"Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις"
Εμεις, της εποχής του βερμούτ που λέει ο Babakas, ξέρουμε καλά το ποίημα από το Δημοτικό. Ήταν στα στιχάκια που έπρεπε να αποστηθίσουμε. Χούντα, επικρατούσε ένας υπέρμετρος πατριωτισμός. Την εποχή εκείνη πολλοί "πολεμούσαν" για να έρθει η κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα. Ν' ανοίξει δηλαδή η βουλή, εκεί που πριν ένα μήνα διαδηλωτές φώναζαν: "να καεί, να καεί το μπ...... η βουλή" (Το πόσο μεγάλη εντύπωση μου έκανε αυτό το σύνθημα δεν μπορώ να σας πω! Φυσικά μπορώ να το ερμηνεύσω, αλλά όποτε το θυμάμαι πολύ στεναχωριέμαι) Τότε λοιπόν με το βερμούτ και τους φοίνικες ήταν της "μόδας" αυτό το δημοτικό άσμα. Δεν έλειπε από καμιά σχολική γιορτή. Παρ' όλο λοιπόν που δεν πιστεύω σε κόκκινες μηλιές, μαρμαρωμένους βασιλιάδες και πορφυρογέννητους πρίγκιπες, τη σημερινή μέρα πάντα την θυμάμαι. Αυτό ήθελα να πω. Το έφερα λίγο αρόδου... αλλά συγχωρήστε με είμαι λίγο φλύαρη σήμερα...
και ύστερα λέν εμένα πασταφλώρα του μεσονυκτίου!
ΑπάντησηΔιαγραφή29 Μαίου
εγώ πάλι το πιστεύω...
Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θάναι!!!
Και ο βασιλέας μαθαίνοντας το κακό μαντάτο, έστειλε καταπάνου του άλλα φουσάτα καλλίτερα με τους διαλεγμένους περιφημότερους κεφαλάδες, και ο Κυρ Ιωάννης έστειλε παραγγελίαις και μπουλετιά, παρακαλώντας με τα δάκρυα στα μάτια τούς Γαλαξειδιώταις και Λοιδορικιώταις και άλλους να τρέξουνε σε βοήθειά του, και αυτός θα τους πλερώση με το παραπάνου. Και εδράμασι διακόσιοι Γαλαξειδιώταις και διακόσιοι Λοιδορικιώταις και διακόσιοι από άλλα χωρία, οι πλέον διαλεχτοί και ανδρειότερα παλληκάρια, με απόφασι να ζήσουνε ή να πεθάνουνε. Και ήρθασι γοργόν σε βοήθεια. Και ο Κυρ Ιωάννης βλέπωντάς τους πολύ εχάρηκε και πήρε θάρρος. Και την άλλη ημέρα επιάσθηκε φοβερά μάχη κάτω στο ποτάμι του Ζητουνίου, και εσκοτωθήκασι πολλοί από ταις δύο μεριαίς. Και το απόγευμα εξαναπιάσθηκε ο πόλεμος.Οι Γαλαξειδιώτες πρώτοι εκάμασι γιουρούσι, θαρρώνταις πως θα τους ακολουθήσουνε και άλλοι. Μονάχα οι Λοιδορικιώταις τους ακολουθήσανε και οι άλλοι, οι πανάπιστοι και δολεροί, τους αφήκασι τραβώντας χέρι και μη τρέχοντας σε βοήθεια, καθώς εμπροστήτερα με όρκους φοβερούς είχασι αποφασισμένα να κάμουσι.Και οι Γαλαξειδιώταις, έστωντας και να μείνουν μονάχοι και μη ημπορώντας να γυρίσουσι πίσω, ετραβήξασι τα σπαθιά και επέσασι μέσα στο βασιλικό στράτευμα. Και εγίνηκε ταραχή μεγάλη και πόλεμος φοβερός, που εγέμωσε ο κάμπος από κουφάρια.[…]Εσκοτωθήκασι και από τα βασιλικά φουσάτα άνθρωποι αμέτρητοι, που εγεμίσανε οι κάμποι από κουφάρια.[…]
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΕΣΠΟΤΑΤΟΥ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ). ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΔΗΛΑΔΗ.
Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ ΚΙ ΑΥΤΗ ΕΝΑ ΜΠ...... ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΙ ΕΠΕΣΕ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ.ΠΡΙΝ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ.
Γ.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!
Στη δουλειά λέμε πως τα μπουρδέλα μια χαρά είναι γιατί έχουν νόμους, η τσατσά είναι αυστηρή και κρατά τον έλεγχο. ¨Όλα δουλεύουν ρολόι. Υπάρχει οργάνωση και το βασικότερο σέβονται την ιεραρχία που στις μέρες μας έχει καταργηθεί πλήρως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Οθωμανοί ήταν "φρέσκοι" κεφάτοι και πολλοί, με τον επεκτατισμό της η αυτοκρατορία θα έπεφτε, που να τα έβγαζε πέρα με τόσα μέτωπα.
Ισχύει δηλαδή, εδώ όπως σε πολλά άλλα πράγματα, το κύριο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης: απληστία στο όριο!
Μόνο μια αυτοκρατορία αντέχει!
Αυτή του Star Wars!
Καλημέρα Γ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣςςς μην ξυπνήσουμε την Πασταφλώρα
Σήμερα πρέπει να αντλούμε τα αναγκαία συμπεράσματα από την ιστορία. Και να διδασκόμαστε από αυτά. Ειναι περισσότερο αναγκαίο στις μέρες μας, απ΄ ότι παλιότερα. Καλό σ/κ σε όλες και όλους. Αλήθεια θα πάτε στην εκδήλωση για το βιβλίο που αναφέρεται στην Άρνη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγο δύσκολο για μένα, έχω πολλές δουλειές σήμερα. Καλημέρα Δημήτρη
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα. Σαβάτο σήμερα δεν κοιμάσαι λίγο παραπάνω Boul boul. Μην κοιτάς εμας που δουλεύομε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βιβλίο για την Άρνη ήδη μου το έστειλε ο συγγραφέας και το διάβασα, λόγω συζύγου. Είναι πάρα πολύ καλό και ενδιαφέρον, μπράβο του.
Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη θα παρουσιάσει τους τόμους «Εύανδρος» και «Captain and Scholar», που εξέδωσε για να τιμήσει τη μνήμη του Δημητρίου Ι. Πολέμη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48, στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», στις 19.30.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να ξέρετε οτι κάνομε και εμείς παρουσιάσεις, για να παιδεύομε εγώ. Καλό Σ/Κ σε όλους.
Και εγω που νομιζα οτι σημερα θα ημουν μονη μου στην σαλα λογω Σ/Κ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα σας απο τα Λειβαδια.
Λιακαδα ,μια θαλασσα "λαδι",και εγω πινω τον καφε μου στην δροσια ,αφου ποτισα οοολα μου τα λουλουδακια.
Καλα να περνατε,οπου και αν ειστε οτι και αν κανετε.
Μαρμαρωμένε Βασιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνος Καρυωτάκης
Και ρίχτηκε με τ' άτι του μες στων εχθρών τα πλήθια,
το πύρινο το βλέμμα του σκορπούσε την τρομάρα,
και το σπαθί του τη θανή. Στα χάλκινά του στήθια,
εξέσπασε η όργητα σε βροντερή κατάρα.
Εθόλωσαν τα μάτια του. Τ' αγνό το μέτωπό του,
θαρρείς ο φωτοστέφανος της Δόξας τ' αγκαλιάζει.
Κι έπεσε χάμου ο Τρανός! Θρηνήστε το χαμό του.
Μα, μη! Σε τέτοιο θάνατο ο θρήνος δεν ταιριάζει.
Κι έπεσε χάμου ο Τρανός! Κυλίστηκε στο χώμα,
ένας Τιτάν π' ακόμα χτες εστόλιζ' ένα θρόνο,
κι εσφάλισε - οϊμένανε! - για πάντ' αυτό το στόμα,
που κάθε πίκρα ρούφαγε κι έχυν' ελπίδες μόνο,
Μαρμαρωμένε Βασιλιά, πολύ δε θα προσμένεις.
Ένα πρωί απ' τα νερά του Βόσπορου κει πέρα
θε να προβάλει λαμπερός, μιας Λευτεριάς χαμένης, ο ασημένιος ήλιος. Ω, δοξασμένη μέρα!
Τωρα ειδα στο εορτολογιο,οτι σημερα γιορταζει η υπομονη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρονια μας πολλα λοιπον,γιατι ολοι γιορταζουμε σημερα.
ΥΠΟΜΟΝΗ!!!!!!!!!
Ασύστατη θα πας για μπάνιο????
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά να περνάτε όλοι,όπως μπορεί ο καθένας!