«Στα Όρια του Ρομαντισμού»
Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης (πιάνο)
Χρήστος Γρίμπας (βιολοντσέλο)
Παρασκευή 11 Αυγούστου, στις 21.00
Ανοιχτό Θέατρο Χώρας
Το δελτίο τύπου λέει: Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου παρουσιάζει την Παρασκευή 11 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο Χώρας τη συναυλία κλασικής μουσικής με τον διεθνούς φήμης πιανίστα και συνθέτη Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη, σε συνεργασία με τον καταξιωμένο βιολοντσελίστα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Χρήστο Γρίμπα.
Πρόκειται για σπουδαίους καλλιτέχνες που θα ερμηνεύσουν δυο εξαιρετικά γνωστά έργα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ και του Μοντέστ Μουζόργκσκι. Εκτός από γνωστά είναι και φοβερά απαιτητικά έργα. Ξέρετε... για να γίνει κάποιος πιανίστας κλασικού ρεπερτορίου δεν είναι απλή υπόθεση, τρώει τα νιάτα του στις σπουδές και δεν σταματά να σπουδάζει και να εξασκείται σε όλη του τη ζωή. Δύσκολα, όργανα, ζόρικες παρτιτούρες, όλα δύσκολα... το βιολοντσέλο δεν είναι βιολάκι που παίζει ντάρι-ντάρι. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανέναν, μουσικοί όπως Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης και ο Χρήστος Γρίμπας είναι σπάνιο είδος. Επίσης σπάνια έχει περάσει τον Καβοντόρο πιάνο σαν κι αυτό που παίξει σήμερα ο Λαζαρίδης. Η συναυλία θα είναι εξαιρετική! Εξάλλου μια χαρά “δένει” ο παραδοσιακός χορός μετά από έναν… Ραχμάνινοφ. Το πάθος… κοινό και αιώνιο!
Πρώτο μέρος, Σεργκέι Ραχμάνινοφ: σονάτα για πιάνο και βιολοντσέλο. Η διάσημη σονάτα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ σε σολ ελάσσονα για τσέλο και πιάνο ολοκληρώθηκε το 1901. Ο Ραχμάνινοφ σύνθεσε έτσι τη σονάτα ώστε το πιάνο να μην είναι συμπληρωματικό του βιολοντέλου. Η εισαγωγή των θεμάτων γίνεται από το πιάνο, αλλά επεκτείνονται και απογειώνονται από το τσέλο. Ο Ραχμάνινοφ αφιέρωσε αυτό το έργο του στον Ανατόλι Μπραντούκοφ, ο οποίος έκανε την πρώτη εκτέλεσή του στη Μόσχα.
Δεύτερο μέρος, Μοντέστ Μουζόργκσκι: Εικόνες Από Μία Έκθεση για σόλο πιάνο. Μια από τις πιο διάσημες συνθέσεις για πιάνο του Ρώσου συνθέτη Μοντέστ Μουζόργκσκι, με το τίτλο Εικόνες Από Μία Έκθεση για σόλο πιάνο. Η συγκεκριμένη μουσική σουίτα έγινε ιδιαίτερα γνωστή μέσα από ενορχηστρώσεις και διασκευές που πραγματοποιήθηκαν από πολλούς μουσικούς μέσα στο πέρασμα των χρόνων, με γνωστότερη ίσως την επανεκτέλεση του Γάλλου συνθέτη Μωρίς Ραβέλ. Μέσα από αυτή τη μουσική πανδαισία ο ακροατής θα έχει την δυνατότητα να περιηγηθεί σε μια γκαλερί με τα αφτιά του, αφού Μοντέστ Μουζόργκσκι χρησιμοποιεί τη μουσική ως πινέλο για να περιγράψει ηχητικά πίνακες ζωγραφικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου