Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

9° Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου 2023: Παλιοί Φίλοι - Πρώτες Εικόνες -1η μέρα

«Παλιοί Φίλοι-Πρώτες Εικόνες» Προβολή ταινιών μικρούς μήκους

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023 - Το πρόγραμμα

«Μακεδονικός Γάμος», σκην. Τάκης Κανελλόπουλος (1960, 29’)
Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, γυρισμένο στο Βελβεντό Κοζάνης, που περιγράφει τα ήθη και τα έθιμα που σχετίζονται με τον παραδοσιακό γάμο στη Δυτική Μακεδονία. Ένα λυρικό ποίημα για τις ρίζες των ανθρώπων σε έναν προαιώνιο, αλλά ήδη χαμένο κόσμο.   

«Θηραϊκός Όρθρος», Σταύρος Τορνές & Κώστας Σφήκας (1967, 25’)
Η Σαντορίνη την εποχή που η πρωτόγονη αγροτική οικονομία δίνει σταδιακά τη θέση της στην ανερχόμενη τότε βιομηχανία του τουρισμού. Οι εξαθλιωμένοι και υποσιτισμένοι κάτοικοί της αντιπαραβάλλονται στην υποβλητική ομορφιά του νησιού, με ηχητικό φόντο τους ψαλμούς του Όρθρου. Ρημαγμένοι πληθυσμοί και μια ολόκληρη τάξη στην υπηρεσία της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης.  

«Γράμματα από την Αμερική», σκην. Λάκης Παπαστάθης (1972, 19’)
Η ζωή ενός μετανάστη, όπως την αφηγείται ο ίδιος μέσα από ένα δεματάκι από 120 καρτ-ποστάλ και φωτογραφίες που έστελνε στο σπίτι του για πενήντα περίπου χρόνια. Ο Αναστάσιος ξεκινάει από το Γύθειο το 1905, φτάνει στην Πάτρα και από εκεί με το υπερωκεάνιο ταξιδεύει στην Αμερική. Ζει εκεί εργαζόμενος σε εστιατόρια. Το 1930 γυρίζει στον τόπο του για να παντρευτεί γυναίκα από την πατρίδα του. Φεύγει μαζί της στην Αμερική, δημιουργούν οικογένεια με δύο παιδιά. Μετά τον Εμφύλιο και την άνοδο στην εξουσία του στρατάρχη Παπάγου, επιστρέφουν οριστικά για να πεθάνουν στην Ελλάδα. 

«Γράμμα από Σαρλ Λερουά», σκην. Λάμπρος Λιαρόπουλος (1965,10’)

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη μεταναστευτική αποστολή Ελλήνων εργατών στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, ο σκηνοθέτης βλέπει από μια ιδιαίτερη προσωπική σκοπιά τη θέση και τα προβλήματα αυτών των εργατών, για τους οποίους η μετανάστευση δεν ήταν αναζήτηση τύχης αλλά αναζήτηση του καθημερινού, σε μια ευρωπαϊκή χώρα που, ως προς τα υλικά αγαθά, τους προσφέρει τα πάντα, εκτός από την πιθανότητα γυρισμού στην Ελλάδα.

«Τελευταίος σταθμός, Kreuzberg», σκην. Γιώργος Καρυπίδης (1975, 22’)
Στη συνοικία Kreuzberg του Δυτικού Βερολίνου ζουν ξένοι εργάτες - Έλληνες και Τούρκοι - που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, ενώ παράλληλα προσπαθούν να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα. Η ζωή, τα προβλήματα και η συλλογική πολιτική δράση των γκασταρμπάιτερ γίνεται αντικείμενο εξερεύνησης στο κοινωνικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Καρυπίδη, ο οποίος για ένα διάστημα είχε κι ο ίδιος ζήσει και εργαστεί ως σκηνοθέτης στο Βερολίνο, για τη δημόσια τηλεόραση.  

꧁༒☬Info☬༒꧂ 

Πέμπτη 3 Αυγούστου - Παρασκευή 4 Αυγούστου - Σάββατο 5 Αυγούστου 2023
Στο «Σινέ Αυλή» της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου, στη Χώρα Άνδρου
Στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου
Ώρα έναρξης προβολών: 21:00

Είσοδος με κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου , 5 ευρώ. Τα κουπόνια διατίθενται στο «Σινέ Αυλή» την ημέρα της κάθε προβολής, μία ώρα πριν από την έναρξη.

🌐 festivalandros.gr/event/palioi-filoi-protes-eikones

1 σχόλιο: