Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Στο Μπουρό


Η παραλία Μπουρός βρίσκεται κάτω από του Κοχύλου. Ο δρόμος από το σχολείο του χωριού μετά από πολλές στροφές και ακόμη πιο πολλές κατηφόρες οδηγεί στην παραλία με το ψιλό βότσαλο, τις μεγάλες πέτρες και το πόσιμο νερό στην άκρη. Από την θάλασσα ο Μπουρός είναι μια παραλία πριν από το Πήδημα της Γριάς! Τέλεια!








Στον Μπουρό πήγα με παρέα δυο συνεχόμενες μέρες. Την πρώτη μέρα η παραλία ήταν τόσο ανέγγιχτη που έδινε την ψευδαίσθηση πως δεν είχε πατήσει ανθρώπου πόδι ποτέ. Μια καθαρότητα αφοπλιστική και συγκινητική ταυτόχρονα. Σιωπή που μόνο το μουρμουρητό της θάλασσας διέκοπτε. 


Άνθη της πέτρας μπροστά στην πράσινη θάλασσα
με φλέβες που μου θύμιζαν άλλες αγάπες
γυαλίζοντας στ' αργό ψιχάλισμα,
άνθη της πέτρας φυσιογνωμίες
που ήρθαν όταν κανένας δε μιλούσε και μου μίλησαν 
που μ' άφησαν να τις αγγίξω ύστερ' απ' τη σιωπή
μέσα σε πεύκα σε πικροδάφνες και σε πλατάνια.
Γιώργος Σεφέρης, Ποιήματα Ικαρος 1974, Σχέδια για ένα καλοκαίρι / Άνθη της πέτρας


Τα βράχια στάζουν νερό!
Σίγουρα η ύπαρξη πόσιμου νερού σε μια παραλία είναι ευχάριστη έκπληξη, στο Μπουρό όμως το νερό τόσο πολύ που φτάνει για... ντουζάκι!



Στο Μπουρό χωρίς νερό!
Νερό, καλαμιές, μυρωδάτοι θάμνοι, πέτρες και πηγές... Αυτή είναι μεταξύ πολλών άλλων η Ανδρος! 




BBQ... Μπουρό!
Χτιστό Μπάρμπεκιου και έτοιμο τραπέζι με καθίσματα για γεύμα στην παραλία.




Τα σκουπίδια του Αιγαίου (ή μια φορά μονάχα φτάνει!) 
Η δεύτερη μέρα της επίσκεψης στον Μπουρό ήταν απογοητευτική, ο καιρός είχε αποθέσει στα ρηχά ότι πλαστικό κυκλοφορεί στο Αιγαίο. Μαζέψαμε τρεις σακούλες σκουπίδια. Μάταιος κόπος! Μέχρι να φτάσουμε από την μια άκρη της παραλίας στην άλλη, η θάλασσα ξέβραζε σακούλες, καλαμάκια, μπουκάλια. Θλίψη! Ορκίστηκα να μην χρησιμοποιήσω ποτέ ξανά πλαστικό μιας χρήσης. 

3 σχόλια:

  1. Άννα τι θα έλεγες να γίνει δρόμος μετά της Γριάς το Πήδημα για τον Μπουρό;;θα χαλάσει το περιβάλλον;;θα αραιώσει της Γριάς το πήδημα;;; Ξέρεις συζητείται....
    Έχεις πολύ δίκαιο με τα πλαστικά.Προχθές μου κώλυσε στην πλάτη στην Αγία Αικατερίνη μία πλαστική σακούλα ,άσε που τρόμαξα και μετά καταλαβαίνεις τι έλεγα.Δυστυχώς,εδώ δεν φροντίζουμε την ξηρά στην Άνδρο.Πιστεύω ότι είδες τις πινακίδες για της Γριάς το Πήδημα.Μαυρισμένες ,στραβές,και την παραλία αυτή την ψάχνουν καθημερινώς Έλληνες και αλλοδαποί.Μήπως κάποιοι σύλλογοι πρέπει να αναλάβουν δράση;;;Μ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δρόμος για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα! Εξαιρετικά καταστροφική ιδέα!
    Από τη φύση μας, εμείς οι άνθρωποι, είμαστε φτιαγμένοι για να περπατάμε, αλλά "εμείς" θέλουμε "καβάλα" να πηγαίνουμε παντού και μετά να τρέχουμε στα γυμναστήρια για αν κάψουμε τα "λίπη και τα έλαια"
    Τι να πω; Εχω πάψει να εντυπωσιάζομαι, μόνο ώρες - ώρες νομίζω πως ζω σε άλλο κόσμο. Δεν είναι αυτός ο κόσμος που "παραλάβαμε", ντροπή μας να τον παραδώσουμε στους επόμενους τυλιγμένο σε μια πλαστική σακούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή