Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Σινε-Αυλή: «Μια μεγάλη οικογένεια, η ιστορία των αναψυκτικών Κλιάφα

Σήμερα Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 στις 22:15, στο ΣΙΝΕ ΑΥΛΗ, ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές, προσκεκλημένος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου θα παρουσιάσει την ταινία του «Μια μεγάλη οικογένεια, η ιστορία των αναψυκτικών ΚΛΙΑΦΑ», μετά την προβολή θ' ακολουθήσει συζήτηση.

Η οικογένεια και η φιλία, η καινοτομία και η αλληλεγγύη, οι παιδικές αλάνες και η γειτονιά, είναι το «μυστικό χαρμάνι» της φωτεινής διαδρομής των αναψυκτικών Κλιάφα από το 1926 στα Τρίκαλα. Ένα μικρό σύμπαν δημιουργικότητας και ανθρωπιάς, που χτίστηκε γύρω από το όραμα του ιδρυτή Θόδωρου Κλιάφα «...να δροσίσει και να ζαχαρώσει τον κόσμο!»

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 69 λεπτών, χρειάστηκε 18 μήνες επισταμένης έρευνας, γυρισμάτων και μοντάζ για να ολοκληρωθεί. Ζωντανεύει την ιστορία της επιχείρησης μέσα από σπάνια ντοκουμέντα, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις και φιλμάκια αρχείου. Στην οθόνη μεταφέρονται σύγχρονες μαρτυρίες από ανθρώπους που εργάστηκαν παλαιότερα, καθώς και κινηματογραφικές λήψεις κτηρίων και μηχανημάτων.

Τεκμηριωμένο σε βάθος, αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη δυναμική της επιχειρηματικότητας και το ήθος της εργασίας μιας ολόκληρης εποχής.

Η εταιρεία που ίδρυσε το 1926 ο Θόδωρος Κλιάφας άλλαξε την ιστορία της εμφιάλωσης στην Ελλάδα και δεν σταμάτησε ποτέ, αθόρυβα και διακριτικά, να καινοτομεί. Η ιστορία όμως της εταιρείας δεν είναι μόνο η απαρίθμηση των μεγάλων επιτευγμάτων και των υψηλής ποιότητας προϊόντων της — είναι κυρίως η ιστορία των ανθρώπων της.

Στο ντοκιμαντέρ φωτίζονται και αυτές οι μικρές, αθέατες πτυχές: τα προσωπικά τους χαρίσματα και οι αδυναμίες, η φιλία, οι παιδικές αλάνες και η πόλη, τα οράματα και οι δυσκολίες, ο μόχθος και η αλληλεγγύη, η δημιουργικότητα και η προσφορά.

Μια ταινία για όλα αυτά τα “υλικά” μέσα από τα οποία οι ιδιοκτήτες και οι απλοί εργαζόμενοι της εταιρείας αναψυκτικών ΚΛΙΑΦΑ έχτισαν μαζί «…μια μεγάλη οικογένεια».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Σενάριο-Έρευνα: Βασίλης Λουλές
Αφήγηση: Αλέξανδρος Λογοθέτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Μοντάζ: Γιώργος Πατεράκης
Μουσική: Νίκος Πλατύραχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου