Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Μια μονάδα επεξεργασίας, μια μονάδα κομποστοποίησης και ένας ΧΥΤΥ... για την Άνδρο

Ένα ακόμα μεγάλο έργο πήρε το πράσινο φως. Στην Άνδρο, ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση και λάβαμε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά τον σχετικό έλεγχο της διαδικασίας, για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής της λύσης στην διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού.

Μια Μονάδα Επεξεργασίας, μια Μονάδα Κομποστοποίησης και ένας ΧΥΤΥ, είναι το σημαντικό περιβαλλοντικό έργο που το νησί έχει ανάγκη και το οποίο θα ξεκινήσει σύντομα.

Γι' αυτό ιδρύθηκε ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, για να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα στην διαχείριση των απορριμμάτων σε όλα τα νησιά μας. Και αυτό κάνουμε στον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, με σκληρή καθημερινή δουλειά ... με μια μικρή(!) λεπτομέρεια : Σκληρή καθημερινή δουλειά, στην Ελλάδα. 

Για αυτό το έργο θα μπορούσε να γραφτεί βιβλίο. Όποιος αποτυπώσει την ιστορία του θα διαπιστώσει πολλές, στην σειρά, Δημοτικές αρχές να μάχονται για αυτό. Θα βρει Δημάρχους να πέφτουν και Δημοτικά Συμβούλια να φτάνουν στο όριο της διάλυσης. Θα βρει απίστευτες δικαστικές μάχες που κράτησαν πολλά χρόνια και φορείς που σε κάθε βήμα τους δεχόντουσαν φιλική "επίθεση". Θα βρει όλα αυτά που, δυστυχώς, χαρακτηρίζουν την πορεία υλοποίησης πολλών, υπερβολικά πολλών, κρίσιμων έργων στα νησιά μας. Μια πορεία, εν μέσω απίστευτα σκληρής πολεμικής.

Το αναλάβαμε και αυτό το έργο με την ίδρυση του ΦοΔΣΑ και δώσαμε και εμείς, με την σειρά μας, μια πολύ μεγάλη μάχη.

Δεν αποκλείεται δε, κάποιοι από όσους σήμερα ακόμα καταγγέλλουν την καθυστέρηση, να συγκαταλέγονται ανάμεσα σε όσους το κράτησαν πίσω για πολλά χρόνια με πάσης φύσεως καταγγελίες. 

Οποτεδήποτε το έργο δεχόταν επίθεση, η προβολή των επιχειρημάτων των επιτιθέμενων ήταν τεράστια και οποτεδήποτε πετυχαίναμε νίκη, δεν το μάθαινε κάνεις. Το γεγονός ότι δικαιώθηκαμε, τόσο εμείς στον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου όσο και όσοι στον Δήμο Άνδρου, διαχρονικά,  μείναμε σταθεροί στην αυστηρά επιστημονική προσέγγιση όλων των ζητημάτων, είναι μια ηθική επιβράβευση της δουλειάς όλων αυτών των πολλών ανθρώπων που επι σειρά ετών δεν λύγισαν. Είναι τόσο όμορφη η πατρίδα μας, που σήμερα όσοι παλέψαμε για να προχωρήσει το έργο, να καλούμαστε και να εξηγήσουμε γιατί δεν κερδίσαμε νωρίτερα όλες τις δίκες ή δεν ξεπεράσαμε με μεγαλύτερη μαεστρία όλα τα εμπόδια που κάποιοι μας έστηναν σε κάθε βήμα.

Αυτή, δυστυχώς, είναι η ιστορία πολλών, υπερβολικά πολλών, έργων υποδομής στα νησιά μας. Χάνονται 10 ή 15 χρόνια από τις αντιδράσεις και συχνά είναι ευχής έργο να μην χαθούν τελείως. Αλλά, εμείς, δεν είναι πολιτικά ορθό να το σχολιάζουμε αυτό. 

Λοιπόν, ο δικός μου σχολιασμός δεν έχει να κάνει με εμάς αλλά με αυτά που ο τόπος χάνει. Με τις ευκαιρίες που ο κάθε τόπος χάνει, με το γεγονός οτι κάτοικοι και επισκέπτες δεν παίρνουν την ώρα που πρέπει μια κρίσιμη υποδομή, με το γεγονός ότι 10 ή 15 χρόνια μετά το κόστος είναι σημαντικά αυξημένο και αυτό το πληρώνει η κοινωνία και όχι όσοι το εμπόδισαν. 

Η συζήτηση για την έλλειψη κάποιων υποδομών στα νησιά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Και διδακτική. Για όσους θέλουν να μάθουν το γιατί, δεν είμαι πια σίγουρος οτι όλοι θέλουν, οι απαντήσεις είναι εκεί. Είναι τρείς οι λόγοι και είναι πολύ εύκολο να τους βρεί όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται. Γιατί, η συνεχής διαπίστωση έχει πλέον κουράσει. 

Και η χώρα μας, οφείλει να δει ξανά σε θεσμικό επίπεδο όλο το πλαίσιο της πορείας σχεδιασμού και υλοποίησης κρίσιμων έργων υποδομής, αν θέλει να προλάβει το μέλλον που αξίζουμε. 

Εμείς, αντέχουμε, συνεχίζουμε και μετατρέπουμε, με αγώνα, κάθε μέρα σε βήμα προόδου✌️

ΠΗΓΗ: www.facebook.com/ghatzimarkos

1 σχόλιο:

  1. Η καθυστέρηση της κατασκευής του ΧΥΤΥ στην Άνδρο, ήταν αναμενόμενη κύριε Χατζημάρκο. Στον μύλο της αντίδρασης των πέριξ της Πλούσκας κατοίκων, έριξε άφθονο νερό η προβληματική μελέτη χωροθέτησης από την οποία έλειπε η υδρογεωλογική μελέτη, καθότι κοστοβόρα. Παρότι στην πρώτη θητεία Σουσούδη ο Δήμος έκανε τέτοια μελέτη, η εμπιστοσύνη των πολιτών είχε χαθεί κι όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις έμεινε η καχυποψία, οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις. Αυτά για να ξέρουμε ποιοι ήταν οι πραγματικά υπεύθυνοι για το ότι 12 χρόνια μετά την παιδαριώδη χωροθέτηση δεν έχει μπει μια πέτρα πάνω στην άλλη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή