Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Δήμος Άνδρου: Αλήθειες και ψέματα για την υπόθεση του AΣΤΕΡΑ92FM

Την ώρα που οι Σύλλογοι, με γλυκό τρόπο έδωσαν στη δημοσιότητα ο ένας μετά τον άλλον (μέχρι στιγμής 16 τον αριθμό) κείμενα που ζητούσαν την παρέμβαση του Δημάρχου για να λυθεί το πρόβλημα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Αστερα 92FM... η γραμματεία του Δημάρχου στέλνει το παρακάτω Δελτίο Τύπου. Το παραδίδω στη κρίση σας. (Μεγάλο προσόν η συναισθηματική νοημοσύνη...)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27.9.2022

Αλήθειες και ψέματα για την υπόθεση του ραδιοφωνικού σταθμού «AΣΤΕΡΑ».

Ο Δήμος δεν έχει την αρμοδιότητα να δώσει ή να ανακαλέσει την οποιαδήποτε άδεια σε ραδιοφωνικό σταθμό. Αρμόδιες για αυτό είναι κρατικές υπηρεσίες όπως η Επιτροπή  Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το ΕΣΡ κτλ. 

 Ο Δήμος δεν μπορεί ούτε «να ανοίξει ούτε να κλείσει» τον οποιονδήποτε ραδιοφωνικό σταθμό. 

Ο Δήμαρχος και όλη η διοίκηση, είναι υπέρ του πλουραλισμού και της ενημέρωσης, που αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωση μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Όλα αυτά βέβαια πρέπει να γίνονται μέσα στο πλαίσιο των νόμων, που προστατεύουν την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας και του κοινού περί δικαίου αίσθημα.  

Η διοίκηση του Δήμου μας ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει στραφεί εναντίον κάποιου μέσου ενημέρωσης. 

Δυστυχώς όμως κάποιοι που τώρα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και εμφανίζονται δήθεν ως υπέρμαχοι της πολυφωνίας, έχουν ως πάγια τακτική να μηνύουν και κάνουν αγωγές σε άλλα μέσα ενημέρωσης, προσπαθώντας να τα φιμώσουν, διότι η κριτική που τους ασκούν δεν τους βολεύει. 

Αυτοί οι «κάποιοι» εκμεταλλευόμενοι την περίπτωση του ραδιοφωνικού σταθμού «ΑΣΤΕΡΑΣ», εν γνώσει τους, παραπλανούν και παρασύρουν την κοινή γνώμη, γνωστά πρόσωπα, ομάδες και συλλόγους, προσπαθώντας να πείσουν ότι ο Δήμος δεν θέλει πολυφωνία και κλείνει τον σταθμό.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι η φίμωση ενός σταθμού, αλλά η τήρηση των αυτονόητων κανόνων και του νόμου.

Για να καταλάβουν λοιπόν όλοι το παιχνίδι των «κάποιων», ακολουθεί το ιστορικό της υπόθεσης του ραδιοφωνικού σταθμού «ΑΣΤΕΡΑ»

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Αστέρας στεγάζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια σε χώρο κάτω από τις εξέδρες του Δημοτικού Σταδίου στη Χώρα, μετά από παραχώρηση της τότε διοίκησης του τέως Νομικού Προσώπου. 

Ουδέποτε υπογράφηκε σύμβαση - μισθωτήριο μεταξύ του τέως Νομικού Προσώπου και του ραδιοφωνικού σταθμού. 

O ραδιοφωνικός σταθμός είναι   επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα, (έσοδα από διαφημίσεις κλπ)  

Ως εκ τούτου απαγορεύεται ο Δήμος να παραχωρήσει τη χρήση δημοτικού χώρου σε ιδιωτική επιχείρηση.

Η επιχείρηση του ραδιοφωνικού σταθμού, τα οκτώ αυτά χρόνια, δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ ενοίκιο προς το τέως Νομικό Πρόσωπο αρχικά και στη συνέχεια στον Δήμο. Πέρα από τη δωρεάν χρήση του χώρου, παίρνει  και ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες του σταθμού από τις εγκαταστάσεις του σταδίου, το οποίο πληρώνεται από το Δήμο, δηλαδή από τα δημοτικά τέλη, που πληρώνουν οι δημότες.  

Κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, ο Δήμαρχος  Θεοδόσης Σουσούδης και η τότε Πρόεδρος του τέως Νομικού Προσώπου, Αθήνα Τσατσομοίρου, προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν την παρουσία του ραδιοφωνικού σταθμού στις δημοτικές εγκαταστάσεις. Όπως όμως δήλωσαν και οι δύο στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο αυτό κατέστη αδύνατο.  

Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος δεν μπορούσε και δεν μπορεί να υπογράψει αναδρομικά μισθωτήριο με την επιχείρηση του ραδιοφωνικού σταθμού και να κάνει οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή μαζί της.  

Εκτός αυτών ο ραδιοφωνικός σταθμός δηλώνει ως φορολογική έδρα του άλλο ακίνητο,  ενώ είναι εγκατεστημένος σε ακίνητο του Δήμου εμπλέκοντας τον Δήμο σε φορολογικές παραβάσεις και πιθανούς μελλοντικούς ελέγχους. 

Για να μπορέσει ο Δήμος  Άνδρου να δημοπρατήσει τις εγκαταστάσεις του Ρ/Σ, αφού πρώτα νομιμοποιηθούν, πρέπει να προηγηθεί το πρωτόκολλο της διοικητικής αποβολής.

Η Εισαγγελία Σύρου μετά από καταγγελία ιδιώτη έχει ξεκινήσει την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, αναζητώντας ποινικές ευθύνες, στρεφόμενη  εναντίον του πρώην Δημάρχου,  Θεοδόση Σουσούδη και του νυν Δημήτρη Λοτσάρη. 

Για όλα τα παραπάνω ο κύριος Μιχάλης Αστράς έχει ενημερωθεί γραπτώς και προφορικώς κατά το  πρόσφατο παρελθόν πολλές φορές. 

Ο κύριος Αστράς προσήλθε στο Δήμο κατ’ επανάληψη χωρίς ποτέ να θέσει μια συγκεκριμένη βιώσιμη και νόμιμη πρόταση σχετικά με την παρουσία της κερδοσκοπικής του επιχείρησης στις δημοτικές εγκαταστάσεις, χωρίς συμφωνητικό και χωρίς πληρωμή ενοικίου. Αναφέρει συνεχώς την προφανώς προσωρινή παραχώρηση, που έγινε προς αυτόν με τη σύμφωνη γνώμη των προηγούμενων διοικήσεων.

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταβάλλει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το συμφωνηθέν αντίτιμο, ούτε το κόστος για το ρεύμα που καταναλώνει.

Εκατοντάδες επαγγελματίες στο νησί μας αλλά και οπουδήποτε αλλού πληρώνουν ενοίκιο και ρεύμα για την επαγγελματική τους εγκατάσταση.  

Η προσπάθεια «κάποιων» να φοβίσουν πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων, αθλητικά σωματεία κλπ., λέγοντας ότι: «μετά το ραδιοφωνικό σταθμό θα έρθει και η δική σας σειρά», είναι αήθης και ντροπιαστική. Όλα τα ανωτέρω σωματεία και σύλλογοι ΔΕΝ είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου επιτρέπεται να κάνει προς αυτούς απευθείας και δωρεάν παραχώρηση ακινήτων ο Δήμος μας. 

Ο κύριος Αστράς ο οποίος ενώ επί 8 συναπτά έτη δεν πλήρωνε ούτε ενοίκιο ούτε ρεύμα για την επιχείρηση του, τώρα που λόγω της επέμβασης του Εισαγγελέα θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αποπομπής του από τον δημοτικό χώρο, προτάσσει το εκβιαστικό δίλημμα προς την κοινωνία: «ή μένω εκεί που είμαι ή ο σταθμός κλείνει», επειδή όπως λέει επένδυσε χρήματα για να κάνει λειτουργικό τον χώρο, βάσει των αναγκών της επιχείρησής του, τα οποία όπως ισχυρίζεται θα χαθούν εάν μεταφερθεί αλλού.  

Αποκρύπτει ότι δεν υπήρχε σχετική συμφωνία με το Δήμο όσον αφορά τις επενδύσεις του στο ακίνητο και το να μείνει σε αυτό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ότι δεν  υπήρξε επίβλεψη από την πλευρά του Δήμου για όσα όλα έγιναν ή υποτίθεται ότι έγιναν. Δεν έγινε μελέτη, κοστολόγηση και παρακολούθηση των όποιων εργασιών.  

Όλα τα ανωτέρω πρέπει να τα γνωρίζουν οι Ανδριώτες για να καταλάβουν ότι ο Δήμος απλά κάνει το χρέος του, ακολουθώντας τις επιταγές του νόμου και δεν είναι ενάντιος στην ύπαρξη του ραδιοφωνικού σταθμού, ούτε γενικότερα κατά της πολυφωνίας.

 Αυτά καλούνται να λάβουν υπόψη  τους και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για να αποφασίσουν σχετικά με την παραμονή του ραδιοφωνικού σταθμού στις δημοτικές εγκαταστάσεις, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω ενέργειες της Εισαγγελίας Σύρου. 

Πλουραλισμός - δημοκρατικές ευαισθησίες, δικαιοσύνη και σοβαρότητα μέσα στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, που διέπουν την λειτουργία των Δήμων, θα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό για την ψήφο όλων των μελών του Δ.Σ. και για την τελική απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση, που θα συζητηθεί το ζήτημα της στέγασης του Ρ/Σ. 

Από τον Δήμου Άνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου