Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Ημερίδα για την πρόληψη της νόσου των Λεγεωναρίων στην Άνδρο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερίδα στις 18/6 για την πρόληψη της νόσου των Λεγεωναρίων (ή νόσος των κλιματιστικών)

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη της νόσου των λεγεωναρίων, σε ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ασφαλούς διαμονής στη χώρα μας, αποτελεί προτεραιότητα του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα την Τρίτη 18 Ιουνίου και ώρα 19.00, με θέμα: «Πρόληψη της Νόσου των Λεγεωναρίων σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα» στο Συνεδριακό Κέντρο Χώρας Άνδρου «Ν.Α. Καΐρης – ΕΠΑΛ Άνδρου», ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές τουριστικών καταλυμάτων.

Στόχος είναι η έγκυρη επιστημονική ενημέρωση, των ιδιοκτητών/διαχειριστών τουριστικών καταλυμάτων, σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης και τα μέτρα πρόληψης της νόσου των Λεγεωναρίων με σκοπό την προάσπιση της υγείας των ταξιδιωτών.

Γενικές πληροφορίες για τη Νόσο των Λεγεωναρίων

Η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae.

Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila. 

Αναλυτικότερα, υπάρχουν δύο διαφορετικές κλινικές οντότητες της νόσου: 

▪ ο πυρετός Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή 

▪ η νόσος των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως πνευμονία, δυνητικά θανατηφόρος στο 5-30% των κρουσμάτων περίπου.

1 σχόλιο: