Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Υπερωκεάνιον «Νέα Ελλάς»




Με αφορμή την κοινοποίηση στο blog του άρθρου "Ένα πλοίο, μία ιστορία: Το υπερωκεάνιο «Νέα Ελλάς» των αδελφών Γουλανδρή" από το site isalos.net  ο κ. Αριστείδης Μανταδέλης, πολιτικός μηχανικός και φιλοτελιστής, έστειλε αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα δελτάρια (καρτ ποστάλ), κ. Μανταδέλη σας ευχαριστώ θερμά! Οι καρτ ποστάλ αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την πολλαπλή υπόσταση της Ανδρου στον κόσμο! 

"Δώσε μου τη σύσταση σου"
Τα δελτάρια από το "Ν. Ελλάς" μου θύμισαν τη λέξη "σύσταση" (=διεύθυνση) των παιδικών μου χρόνων: "Την σύσταση του την ξέρεις;" φράση που ακουγόταν πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Επίσης η αναμονή του διανομέα (=ταχυδρόμου) ήταν ένα τεράστιας σημασίας γεγονός. Θυμάμαι να τον παρακολουθώ στο δρόμο για το Κάτω Χωριό, να μην τον αφήνω από τα μάτια μέχρι να κρύψουν την φιγούρα του τα κυπαρίσσια του ποταμού και να τρέξω με λαχτάρα στο τρίστρατο να τον προϋπαντήσω. Το καλύτερο μου φυσικά ήταν ένας φάκελος από τον πατέρα μου κρυμμένο ανάμεσα σε ένα φύλλα καρμπόν, "για να μην το κλέψουν στο ταχυδρομείο", ένα πενταδόλαρο! Μου το χαλούσε η μαμά ή θεία Φρασκούλα, αφού πρώτα είχα ακούσει στο "Χρηματιστήριο" στις ειδήσεις του ραδιοφώνου την ισοτιμία της δραχμής - δολαρίου. Δεν ήθελα να χάσω ούτε πενηνταράκι από το τα λεφτά μου! Τέτοια χρόνια!... που πέρασαν και ήρθαν άλλα εξ ίσου όμορφα, ήρθαν και στενάχωρα χρόνια και πάλι όμορφα...  τώρα είναι τα μπερδεμένα χρόνια. Άφαντος ο διανομέας, χαμένο το τετράδιο με τις συστάσεις, το χρηματιστήριο μαντάρα... μόνο τα κυπαρίσσια μένουν όρθια και η λατρεία του δολαρίου! (Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!)
INFO
Τα ελληνικά υπερωκεάνια : Από την πρώτη υπερπόντια γραμμή το 1907, έως το τελευταίο ταξίδι του «Αυστραλίς», το 1977. elzoni.gr
Θυμάται τα υπερωκεάνια «Νέα Ελλάς»-«Ολυμπία» ekirikas.com
Η Άνδρος μέσα στον χρόνο (β' έκδοση - συμπληρωμένη & βελτιωμένη) enandro.gr

4 σχόλια:

  1. Μου αρέσει τόσο πολύ που τα κείμενά σου χωρίς να είναι μακροσκελή είναι γεμάτα εικόνες και αρώματα, αγκαλιές αγαπημένων ανθρώπων και μαρτυρίες της Ανδριώτικης καθημερινότητας.
    Συνέχισε...................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ, αυτό κάνω σαν "εργόχειρο" από 2008, που θα πάει θα την πλέξω την κουβέρτα! Το ιντερνετ "μισεί" τα μεγάλα κείμενα, είναι ίσως χαρακτηριστικό της κατακερματισμένης εποχής μας. Διαβάζουμε διαγώνια λες και ψάχνουμε να βρούμε γρήγορα κάτι για να κρατηθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eξαιρετικό! Τόσο νοσταλγικό και τρυφερό

    ΑπάντησηΔιαγραφή