Ο Καρυστινός και ο Αστράς. Φωτογραφία από το καλοκαίρι του '17 |
Παντού στην Ελλάδα είναι συνηθισμένο φαινόμενο να βάζουμε το ρακί (ρακή, τσικουδιά, τσίπουρο) σε μπουκάλια του νερού, γιατί έτσι είναι πιο εύκολη η μεταφορά του. Πολλές φορές όμως τα μπουκάλια μπερδεύονται και ειδικά το καλοκαίρι όταν βάζουμε το ρακί στο ψυγείο για να παγώσει. Συνήθως οι νοικοκυρές αφαιρούν την ετικέτα της φίρμας για να ξεχωρίζει ή γράφουν με μεγάλα γράμματα, όπως αυτό της φωτογραφίας ΡΑΚΙ*. Ομως δεν φτάνει η επιγραφή πάντα για να δηλώσει το περιεχόμενο της φιάλης, ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες που η δίψα για νερό φουντώνει, πολύ εύκολα συμβαίνει αντί νερό να ρίχνουμε ρακί στο νεροπότηρο και ο ανύποπτος ουρανίσκος να δέχεται μια γερή δόση οινοπνεύματος. Έτσι έχει συμβεί ηλικιωμένοι να καταπίνουν τα χάπια τους κατά λάθος με ρακί. Κάποιοι που ούτε το βάζουν στο στόμα τους να ρουφούν γενναίες δόσεις νομίζοντας πως είναι νερό. Επίσης νοικοκυρές καθαρίζοντας το σπίτι της κόρης να πετούν το μπουκάλι με ρακί στον κουβά για... τριζάτο σφουγγάρισμα!*) Γιαγιά* στην προσπάθεια της να κεράσει γρήγορα τους επισκέπτες του σπιτιού πρόσφερε γλυκό υποβρύχιο και αντί νερό έριξε στο νεροπότηρο ρακί! Υποβρύχιο με ρακί δεν είναι καθόλου κακή ιδέα! Ξεχωριστά βέβαια όχι μαζί! Το σωστό πάντως είναι το ρακί να μπαίνει σε γυάλινα μπουκάλια με ετικέτα που να γράφει φαρδιά πλατιά ΡΑΚΙ! Αλλά δεν γίνονται όλα σωστά στον κόσμο ετούτο και έτσι έχουμε να λέμε, να θυμόμαστε και να γελάμε! Γεια μας! (φέτος το ρακί λέγεται Androp, με ετικέτα σαφώς αναγνωρίσιμη!)
*Στην Ανδρο το διάφανο δυνατό οινοπνευματώδες το λέμε ρακί, παλιότερα το έλεγαν λαμπίκο, λέξη πως σαφώς προτιμώ μιας και είμαι "παλαιάς κοπής"
* Η γιαγιά της Ειρήνης Μανάλη.
* Την κυρία που έριξε ρακί στον κουβά για σφουγγάρισμα δεν την αποκαλύπτω μιας και είναι παιδική φίλη και δεν θέλω την εκθέσω!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου