Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

9° Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου 2023: Παλιοί Φίλοι - Πρώτες Εικόνες -2η μέρα

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

«Ακρόπολη των Αθηνών», σκην. Ροβήρος Μανθούλης (1960, 28’)

Μορφωτικό ντοκιμαντέρ, που αποτελεί μια χαρτογράφηση του χώρου της Ακρόπολης, στα αντικείμενα, στους χώρους, στην εικονογραφία, στη σύνδεση με την ιστορία και με την παράδοση. Το φιλμ μάς ταξιδεύει στον χρόνο συνδέοντας τους αιώνες δόξας της αθηναϊκής ιστορίας με το σήμερα, με το μνημείο να καδράρεται όχι μόνο ως το λαμπερό μνήμα ενός παλιού πολιτισμού, αλλά και ως προς την τωρινή θέση του, πάνω από μια μεγάλη, σύγχρονη πόλη. 

«Οικόπεδο», σκην. Θόδωρος Μαραγκός (1971, 13’)

Η ζωή σε ένα οικόπεδο των Πετραλώνων σε τρεις εποχές του χρόνου. Σε μια αλάνα το φθινόπωρο στήνεται ένα Λούνα Παρκ, το χειμώνα το οικόπεδο ερημώνεται και την άνοιξη χρησιμεύει σαν στάδιο όπου γίνονται οι γυμναστικές επιδείξεις του σχολείου. Μια σύνθεση από στιγμές της ζωής όπως κυλάει σε μια από τις τότε λιγότερο αστραφτερές γωνιές της πρωτεύουσας, όπου ένας χώρος αποκτά τη δική του υπόσταση. Μέχρι που το συμφέρον, μια εξωγενής δύναμη, διαλύει τα πάντα κατά την ανέγερση μιας οικοδομής. Το τέλος είναι αμείλικτο και αναπόφευκτο. 

«Αθήναι», σκην. Εύα Στεφανή (1995, 40’)

Η ζωή στον Σταθμό Λαρίσης, μια ανοιξιάτικη βραδιά του 1995. Το φιλμ αποτελεί μια πινακοθήκη προσώπων που συχνάζουν στον σταθμό: άστεγοι, φαντάροι, μετανάστες ορίζουν έναν χώρο συνάντησης και συνύπαρξης διαφορετικών κόσμων. Ένας σταθμός που νοηματοδοτείται από τους περιστασιακούς του κατοίκους. Ένα ντοκιμαντέρ παρατήρησης που λειτουργεί ως ένα ταξίδι σε έναν άλλο τόπο, ταυτόχρονα οικείο αλλά και ανοίκειο. 

«Μπέττυ», σκην. Δημήτρης Σταύρακας (1979, 33’)

Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που αφηγείται το 24ωρο μιας τραβεστί. Με αναμνήσεις από την προηγούμενη ζωή της, εικόνες από την τωρινή, καθώς η μέρα βαδίζει προς το τέλος της, το παρελθόν και το παρόν τέμνονται. Αλλά και στα δύο υπάρχει ένα αίσθημα που κυριαρχεί: η αναπόφευκτη μοναξιά του προσώπου. Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Μπέττυς Βακαλίδου. 

꧁༒☬Info☬༒꧂ 

Πέμπτη 3 Αυγούστου - Παρασκευή 4 Αυγούστου - Σάββατο 5 Αυγούστου 2023
Στο «Σινέ Αυλή» της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου, στη Χώρα Άνδρου
Στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου
Ώρα έναρξης προβολών: 21:00

Είσοδος με κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου , 5 ευρώ. Τα κουπόνια διατίθενται στο «Σινέ Αυλή» την ημέρα της κάθε προβολής, μία ώρα πριν από την έναρξη.

🌐 festivalandros.gr/event/palioi-filoi-protes-eikones

1 σχόλιο: