Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Θ. Σουσούδης: Στόχος μας να γίνει η Άνδρος Ναυτιλιακό Κέντρο


Η Άνδρος είναι ένα νησί συνυφασμένο με την ναυτιλία. Διαθέτει πλούσια ναυτική ιστορία αιώνων και παραδοσιακά στο νησί διέμεναν οικογένειες καπετάνιων, ναυτικών και εφοπλιστών. Πολλά δε από τα παιδιά μας επιλέγουν αυτή την καριέρα. Παρά την μακρά παράδοση όμως, υπάρχει το εξής παράδοξο: Η Άνδρος δεν διαθέτει Ναυτιλιακή Σχολή.

Με την ίδρυση και τη λειτουργία μίας τέτοιας Σχολής τα οφέλη για την Άνδρο θα είναι πολλαπλά τόσο για την οικονομία όσο και για την γενικότερη ανάπτυξη του νησιού. Είναι καιρός να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση και να συνομιλήσουμε ως Δήμος με τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να τεθούν πρωτίστως οι βάσεις και στη συνέχεια να υλοποιηθεί αυτό το έργο, που θα τονώσει σημαντικά την τοπική κοινωνία και θα δώσει στο νησί μας την θέση που του αξίζει στο Ναυτιλιακό Χάρτη.

Όπως σε όλα τα νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά στην Αθήνα, έτσι και στην Άνδρο οι κάτοικοι λιγοστεύουν τον χειμώνα. Με τη δημιουργία μίας Ναυτικής Σχολής, θα αποκτήσει ξανά ζωή και τον χειμώνα. Θα αποτελέσει, λοιπόν,την ιδανική συνθήκη για να κρατήσουμε τον κόσμο στο νησί μας, να τους δώσουμε κίνητρα να μένουν 12 μήνες τον χρόνο. Παράλληλα, η Σχολή αυτή θα αυξήσει και τον συνολικότερο πληθυσμό, με τους εκατοντάδες δόκιμους που θα σπουδάζουν στην Ναυτική Ακαδημία.

Τα παιδιά μας, τα παιδιά των Ανδριωτών που σκοπεύουν να ασχοληθούν με τη Ναυτιλία δεν θα χρειάζεται να μεταναστεύουν και να φεύγουν μακριά από το νησί. Οι νέοι μας θα μπορούν να σπουδάζουν και να παραμένουν στον τόπο τους. Έτσι, το όφελος θα γυρίζει πίσω στο νησί και στους κατοίκους του.

Η ανάπτυξη αυτή, θα αποτελέσει κίνητρο για τις δεκάδες ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στην Αττική, ώστε να μετακινηθούν και προς το νησί μας. Με τόσους ναυτικούς να σπουδάζουν και να εκπαιδεύονται στην Άνδρο θα ήταν ευκαιρία να ανοίξουν κάποια παραρτήματα των γραφείων τους εδώ και οι νέοι μας θα μπορούν να απορροφώνται στην πηγή, απευθείας στις εταιρείες.

Θέλουμε την Άνδρο ένα ναυτιλιακό κέντρο, με ένα ολοκληρωμένο ναυτικό campus, με σχολή, ανώτατης και ανώτερης βαθμίδας, καθώς επίσης και με πλήθος παραρτημάτων ναυτιλιακών εταιρειών. Όλα αυτά φέρνουν νέο αέρα στο νησί μας. Φέρνουν ανάπτυξη και ευημερία.

Δίνεται ώθηση στην τοπική οικονομία, ενώ θα αποτελέσουν και την ευκαιρία για την αναβάθμιση συνολικά των υποδομών του νησιού. Αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, της Εκπαίδευσης, του Οδικού Δικτύου, των Τηλεπικοινωνιών, αλλά και των γενικότερων Κτιριακών Υποδομών. Να μπορούν να μένουν τα μαγαζιά ανοιχτά όλο το χρόνο, να επεκταθεί παράλληλα η τουριστική σεζόν και το νησί να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Τώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μας δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία να διεκδικήσουμε και να εκμεταλλευτούμε πόρους και να αλλάξουμε την εικόνα της Άνδρου. Και για να συμβεί αυτό χρειάζεται μία Δημοτική Αρχή, με σχέδιο, με στόχους και βούληση για έργα μακρόπνοα και ουσιαστικά. Και όχι τα πρόχειρα, τα εφήμερα των απευθείας αναθέσεων με τις αστοχίες και την σπατάλη της κακοδιαχείρισης.

Πιστεύουμε σε αυτό το έργο, διότι αλλάζει ολόκληρο το νησί μας. Εργαζόμαστε και στοχεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να μπουν τα θεμέλια και να υλοποιηθεί αυτό το μεγάλο project μέσα στην επόμενη πενταετία. Ο κατάλληλος χώρος για την στέγαση της Σχολής, αλλά και των εταιρειών θα βρεθεί. Το ενδιαφέρον από εφοπλιστές που αγαπούν τον τόπο, για το έργο αυτό έχει διερευνηθεί και υπάρχει. Οι κάτοικοι αποτελούν τους συμπαραστάτες μας, συμμετέχοντας στο διάλογο και στη σχεδίαση του έργου.

Πρόκειται για ένα έργο όχι μόνο με εκπαιδευτικό, αλλά ιδιαίτερα με αναπτυξιακό πρόσημο, που θα επαναφέρει την Άνδρο στον ναυτιλιακό και αναπτυξιακό χάρτη.

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα στην όμορφη Άνδρο
    Καλά τα λέει ο Θεοδόσης χρειαζόμαστε πολλά πράγματα στην Άνδρο πάρα πολλά ωραίο νησί χωρίς υποδομές

    ΑπάντησηΔιαγραφή