Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Ημερίδα Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων για το λεμόνι της Ανδρου

Μανιώ Μάνεση, Κώστας Πολέμης, Ελένη Σαλουβάρδου
Δημήτρης Πολέμης, Branding αγροτικών προϊόντων
Ευάγγελος Παπαδάκης: Ο δρόμος του λεμονιού...
Αθηνά Κυρτάτα, Παραγωγός
Κωνσταντίνα Λίτσα, Λεμονιά ένα πολυδύναμο δένδρο.
Οι ημερίδες έχουν στόχο να "ευαισθητοποιήσουν" ένα ευρύ κοινό σε ένα κοινό θέμα που χρειάζεται ανάπτυξη και προεκτάσεις πέρα από τα τετριμμένα της πραγματικότητας. Κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι όλες αυτές τις δημόσιες συζητήσεις. Σαν ασκήσεις "επί χάρτου", σαν προπομποί, σαν ερέθισμα, σαν μετάβαση σε μια κατάσταση που πρέπει όλους μας να προβληματίσει. Το λεμόνι έχει μια βαθιά παράδοση στην Ανδρο και ειδικά για μας τους Λειβαδιανούς... λόγω της κοιλάδας που βρίσκεται το χωριό μας, είχε και έχει μια μακρά παράδοση. Η ημερίδα της Ενωσης Ανδρίων Επιστημόνων από αυτή την άποψη κατάφερε να θέσει ένα ερώτημα, που θα το μεταφέρω εντελώς απλοϊκά.

Η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στην Ανδρο έφερνε πάντα ένα σοβαρό εισόδημα στους Ανδριώτες καλλιεργητές. Οπως ακούσαμε στη ημερίδα, αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα στην ανάπτυξη της ναυτιλίας, μιας και τα προϊόντα του νησιού έπρεπε κάπου να πουληθούν και τα βαπόρια, σαν μέσο μεταφοράς "ταξίδευαν" το Ανδριώτικο λεμόνι" στον κόσμο. Δηλαδή οι Ανδριώτες αναγκάστηκαν να γίνουν καραβοκύρηδες για να πουλήσουν τα προϊόντα της Ανδρου. Πίσω από όλες τις ενέργειες των ανθρώπων κρύβεται το χρήμα, εκτός από τις καρδιές που τις κυβερνά η τρέλα της αγάπης!
Οι καλλιέργειες αυτές στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης ατόνησαν σε βαθμό που η Ανδρος να μην έχει επάρκεια σε λεμόνια και το χειρότερο να αγοράζουμε για τις ανάγκες μας λεμόνια Αργεντινής! Πως μυρίζει ένα λεμόνι φερμένο από τα πέρα του κόσμου; Δεν μυρίζει τίποτα!

Οι ομιλητές τεκμηριωμένα αναφέρθηκαν στην "επανεκκίνηση" της καλλιέργειας, στον επανασχεδιασμό, στην προώθηση νέων πρακτικών και ιδεών γύρω από το λεμόνι. Σε αυτό η Ελένη Πέτσα - Κουρτέση κατέθεσε την εμπειρία της με την δημιουργία της soapbyeleni η Ειρήνη Μαντζαβελάκη - Βασιλοπούλου για την εικοσαετή διοργάνωση της "γιορτής του λεμονιού", ο Ευάγγελος Παπαδάκης με τον "δρόμο του λεμονιού", η Χρύσα Παπαϊωάννου πρόεδρος του Συναιτερισμού γυναικών Κορθίου "Αγρομέλισσα" και ο Δημήτρης Πολέμης με την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του "Branding αγροτικών προϊόντων".

Όλοι, οι ομιλητές, αναφέρθηκαν στο γεγονός πως για όλες οι προτάσεις - ιδέες πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις και σκληρή δουλειά. Το τελευταίο  είναι και η μοναδική λύση στους δύσκολους για την πατρίδα μας καιρούς. Από όλους τους ομιλητές, η απολύτως εντός της πραγματικότητας ομιλία, ήταν της Αθηνάς Κυρτάτα που πολύ απλά ανάφερε τις δυσκολίες διάθεσης του λεμονιού από τη μεριά του παραγωγού.  Τι θα κάνουμε λοιπόν με τις λεμονιές; Θα τις ξεριζώσουμε; Οταν οι γονείς, οι παππούδες και οι προ παππούδες μας έζησαν από το μυρωδάτο λεμόνι; Τι θα κάνουμε; Θα μείνουμε μόνο στις κουβέντες; Θα κλαψουρίζουμε σαν βρεγμένοι γάτηδες; Και τέλος πάντων... ήταν χάσιμο χρόνου η ημερίδα; Οχι, με τίποτα! Ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο συγκέντρωσε αρκετούς Ανδριώτες και αυτό κάτι θετικό αποδείκνυε! Θέλω να ελπίζω πως αν γίνει κάτι αντίστοιχο το χειμώνα, σε εποχή που περισσότεροι κάτοικοι της Ανδρου θα μπορούν να παρακολουθήσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις, η ανταλλαγή απόψεων θα είναι πιο γόνιμη και σαφώς πιο κοντά στην πραγματικότητα. Πολύ καλή προσπάθεια! 

Προσωπική κατάθεση
Θυμάμαι τις γιαγιάδες στα ταξίδια για την Αθήνα που την δεκαετία του 1960 -70 διαρκούσαν πολύ, να κρατούν σαν αντίδοτο για τη ναυτία ένα λεμόνι. Στη φουρτούνα έξυναν με τον αντίχειρα την φλούδα και το άρωμα του θαυμαστού καρπού τις κρατούσε νηφάλιες μέχρι το βαπόρι να πιάσει ξηρά. Προσωπικά, για μένα και τα πενιχρά εισοδήματα μου, οι λεμονιές μου είναι δένδρα ιερά! Και επιτρέψτε μου να γίνω διδακτική, χωρίς πρόθεση, θα πρέπει έτσι να είναι για όλους τους Ανδριώτες! 

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα λιβάδια με τα καλύτερα λεμόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια τώρα σε ανάλογες αναρτήσεις σε όλες τις Ανδριώτικες σελίδες έγραφα για τα λεμόνια.έγραφα να αναλάβουν οι συνεταιρισμοί την κατασκευή ψυγείων και να συλλέγουν τα λεμόνια τα οποία θα πωλούν όταν δεν υπάρχουν και αγοράζουμε τα ''σάπια''της Αργεντινής και όχι μόνο.Αλλά και την παρασκευή χιλίων δυο προιόντων από τα φρέσκα λεμόνια ,γλυκά κουταλιού,αναψυκτικά ,ποτά ,μαρμελάδες κ.λ.π Χαίρομαι πολύ αν τελικώς οι ''ιδέες μου'' αυτές γίνουν πραγματικότητα .Πραγματικά θα χαρώ πάρα πολύ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν μας γράψεις και το όνομα σου, θα σου το ανταποδώσουμε με τον θαυμασμό μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή