Interactions” και εξερευνά τους διαφορετικούς τρόπους που η μουσική τζαζ αλληλεπιδρά με άλλες μορφές τέχνης, ξεκινά την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου με το Workin’ Trio του Χάρη Ιωάννου και την παράσταση “The two sides of Charis Ioannou”.

Στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή το Workin’ Trio θα παρουσιάσει μουσική από τις χρυσές δεκαετίες της τζαζ, στα μέσα του 20ου αιώνα. Ο Χάρης Ιωάννου στο σαξόφωνο, ο Χρίστος Γερολατσίτης στο Hammond organ και ο Μάριος Σπύρου στα τύμπανα θα ερμηνεύσουν συνθέσεις των Thelonious Monk, Bud Powell, Lou Donaldson καθώς και ορχηστρικές διασκευές τραγουδιών από το American Songbook, προσαρμοσμένες στον ιδιαίτερο ήχο του Organ Trio.