Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Με το Βλέμμα των Περιηγητών - Άνδρος στο BLOD


Μετά την επιτυχία των διαδικτυακών ξεναγήσεων στη Μικρά Ασία (οι οποίες έχουν παραχωρηθεί στο BLOD και βρίσκονται αναρτημένες εδώ), το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργάνωσε έναν νέο κύκλο συναντήσεων με θέμα το Αιγαίο Πέλαγος. Με αφορμή τον διαδικτυακό τόπο Travelogues – Με το Βλέμμα των Περιηγητών, η δράση αυτή είχε στόχο να ταξιδέψει το κοινό στη νησιωτική παράδοση του Αιγαίου από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Η Άνδρος στο 1.46:04 του βίντεο.

Τα νησιά, που οι περισσότεροι τα επισκέπτονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς ωστόσο να μαθαίνουν για την ιστορία και τον πολιτισμό τους, «κρύβουν» στο παρελθόν και την παράδοσή τους μοναδικά στοιχεία, που παρουσιάστηκαν σε οκτώ διαδικτυακές συναντήσεις.

Ποια νησιά επισκέπτονταν οι δυτικοευρωπαίοι περιηγητές και γιατί; Τι παρατηρούσαν και τι κατέγραφαν; Τι διασώζεται μέχρι σήμερα; Πώς αναδύεται ο νησιωτικός πολιτισμός; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντήθηκαν με μοναδικό τρόπο από την ιστορικό και ξεναγό Ιόλη Βιγγοπούλου, σε ένα «ταξίδι» από τον 16ο αιώνα έως σήμερα.

Μέσα από σπάνιο και πλούσιο εικονογραφικό υλικό, η ομιλήτρια παρουσιάζει ένα οδοιπορικό, μέσα από το οποίο ανακαλύπτουμε τις αρχαιότητες, τη μυθολογία, τις παραδόσεις και άλλα πολλά «μυστικά» των νησιών του Αιγαίου.

1 σχόλιο: