Νερό...συμβολή στη κίνηση και στη ζωή. Και η ορμή του συμβάλλει στην ανανέωση της φύσης και όχι μόνο... Το γεφυράκι σύζευξη ανθρώπινων αναγκών του τότε και του σήμερα. Πόσες γέφυρες "ρίχνουμε" στη ζωή μας και πόσες από αυτές μάταια; Μα και πόσες από αυτές δεν είναι αναγκαίες για την εν γένει ύπαρξή μας... Να είστε όλοι καλά!!!
Σπασμένη γέφυρα ενώνει το κενό μας και ‘μεις κρεμάμενοι στις άκρες της γυμνοί θωρώντας κάτω μας τη γη, πάνω τον ουρανό μας δακρύζουμε μια μουσική, με μια βραχνή φωνή
Κι’ αρχίζει τότε μια βροχή περίεργη με δάκρυ και παρασέρνει στο κενό τη γύμνια τη στυγνή ντυμένη μ’ ένα όνειρο, φτάνω στην άλλη άκρη δεμένη πάλι πάνω σου μ’ ένα χοντρό σχοινί
Σφραγίζω με τα δάχτυλα τη μια σου την παλάμη και κοινωνώ απ’ τα χείλη σου το νιόπλαστο φιλί, μοιάζει τριγύρω η σκοτεινιά με κόκκινο ποτάμι που ρούφηξε τις πίκρες μας, ήλιος να μην τις δει
Παράξενα μου φαίνονται τα μάτια σου το βράδυ σαν λυπηρό πλατάγισμα μιας γκρεμισμένης γης που φέρνει χρώμα ρόδινο στ’ απύθμενο σκοτάδι και μια γλυκάδα σιγηλή στο βάθος της πληγής
Σιμά σου μένω και θωρώ κάθε σπασμένη μέρα που σούρουπο ξημέρωνε κι’ ανήλιαγες στιγμές παίρνω κομμάτια κρύσταλλο, μιας άσπρης μας Δευτέρας κι’ ενώνω με το σάλιο μας, της γέφυρας ρωγμές
καλημερα παιδακια αυτο το γεφυρι ειναι γενατο θυμισες.....εκει εκλεισα το πρωτο ραντεβουδακι μου...(δεν θα πω με ποιον!)εκει πρωτοπηγα τον αντρα μου στο πρωτο του ταξιδι στο νησι(νομιζω το 1978?)και ειχε μεινει εκπληκτος απο ολη την διαδρομη στον ποταμο.(βλεπεις εκεινος τις κυκλαδες τις ειχε πετρα-ηλιο-μπλε)...εκει πηγαινα και τα παιδακια μου μικρα (εχουμε πολλες φωτο!) αλλα και ΚΑΘΕ φορα που παω στο νησι την περατσαδα μου απο εκει θα την κανω (ποδαρατο!)... ελπιζω και ευχομαι να γερασουμε καλα και να πηγαινουμε παντα...και αν δεν μπορουμε...καποιος να μας παει! φιλια πολλα
Καλημέρα. Επιτέλους βγήκε ήλιος με δόντια βέβαια. Τι όμορφη διαδρομή αυτή του ποταμού με το γεφυράκι. Ιδανικό για τα ραντεβού μιας όμορφης εποχής. Τώρα ποιός πάει ραντεβού μέσα στους ποταμούς?
καλημερα, καλημερα! πω,πω,πω...ενας θυμωμένος ποταμος... πολλες αναμνησεις, πολλες! κ.Σπυρόπουλε, πολυ μου άρεσε αυτο που γράψατε Κουτρουλό, η ποίηση δεν πρεπει να φευγει ποτε απο τη ζωή μας Καψοραχη, η ρεαλίστρια Γαρουφαλια, η ρομαντικη Κορίνα, η πρακτική
σε όλους σας καλημέρα! boul-boul, εχω αναμνησεις απο τον ποταμό με σενα μέσα σε μια ωραια φωτο με καπελλο πορτοκαλί καλοκαιρινό! φιλιά
Ήταν ένας τύπος πωρωμένος με τις καταδύσεις. Ετοιμάζεται, φοράει τον εξοπλισμό του και αρχίζει να κατεβαίνει.
50 μέτρα βάθος...
100 μέτρα βάθος......
150 μέτρα βάθος.........
Στα 150 μέτρα με μεγάλη έκπληξη βλέπει έναν τύπο να έχει βουτήξει κι αυτός μόνο με το μαγιώ του, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς τίποτε...
Αμέσως βγάζει το ειδικό, πανάκριβο πινακάκι του και γράφει: "Ρε φίλε, να σε ρωτήσω κάτι; Εγώ για να φτάσω σε αυτό το βάθος, χρειάστηκα εξοπλισμό, χρόνο... Εσύ πώς έρχεσαι τόσο βαθιά χωρίς εξοπλισμό;"
Όσο περνάνε τα χρόνια ο άνθρωπος χάνει το προνόμιο της αποκλειστικότητας της νοημοσύνης, καθώς πολλά ζώα, ακόμα και φυτά, αποδεικνύεται ότι έχουν ικανότητες που μοιάζουν με τις δικές του. Επιστημονικές έρευνες, έφεραν στο φως το 2009, αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, που αφορούν στο βασίλειο των ζώων και των φυτών.
- Τα άλμπατρος είναι αρκετά έξυπνα πτηνά, ώστε να δημιουργούν σχέσεις με τις δολοφόνους φάλαινες στον ανοιχτό ωκεανό, όπως ανακαλύφθηκε από μικροσκοπικές βιντεοκάμερες προσδεμένες πάνω στα πτηνά. Καταφέρνουν, με αυτό τον τρόπο, να βρουν τροφή στην αχανή θάλασσα.
- Οι χιμπατζήδες φτιάχνουν στο μυαλό τους νοητούς χάρτες με τα δέντρα του δάσους, που είναι φορτωμένα με φρούτα. Η μνήμη τους είναι τόσο ακριβής, όσον αφορά στον χώρο, που μπορούν να εντοπίσουν ένα ξεχωριστό δέντρο ανάμεσα σε χιλιάδες. Επιπλέον, μπορούν να θυμηθούν ποιο δέντρο είναι φορτωμένο με τα περισσότερα φρούτα, γεγονός που τους ωθεί να πάνε όσο μακριά χρειαστεί για να εντοπίσουν αυτό το δέντρο.
- Τα χταπόδια αρπάζουν με τα πλοκάμια τους ανοικτές καρύδες και “τρέχουν”, ώσπου να βρουν το σημείο του βυθού, που τους αρέσει, για να χρησιμοποιήσουν την καρύδα, ως σπίτι τους. Πρόκειται για τα μόνα μη σπονδυλωτά ζώα, ικανά να χρησιμοποιήσουν σαν εργαλείο, την καρύδα.
- Τα “έξυπνα” πουλιά είναι πιο ελκυστικά. Σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε αρσενικά πουλιά του είδους bowerbirds, όσα από αυτά είναι πιο ικανά στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων είναι πιο ελκυστικά στα μάτια των θηλυκών. Έτσι λοιπόν, έχουν και περισσότερες συντρόφους.
- Οι αράχνες φτιάχνουν ομοιώματα του σώματός τους σε φυσικό μέγεθος, για αντιπερισπασμό, ώστε να ξεγελούν τους επικίνδυνους επιδρομείς. Έτσι εξηγούνται και τα διάφορα σχήματα που δίνουν στους ιστούς τους.
- Τα κοράκια βιντεοσκοπήθηκαν να χρησιμοποιούν εργαλεία, για να πιάσουν την τροφή τους. Για παράδειγμα, ρίχνουν πέτρες σε ένα δοχείο με νερό, ώστε να σηκωθεί η στάθμη του και να καταφέρουν να ξεδιψάσουν.
- Οι αετοί κυνηγούν ομαδικά και σκοτώνουν ταράνδους μέσα από συνδυασμένες επιδρομές, όπως αποκάλυψε βιντεοσκόπηση χρυσαετών.
- Οι χιμπατζήδες είναι “βιολογικά προγραμματισμένοι” να απολαμβάνουν την καλή μουσική. Τα μωρά τους προτιμούν την αρμονική από τη δυσαρμονική μουσική.
- Ορισμένα πουλιά, οι παπαδίτσες, χρησιμοποιούν την αρωματοθεραπεία. Συλλέγουν στις φωλιές τους θεραπευτικά αρωματικά φυτά, όπως η μέντα και η λεβάντα, για να σκοτώνουν τα βακτήρια. Έτσι, τα μικρά μεγαλώνουν σε ένα πιο αποστειρωμένο περιβάλλον, γεγονός που τα βοηθά να αναπτύσσονται πιο γρήγορα και να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.
- Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα ζώα που προσαρμόζονται ευφυώς στο περιβάλλον τους, αλλά και τα φυτά. Στα τροπικά δάση του Ισημερινού υπάρχει ένα φυτό, που “προσποιείται” ότι είναι άρρωστο, για να αποφεύγει τις επιθέσεις από τα έντομα και τα παράσιτα. Πρόκειται για το πρώτο παράδειγμα φυτού, που έχει βρεθεί να αναπτύσσει τέτοια “πανούργα” στρατηγική επιβίωσης.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΟΥΤΡΟΥΛΟ ΑΠ' ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ. ΤΑ ΧΤΑΠΟΔΙΑ ΕΧΟΥΝ 9 ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ: 1 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΛΟΚΑΜΙ ΚΑΙ 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ 'Η ΜΗΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Γ.
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΦΥΡΑΚΙ ΚΑΘΟΜΟΥΝΑ ΩΡΕΣ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΟ ΜΟΥ 1,2,3,4,ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΟΥΣΑΜΕ ΠΕΤΡΟΥΛΕΣ,ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΙΒΑΔΙΑ ΠΟΥ ΧΤΙΖΑΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ!ΠΑΝΤΑ ΝΕΥΡΙΑΣΜΕΝΗ,ΚΑΚΟΚΕΦΗ,ΓΚΡΙΝΙΑΡΑ ΕΒΡΙΖΑ ΤΟ ΝΗΣΙ,ΤΑ ΛΕΙΒΑΔΙΑ,ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΕΓΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΔΕΝ ΕΜΕΝΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ!!!ΜΕΤΑ ΤΟΝ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ!!!ΤΩΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΙΣΩΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΗΣΩ ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΑΚΙ,ΠΟΥ ΜΕ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΚΑΙ ΚΡΥΦΟΓΕΛΑΕΙ!!!!!
Νερό...συμβολή στη κίνηση και στη ζωή. Και η ορμή του συμβάλλει στην ανανέωση της φύσης και όχι μόνο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γεφυράκι σύζευξη ανθρώπινων αναγκών του τότε και του σήμερα.
Πόσες γέφυρες "ρίχνουμε" στη ζωή μας και πόσες από αυτές μάταια;
Μα και πόσες από αυτές δεν είναι αναγκαίες για την εν γένει ύπαρξή μας...
Να είστε όλοι καλά!!!
ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣπασμένη γέφυρα
Σπασμένη γέφυρα ενώνει το κενό μας
και ‘μεις κρεμάμενοι στις άκρες της γυμνοί
θωρώντας κάτω μας τη γη, πάνω τον ουρανό μας
δακρύζουμε μια μουσική, με μια βραχνή φωνή
Κι’ αρχίζει τότε μια βροχή περίεργη με δάκρυ
και παρασέρνει στο κενό τη γύμνια τη στυγνή
ντυμένη μ’ ένα όνειρο, φτάνω στην άλλη άκρη
δεμένη πάλι πάνω σου μ’ ένα χοντρό σχοινί
Σφραγίζω με τα δάχτυλα τη μια σου την παλάμη
και κοινωνώ απ’ τα χείλη σου το νιόπλαστο φιλί,
μοιάζει τριγύρω η σκοτεινιά με κόκκινο ποτάμι
που ρούφηξε τις πίκρες μας, ήλιος να μην τις δει
Παράξενα μου φαίνονται τα μάτια σου το βράδυ
σαν λυπηρό πλατάγισμα μιας γκρεμισμένης γης
που φέρνει χρώμα ρόδινο στ’ απύθμενο σκοτάδι
και μια γλυκάδα σιγηλή στο βάθος της πληγής
Σιμά σου μένω και θωρώ κάθε σπασμένη μέρα
που σούρουπο ξημέρωνε κι’ ανήλιαγες στιγμές
παίρνω κομμάτια κρύσταλλο, μιας άσπρης μας Δευτέρας
κι’ ενώνω με το σάλιο μας, της γέφυρας ρωγμές
Καλημέρα σας.
καλημερα παιδακια
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτο το γεφυρι ειναι γενατο θυμισες.....εκει εκλεισα το πρωτο ραντεβουδακι μου...(δεν θα πω με ποιον!)εκει πρωτοπηγα τον αντρα μου στο πρωτο του ταξιδι στο νησι(νομιζω το 1978?)και ειχε μεινει εκπληκτος απο ολη την διαδρομη στον ποταμο.(βλεπεις εκεινος τις κυκλαδες τις ειχε πετρα-ηλιο-μπλε)...εκει πηγαινα και τα παιδακια μου μικρα (εχουμε πολλες φωτο!) αλλα και ΚΑΘΕ φορα που παω στο νησι την περατσαδα μου απο εκει θα την κανω (ποδαρατο!)...
ελπιζω και ευχομαι να γερασουμε καλα και να πηγαινουμε παντα...και αν δεν μπορουμε...καποιος να μας παει!
φιλια πολλα
Καλημέρα. Επιτέλους βγήκε ήλιος με δόντια βέβαια. Τι όμορφη διαδρομή αυτή του ποταμού με το γεφυράκι. Ιδανικό για τα ραντεβού μιας όμορφης εποχής. Τώρα ποιός πάει ραντεβού μέσα στους ποταμούς?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ ΚΡΥΟ ΠΟΣΩΝ ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΓΑΝΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΦΑΚΙΑ ΜΗ ΤΑ ΞΕΧΝΑΤΕ ...
καλημερα, καλημερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήπω,πω,πω...ενας θυμωμένος ποταμος...
πολλες αναμνησεις, πολλες!
κ.Σπυρόπουλε, πολυ μου άρεσε αυτο που γράψατε
Κουτρουλό, η ποίηση δεν πρεπει να φευγει ποτε απο τη ζωή μας
Καψοραχη, η ρεαλίστρια
Γαρουφαλια, η ρομαντικη
Κορίνα, η πρακτική
σε όλους σας καλημέρα!
boul-boul, εχω αναμνησεις απο τον ποταμό με σενα μέσα σε μια ωραια φωτο με καπελλο πορτοκαλί καλοκαιρινό!
φιλιά
Καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ασύστατη.
Το Γωγωθάκι δε το ξέρω.
Κουπεπεδάκι εγώ τι είμαι;
εσυ Τζιβαερι, εισαι θαλασσινη κι αερινη, το λέει και τ'όνομα σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήλίγο φευγατη, λίγο παιδί, λίγο μαμά, λίγο κορίτσι, πολύ φευγάτη!
ΧαΧαΧααααααααα !!!!! για αέρινη δε το πολυβλέπω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑέρινη Νεράιδα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙ ΕΓΙΝΕ ΒΡΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΛΥ ΑΕΡΙΝΕΣ ΝΕΡΑΙΔΕΣ ΑΚΟΥΩ ΘΑ ΜΕ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ?.... ΧΕ ΧΕ ΧΕ ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ...
ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΣΤΕΙΑΚΙ ?
΄Ελα θα μαζευτούμε όλες οι "ανεραϊδες" και θα πάμε στην Αρχαιολογική να φοβηθούν να μας αφήσουν να χτίσουμε το γεφυράκι....
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΑ ΧΑ ΧΑ ΛΕΣ ΒΡΕ ΑΕΡΙΝΟ ΤΖΙΒΑΕΡΑΚΙ ? ΧΑ ΧΑ ΧΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχαχαχα!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζεσαι νεράϊδες με γαλότσες;
ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΘΑ ΜΑΣ ΦΟΒΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ... ΧΑ ΧΑ ΧΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήθα παρουμε και τα κλυσματα γιατρε μου.....
ΑπάντησηΔιαγραφήνεραϊδες με γαλοτσες και κλυσματα!
Αποκριές έχομε, ωραία θα είναι να ντυθούμε νεράιδες. Άραγε καρναβάλι θα κάνει ο δήμος μας? (άσχετο).
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπω!στρατός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΑ ΧΑ ΧΑ ΝΑΙ ΜΠΡΕ ΑΔΕΛΦΗ ΜΗ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΑ ΤΟΣΑ ΚΛΥΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΟΚ .... ΧΕ ΧΕ ΧΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το 2008 που πήραν τα Λειβάδια το πρώτο βραβείο ο δήμος δεν ξαναέκανε καρναβάλι δηλαδή μετά τους Λειβαδιανούς… το τίποτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει! Χα, χα!
Ο πατέρας μου το ξεκίνησε με τη συμπαράσταση πάρα πάρα πολύ κόσμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάσαι Γαρουφαλιά το πρώτο καρναβάλι;
Χόρευα συνεχόμενα 13 ολόκληρες ώρες!
Λειβαδιανός το ξεκίνησε και με Λειβαδιανούς έκλεισε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είμαστε τοπικιστές !΄Οχι!
Ο Χ Ι
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια στην ωραία παρέα
ζμουτς αφεντικο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ωραίο καρναβάλι ήταν αυτό Τζιβαέρι μου. Τι ωραίος κεφάτος κόσμος, μεγάλη επιτυχία είχε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι,όντως.Ο κόσμος είχε πολύ θετική ενέργεια και είχε τρομερή επιτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνεκδοτο (το έστειλε η Αννα Α.)
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν ένας τύπος πωρωμένος με τις καταδύσεις.
Ετοιμάζεται, φοράει τον εξοπλισμό του και αρχίζει να κατεβαίνει.
50 μέτρα βάθος...
100 μέτρα βάθος......
150 μέτρα βάθος.........
Στα 150 μέτρα με μεγάλη έκπληξη βλέπει έναν τύπο
να έχει βουτήξει κι αυτός μόνο με το μαγιώ του,
χωρίς εξοπλισμό, χωρίς τίποτε...
Αμέσως βγάζει το ειδικό, πανάκριβο πινακάκι του και γράφει:
"Ρε φίλε, να σε ρωτήσω κάτι;
Εγώ για να φτάσω σε αυτό το βάθος,
χρειάστηκα εξοπλισμό, χρόνο...
Εσύ πώς έρχεσαι τόσο βαθιά χωρίς εξοπλισμό;"
Του αρπάζει ο άλλος το πινακάκι και γράφει:
"Πνίγομαι, ρε ......!!!!!!!!"
Πολύ καλό!!! Καλό απόγευμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΣΧΕΤΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣημαντικές ανακαλύψεις για το IQ των ζώων
Όσο περνάνε τα χρόνια ο άνθρωπος χάνει το προνόμιο της αποκλειστικότητας της νοημοσύνης, καθώς πολλά ζώα, ακόμα και φυτά, αποδεικνύεται ότι έχουν ικανότητες που μοιάζουν με τις δικές του. Επιστημονικές έρευνες, έφεραν στο φως το 2009, αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, που αφορούν στο βασίλειο των ζώων και των φυτών.
- Τα άλμπατρος είναι αρκετά έξυπνα πτηνά, ώστε να δημιουργούν σχέσεις με τις δολοφόνους φάλαινες στον ανοιχτό ωκεανό, όπως ανακαλύφθηκε από μικροσκοπικές βιντεοκάμερες προσδεμένες πάνω στα πτηνά. Καταφέρνουν, με αυτό τον τρόπο, να βρουν τροφή στην αχανή θάλασσα.
- Οι χιμπατζήδες φτιάχνουν στο μυαλό τους νοητούς χάρτες με τα δέντρα του δάσους, που είναι φορτωμένα με φρούτα. Η μνήμη τους είναι τόσο ακριβής, όσον αφορά στον χώρο, που μπορούν να εντοπίσουν ένα ξεχωριστό δέντρο ανάμεσα σε χιλιάδες. Επιπλέον, μπορούν να θυμηθούν ποιο δέντρο είναι φορτωμένο με τα περισσότερα φρούτα, γεγονός που τους ωθεί να πάνε όσο μακριά χρειαστεί για να εντοπίσουν αυτό το δέντρο.
- Τα χταπόδια αρπάζουν με τα πλοκάμια τους ανοικτές καρύδες και “τρέχουν”, ώσπου να βρουν το σημείο του βυθού, που τους αρέσει, για να χρησιμοποιήσουν την καρύδα, ως σπίτι τους. Πρόκειται για τα μόνα μη σπονδυλωτά ζώα, ικανά να χρησιμοποιήσουν σαν εργαλείο, την καρύδα.
- Τα “έξυπνα” πουλιά είναι πιο ελκυστικά. Σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε αρσενικά πουλιά του είδους bowerbirds, όσα από αυτά είναι πιο ικανά στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων είναι πιο ελκυστικά στα μάτια των θηλυκών. Έτσι λοιπόν, έχουν και περισσότερες συντρόφους.
- Οι αράχνες φτιάχνουν ομοιώματα του σώματός τους σε φυσικό μέγεθος, για αντιπερισπασμό, ώστε να ξεγελούν τους επικίνδυνους επιδρομείς. Έτσι εξηγούνται και τα διάφορα σχήματα που δίνουν στους ιστούς τους.
- Τα κοράκια βιντεοσκοπήθηκαν να χρησιμοποιούν εργαλεία, για να πιάσουν την τροφή τους. Για παράδειγμα, ρίχνουν πέτρες σε ένα δοχείο με νερό, ώστε να σηκωθεί η στάθμη του και να καταφέρουν να ξεδιψάσουν.
- Οι αετοί κυνηγούν ομαδικά και σκοτώνουν ταράνδους μέσα από συνδυασμένες επιδρομές, όπως αποκάλυψε βιντεοσκόπηση χρυσαετών.
- Οι χιμπατζήδες είναι “βιολογικά προγραμματισμένοι” να απολαμβάνουν την καλή μουσική. Τα μωρά τους προτιμούν την αρμονική από τη δυσαρμονική μουσική.
- Ορισμένα πουλιά, οι παπαδίτσες, χρησιμοποιούν την αρωματοθεραπεία. Συλλέγουν στις φωλιές τους θεραπευτικά αρωματικά φυτά, όπως η μέντα και η λεβάντα, για να σκοτώνουν τα βακτήρια. Έτσι, τα μικρά μεγαλώνουν σε ένα πιο αποστειρωμένο περιβάλλον, γεγονός που τα βοηθά να αναπτύσσονται πιο γρήγορα και να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.
- Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα ζώα που προσαρμόζονται ευφυώς στο περιβάλλον τους, αλλά και τα φυτά. Στα τροπικά δάση του Ισημερινού υπάρχει ένα φυτό, που “προσποιείται” ότι είναι άρρωστο, για να αποφεύγει τις επιθέσεις από τα έντομα και τα παράσιτα. Πρόκειται για το πρώτο παράδειγμα φυτού, που έχει βρεθεί να αναπτύσσει τέτοια “πανούργα” στρατηγική επιβίωσης.
http://www.otherside.gr/2010/01/simantikes-anakalypseis-gia-to-iq-twn-zwwn/
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΟΥΤΡΟΥΛΟ ΑΠ' ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΑ ΧΤΑΠΟΔΙΑ ΕΧΟΥΝ 9 ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ: 1 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΛΟΚΑΜΙ ΚΑΙ 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ 'Η ΜΗΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Γ.
Τα πάντα απο την Ελλάδα ξεκινάνε...
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχαχα
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΦΥΡΑΚΙ ΚΑΘΟΜΟΥΝΑ ΩΡΕΣ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΟ ΜΟΥ 1,2,3,4,ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΟΥΣΑΜΕ ΠΕΤΡΟΥΛΕΣ,ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΙΒΑΔΙΑ ΠΟΥ ΧΤΙΖΑΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ!ΠΑΝΤΑ ΝΕΥΡΙΑΣΜΕΝΗ,ΚΑΚΟΚΕΦΗ,ΓΚΡΙΝΙΑΡΑ ΕΒΡΙΖΑ ΤΟ ΝΗΣΙ,ΤΑ ΛΕΙΒΑΔΙΑ,ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΕΓΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΔΕΝ ΕΜΕΝΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ!!!ΜΕΤΑ ΤΟΝ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ!!!ΤΩΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΙΣΩΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΗΣΩ ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΑΚΙ,ΠΟΥ ΜΕ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΚΑΙ ΚΡΥΦΟΓΕΛΑΕΙ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου βρε Αλλοδαπη με τ ωραία σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ BOUL BOUL ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΟΥΚΙΑ ΦΑΕ,ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΗΝ ΛΕΣ?????ΜΟΥ ΠΑΕΙ ΓΑΝΤΙ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιο καλά μεγάλη κουβέντα παρά μεγάλη μπουκιά ALLODAPH.Αντε να γρυλώσεις να δούμε τι θα κάνουμε...χαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΣΕ ΚΟΥΤΡΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΥΟ ΟΛΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΕΙΜΑΙ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εγω τα ιδια...σσσσσσσ,μη το λέμε όμως...χιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφή