Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Η χωματερή που μας πληγώνει

Εκείνο το βράδυ του 2011 η καταστροφή ήταν μεγαλύτερη από όσο μπορούσαμε να φανταστούμε, η πτώση της χωματερής δεν "βούλιαξε" μόνο τον πιο ικανό Δήμαρχο και το πιο ελπιδοφόρο δημοτικό συμβούλιο, αλλά έγινε ένα δίχτυ που ακόμα τυλίγει το νησί. Η εξαφάνιση της χωματερής, είναι αδύνατο να γίνει από τον Δήμο Άνδρου, κανείς Δήμος, κανένας Δήμαρχος δεν θα μπορούσε να κάνει μαγικά και να καθαρίσει το βυθό, όμως ο Δήμος έπρεπε να "βγει μπροστά" και να δημοσιοποιήσει το θέμα, τόσα δελτία καθημερινά για μικρής σημασίας θέματα, δεν θυμάμαι ούτε ένα για αυτό το θέμα που μας εκθέτει παγκόσμια. Τώρα το στοιχειωμένο θέμα έρχεται πάλι στο προσκήνιο για να μας πληγώσει ακόμη μια φορά.

Η θαλάσσια χωματερή της Ανδρου
Λόφοι τα σκουπίδια στον βυθό, παρά τις υποσχέσεις για απομάκρυνσή τους

Άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Γιώργου Λιάλιου (γιος της Ιουλίας Ζαννάκη Λιάλιου)

Τα 157 στρέµµατα φθάνει σε έκταση η υποθαλάσσια χωματερή στην Ανδρο. Εθελοντές δύτες της Aegean Rebreath, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΘΕΚΕ) προχώρησαν στην ακριβή χαρτογράφησή της, ανακαλύπτοντας λόφους απορριμμάτων με περίμετρο μεγαλύτερη των 100 μέτρων.

Τον Φεβρουάριο του 2011, ύστερα από μια σφοδρή νεροποντή, το μεγαλύτερο μέρος της χωματερής της Ανδρου στη θέση Σταυροπέδα έπεσε στη θάλασσα (βλ. «Χωματερή έπεσε στη θάλασσα», 8.2.2011). Ηταν μια αναπόφευκτη κατάληξη για τον χώρο, στον οποίο από τη δεκαετία του ’70 θάβονταν ή καίγονταν παράνομα όλα τα σκουπίδια του νησιού. Τις επόμενες εβδομάδες τα σκουπίδια της Ανδρου ταξίδεψαν σε όλο το Αιγαίο, φθάνοντας, σύμφωνα με αναφορές, μέχρι και τις ακτές της Τουρκίας.
Διαβάστε το άρθρο εδώ: kathimerini.gr/i-thalassia-chomateri-tis-androy

—Ανδρος: Yποβρύχια χωματερή 160 στρεμμάτων
Την έκταση της υποβρύχιας χωματερής αποκάλυψε ο επικεφαλής της ομάδας Aegean Rebreath. Διαβάστε ΕΔΩ

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια Ο ένας χτίζει και ο άλλος τα χαλάει και πάμε πίσω πολλά χρόνια
    Δε φταίνε οι δήμαρχοι παρά μόνο οι Ανδριώτες που είναι πάντοτε χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα και τρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικώς τι θα γίνει;;θα μεταφερθεί και που η χωματερή;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή