Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

9° Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου 2023: Παλιοί Φίλοι - Πρώτες Εικόνες -3η μέρα

Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

«100 ώρες του Μάη», σκην. Δήμος Θέος & Φώτος Λαμπρινός (1963, 28’)

Τα τεκμήρια της πολιτικής δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, έτσι όπως αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια των ερευνών, κυρίως από τους δημοσιογράφους, συνδυάζονται στην ταινία με το αστικό-περιθωριακό περιβάλλον, στο οποίο ενυπάρχουν εκείνα τα στοιχεία που αναζητούνται και επιστρατεύονται από τους παρακρατικούς μηχανισμούς προκειμένου να υπηρετήσουν σκοτεινές πολιτικές επιδιώξεις. Έτσι, μία πολιτική δολοφονία αναδεικνύεται ως κοινωνικό, πρωτίστως, φαινόμενο.

«Ο Γιάννης και ο Δρόμος», σκην. Τώνια Μαρκετάκη (1967, 20’)

Βασισμένο σ' ένα διήγημα του Μενέλαου Λουντέμη. Η ίδια η σκηνοθέτις λέει: «Δεν θυμάμαι πια τι ήθελα να κάνω με αυτήν την πρώτη ταινία....ένας άνθρωπος που κολυμπά ανάμεσα στα πράγματα…Περιφέρεται στους δρόμους, βλέπει και αισθάνεται θαμπά, δεν ξέρει που τελειώνει η ονειροπόληση και που αρχίζει η πραγματικότητα. Κι όμως μέσα σε όλα αυτά υπάρχει μια διαύγεια, μια υποσυνείδητη διαύγεια: το πίσω μέρος του μυαλού σου καταγράφει τα μηνύματα, τα επεξεργάζεται ερήμην σου, και το υποσυνείδητο σου καταλήγει να ξέρει αυτό που εσύ δεν ξέρεις...»'

«Η αναχώρηση», σκην. Χρήστος Παληγιαννόπουλος (1968, 13’)

Οι τελευταία μέρα ενός νέου στην Ελλάδα πριν αναχωρήσει ως μετανάστης για την Αγγλία. Μια ανθρωποκεντρική, συναισθηματική προσέγγιση στο θέμα της μετανάστευσης που ταλάνιζε ιδιαίτερα την Ελλάδα εκείνη την εποχή. Πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Κοτανίδης.

«Ο Κλέφτης», σκην. Παντελής Βούλγαρης (1965, 20’)

Ένας αστυνομικός συλλαμβάνει ένα νεαρό πορτοφολά, όμως όταν ακούει την πονεμένη ιστορία του, συγκινείται και τον αφήνει ελεύθερο. Είναι όμως αλήθεια αυτά που του λέει ο πορτοφολάς; Η πρώτη μικρού μήκους ταινία του Παντελή Βούλγαρη είναι ένα εύστοχο, διαχρονικό και ρυθμικά βραδυφλεγές σχόλιο πάνω στον αγώνα επιβίωσης της ελληνικής κοινωνίας στην τρικυμιώδη δεκαετία του ‘60. Ατόφιος ρεαλισμός, κινηματογραφική δεξιοτεχνία, πλοκή σεναρίου με ανατροπή στο τελευταίο λεπτό και σκαμμένοι χαρακτήρες με θάρρος, θλίψη, αγάπη και χιούμορ.

«Εκπομπή», σκην. Θόδωρος Αγγελόπουλος (1968, 23’)

Μια ομάδα δημοσιογράφων ζητά στο δρόμο από τους περαστικούς να τους ορίσουν τα χαρακτηριστικά που, κατά τη γνώμη τους, συνθέτουν τον «ιδανικό άνδρα». Στη συνέχεια βρίσκουν τον άντρα που ανταποκρίνεται σ’ αυτή την περιγραφή στο πρόσωπο ενός μικροαστού, λίγο σεξομανή, ο οποίος πετάει απ’ τη χαρά του όταν του ανακοινώνουν ότι έχει επιλεγεί ως ο «ιδανικός άνδρας» κι έχει κερδίσει ως βραβείο μια νύχτα με μια ντίβα του κινηματογράφου. O μικροαστός ετοιμάζεται με μεγάλη ανυπομονησία για το ραντεβού, αλλά, αντί για την ντίβα, εμφανίζονται οι δημοσιογράφοι της έρευνας, που τον οδηγούν στο στούντιο και του δίνουν ένα δακτυλογραφημένο κείμενο που πρέπει να διαβάσει: είναι η ενθουσιώδης έκθεση πεπραγμένων μιας εκπληκτικής συνάντησης με μια ντίβα. Η μόνη μικρού μήκους ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. 

꧁༒☬Info☬༒꧂ 

Πέμπτη 3 Αυγούστου - Παρασκευή 4 Αυγούστου - Σάββατο 5 Αυγούστου 2023
Στο «Σινέ Αυλή» της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου, στη Χώρα Άνδρου
Στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου
Ώρα έναρξης προβολών: 21:00
Είσοδος με κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου , 5 ευρώ. Τα κουπόνια διατίθενται στο «Σινέ Αυλή» την ημέρα της κάθε προβολής, μία ώρα πριν από την έναρξη.

1 σχόλιο: