Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Της Γριάς το πήδημα


Της Γριάς το πήδημα είναι αυτό που λένε "η εμβληματική παραλία" της Ανδρου, σήμα κατατεθέν του νησιού μας για όλο τον κόσμο. Αρκετές φορές με τις τις τόσο διάσημες παραλίες συμβαίνει το εξής: δεν πηγαίνουμε συχνά είτε επειδή τις θεωρούμε "του συρμού" είτε γιατί θέλουμε να αποφύγουμε τον πολύ κόσμο. Το Πήδημα το είχα επισκεφτεί πέρσι τον Ιούλιο και δεν έβλεπα την ώρα να φύγω γιατί η παραλία ήταν γεμάτη, φέτος όμως Σεπτέμβριο μήνα δέκα η ώρα το πρωί ήταν η ιδανική στιγμή, σα να βρισκόμουν μόνη στην Ακρόπολη! Η παραλία έχει λεπτή υπέροχη άμμο και τα νερά στα πρώτα βήματα είναι ρηχά.


Ο βράχος μια μέρα πριν (8/9) με μπονάτσα.
Η διάσημη πινακίδα
Η τελική πινακίδα λίγο πριν αρχίσει το μονοπάτι. Στο διάραχο, οι αιμασιές θέλουν καθάρισμα, η παραλία είναι τουριστικό προϊόν και πρέπει να είναι πεντακάθαρη. κομμένα σανδάλια, σακουλάκια και άλλα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Δυστυχώς όλα θέλουν φροντίδα, ίσως πρέπει οι Σύλλογοι της Ανδρου να συμμετέχουμε πιο ενεργά σε καθαρισμούς π.χ. δρόμων, παραλιών, θα έπρεπε να έχουμε πιο αυξημένο το αίσθημα του εθελοντισμού.  




"Σα ζαργάνα"
Προς τ' αριστερά όπως κοιτάμε τη θάλασσα πολύ κοντά στα βράχια συνάντησα ένα σμάρι από ζαργάνες που γεμάτες χάρη κουνούσαν ρυθμικά το σώμα τους. Οι ζαργάνες είναι ξεχωριστές και αναγνωρίσιμες, ακόμα και από μένα που είμαι λίγο άσχετη με τα ψάρια, είδα όμως σπάρους και μπαρμπούνια με μουστάκια! Η έκφραση "σα ζαργάνα" για τις κοπέλες με ωραίο σώμα περιγράφει σωστά αυτό το όμορφο ψάρι. 


Η Γριά είχε στιλ!
Η γριά από απελπισία ή φόβο ανέβηκε στον βράχο και πήδηξε! Ωραίος τρόπος για το ταξίδι στον άλλο κόσμο. Ο βράχος από όλες τις μεριές είναι εντυπωσιακός.




Το μονοπάτι της Γριάς
Το μονοπάτι θέλει λίγη προσοχή, αλλά επειδή έχει το ξύλινο κάγκελο είναι ασφαλές. Πρόσφατα ο Δήμος το επισκεύασε και έπρεξε άριστα! Σίγουρα όμως χρειάζεται ένα "σταθερό" παπούτσι, όχι σαγιονάρες που είδα να φορούν σχεδόν όσοι Ελληνες κατέβαιναν... ένας μάλιστα κρατούσε και ένα νήπιο στην αγκαλιά του! 



Η παραλία όπως φαίνεται από ψηλά, περίπου στο ύψος που παρκάρουν τα αυτοκίνητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου