Η προσφορά του στα Λειβάδια
—Στον Άγιο Κωνσταντίνο κατασκεύασε το μικρό κτίριο στο πίσω μέρος του ναού σαν σπίτι για να μένει ο νεωκόρος ή ο ιερέας, το οποίο τώρα χρησιμοποιείται ως αποθήκη.
— Άλλαξε τη σκεπή στην εκκλησία των Αγίων Πάντων.
—Στο Δημοτικό σχολείο Λειβαδίων: έφτιαξε τις τουαλέτες, τα προστατευτικά κολωνάκια, την περίφραξη με το Μετόχι, την βρύση στην είσοδο του σχολείου.
—Κατασκεύασε τις εξής βρύσες: τρεις στο Μέσα χωριό, μια στο Κάτω χωριό, μια στο Πάνω χωριό, επισκεύασε αυτήν κάτω από του Μπέη. Στην Παναγία “δούλεψε” το νερό και επίσης έφτιαξε την βρύση, όπως και στο Πέρα χωριό και τέλος έφτιαξε την βρύση στου Βραχνού.
—Τσιμεντοστρώσεις: κεντρικός δρόμος του Πέρα χωριού από το σπίτι της Αρετής Χαζάπη έως τον Άγιο Κωνσταντίνο, τον δρόμο προς την Παναγία, τον δρόμο από Άγιο Κωνσταντίνο έως οικία Ευαγγέλου Γαβριήλ (πέτρινο γεφύρι) το δρόμο του Μέσα χωρίου από το ποτάμι έως τον Άγιο Ταξιάρχη (οικία Λεωνίδα Γιαννίση)
—Στην Αγία Βαρβάρα αντικατέστησε το φθαρμένο τέμπλο.
—Κατασκεύασε τα τσιμεντένια προστατευτικά κολωνάκια στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Λειβαδίων (νεκροταφείο)
—Ηλεκτροφώτισε του δρόμους του Μέσα χωριού (έως την οικία Λ. Γιαννίση).
—Στην Αγία Θέκλη εξωτερικά έγινε εκτεταμένη εκβράχωση για να προστατευτεί από τις υγρασίες.
—Διαμόρφωσε στη σημερινή του μορφή το Βρυσάρι του Αγίου Ταξιάρχη στο Μέσα χωριό.
—Υδροδότησε με έξοδα του όλες τις βρύσες των Λειβαδίων με νερό των Μενήτων.
—Για μιά δεκαετία περίπου (1955 - 1965) απασχολούσε 10-12 άτομα Λειβαδιανούς σε διάφορες εργασίες στο χωριό και στην προσωπική του περιουσία.
Δαπάναις Νικολάου Θ. Βούλγαρη εις μνήμην των πάππων Μαρουλιώς Ν. Βούλγαρη (1827-1903) Νικολάου Λ. Βούλγαρη (1819-1907) |
Μετά το θάνατο του Καπτά Νικόλα, τα παιδιά του συνέχισαν ανώνυμα, για μεγάλο διάστημα να ενισχύουν οικονομικά την ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου. Ο γιος του Θεόδωρος ήταν για πολλά χρόνια general manager (Γενικός Διευθυντής των γραφείων της Νέας Υόρκης, Πειραιά, Λονδίνου) της θρυλικής Orion Shipping & Trading Co.
Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν για τη συλλογή των στοιχείων και ιδιαιτέρως τον Ηλία Ανύση ο οποίος προΐστατο σαν σύμβουλος και αρχιμάστορας την περίοδο των εργασιών. Για την πολύ μεγάλη προσφορά του Νικολάου Βούλγαρη στο χωριό μας και της οικογένειάς του τον τιμούμε ως ευεργέτη…. Έτσι για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να γνωρίζουν οι νεότεροι. Σύλλογος Λειβαδίων - 2010.
⁂⁂⁂⁂
Το κείμενο συνέταξαν ο Γιώργος Δ. Μανάλης και η Ασπασία Γαβριήλ το έτος 2010. Ευχαριστώ τον Γιώργο που μου το εμπιστεύτηκε. Η φωτογραφία του σε κάδρο βρίσκεται στο πρώην Δημοτικό σχολείο Λειβαδίων. Αν κάποιος γνωρίζει και άλλες ευεργασίες θα χαρούμε να τις αναφέρει. Σίγουρα η φράση: "Έτσι για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να γνωρίζουν οι νεότεροι" είναι πέρα για πέρα αληθινή. Να είσαι καλά Γιώργο!
ΙΈνα ωραίο καλημέρα στα όμορφα λιβάδια από λιβάδια
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο αφιέρωμα με στοιχεία άγνωστα στους περισσότερους, που δεν πρέπει να ξεχνιούνται.
ΑπάντησηΔιαγραφήAξιο τέκνο της γενέθλιας γης του!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι και με περηφάνεια διαβάζω το όνομα του μπαμπά μου Ηλία Ανυση,ακόμα τον θυμάμαι να φτιάχνει ένα ενα τα κολονακια του νεκροταφείου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σαν παιδί έζησα από κοντά τον τυφλό γέροντα κατά Νικόλα..μου έλεγε ιστορίες συναρπαστικές και με διήγηση ολοζώντανη...
Πχ "είδα"ολόκληρο τον Μπεν Χουρ μέσα από την διήγηση του...
Μαρία Κουερινη -Ανυση