Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Το Andros Routes έφτιαξε ψηφιακό χάρτη παραγωγών


Τοπικοί παραγωγοί της Άνδρου σε ψηφιακό χάρτη!
Oι σημαντικότεροι θεματοφύλακες της αγροδιατροφικής κληρονομιάς
και του τοπίου του νησιού μας!
Με μεγάλη χαρά, σας παρουσιάζουμε τον ψηφιακό χάρτη παραγωγών,
μεταποιητών και πωλητών τοπικών προϊόντων της Άνδρου!
🔽 🔽 🔽

Φωτογραφίες: Μαρία Λαμπριάδου

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Συναυλία από το συγκρότημα έντεχνης μουσικής «Έμμελον»

Συναυλία  από το συγκρότημα έντεχνης μουσικής «Έμμελον»
Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου
Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, ώρα 21.00
Παναδριακός σύλλογος ναυτικών

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Γιορτή Λεμονιού 2024


Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
11.00 - 21.00
Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης Άνδρου.
(Παλαιό Παγοποιείο-Ελαιοτριβείο Μαντζαβελάκη).

Ημερίδα για την πρόληψη της νόσου των Λεγεωναρίων στην Άνδρο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερίδα στις 18/6 για την πρόληψη της νόσου των Λεγεωναρίων (ή νόσος των κλιματιστικών)

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη της νόσου των λεγεωναρίων, σε ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ασφαλούς διαμονής στη χώρα μας, αποτελεί προτεραιότητα του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα την Τρίτη 18 Ιουνίου και ώρα 19.00, με θέμα: «Πρόληψη της Νόσου των Λεγεωναρίων σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα» στο Συνεδριακό Κέντρο Χώρας Άνδρου «Ν.Α. Καΐρης – ΕΠΑΛ Άνδρου», ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές τουριστικών καταλυμάτων.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Πρόγραμμα 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου

10° ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΔΡΟΥ
28 Ιουλίου-25 Αυγούστου 2024
Ανοιχτό Θέατρο Χώρας Άνδρου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου γιορτάζει τα 10 του χρόνια και καλεί όλους τους Ανδριώτες και τους επισκέπτες του νησιού σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, από τις 28 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου 2024, στο μοναδικής ομορφιάς Ανοικτό Θέατρο της Χώρας.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ είναι όλα αυτά τα χρόνια ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.

Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν, με ιδιωτική πρωτοβουλία άρχισε να χτίζεται το Ανοικτό Θέατρο, το οποίο ολοκληρώθηκε το επόμενο έτος, το 2015, οπότε και πραγματοποιήθηκε το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου.

‘Έκτοτε, κάθε χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου προσφέρει υψηλής ποιότητας ψυχαγωγία, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά φεστιβάλ, σε οργανωτικό και καλλιτεχνικό επίπεδο.

Το Φεστιβάλ, στα 10 χρόνια λειτουργίας του, έχει αγκαλιαστεί από τους καλλιτέχνες και το κοινό. Πάνω από 300 καταξιωμένοι καλλιτέχνες και περισσότερες από 150 εκδηλώσεις έχουν παρουσιαστεί από το 2015 έως σήμερα, τοποθετώντας την Άνδρο στο επίκεντρο του πολιτιστικού καλοκαιριού.

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου περιλαμβάνει σημαντικές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κορυφαίων μουσικών και τραγουδιστών, παράσταση για παιδιά, κινηματογραφικές βραδιές υπό την επιμέλεια του Παντελή Βούλγαρη, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου και κλείνει με ένα ξεχωριστό μουσικό πάρτι.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ γίνεται από την Α.Μ.Κ.Ε. «Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου», και με την υποστήριξη Ανδριωτών και μη χορηγών, εθελοντών, εργαζομένων και του Δήμου Άνδρου.

H πρώτη δεκαετία του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου είναι γεγονός και σας περιμένουμε να ζήσουμε μοναδικές βραδιές πολιτισμού κάτω από τον έναστρο ουρανό της Άνδρου.

Απεβίωσε ο Μιχάλης Μπασαντής

Ετών 88. Άλλος ένας καλός άνθρωπος σωστός οικογενειάρχης έφυγε από κοντά μας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην γυναίκα του Ερηνούλα που τον φρόντισε με στοργή μέχρι την τελευταία στιγμή και στην κόρη του Κατερίνα. Η κηδεία θα γίνει Τεταρτη 12:00 στον Άγιο Κωνσταντίνο. Αιωνία του η μνήμη. 

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Οι 30οι ΠΛΟΕΣ 2024 στην Άνδρο

Επετειακοί οι φετινοί εικαστικοί 30οι ΠΛΟΕΣ στην Άνδρο
Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός ΠΛΟΕΣ διανύει εφέτος την 30η του χρονιά. Παρουσιάζεται κάθε καλοκαίρι στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, το οποίο υποστηρίζει και φιλοξενεί στο διώροφο κτήριό του στην Χώρα της Άνδρου, τις εκθέσεις και τις θεωρητικές του συναφείς προτάσεις, τις οποίες θεμελίωσε, διαμορφώνει εξ ολοκλήρου κι επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού κ. Αθηνά Σχινά (ΕΚΠΑ). 









 Στους 30ους ΠΛΟΕΣ, με υπότιτλο «Προς την Χώρα των Εσπερίδων» συμμετέχουν με έργα τους ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμεικής και σύνθετων υλικών, οι καλλιτέχνες που εδώ αναγράφονται αλφαβητικά:
Σωτηρία Αλεβίζου, Δημήτρης Αναστασίου, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Όλγα Βερυκάκη, Μαρία Βλαντή, Μαρία Γενιτσαρίου, Ελένη Γκλίνου, Νατάσα Γρυλλάκη, Δημήτρης Ζουρούδης, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Χριστίνα Κάλμπαρη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Παναγιώτης Κουλουράς, Τζάνετ Λιοδάκη, Μαρία Νάγιου, Γεωργιάννα Νταλάρα, Φλωρεντία Οικονομίδου, Έλενα Παπαδημητρίου, Ντέπη Παυλίδου, Λίλα Πολενάκη, Φωτεινή Πούλια, Κατερίνα Ριμπατσιού, Νίκος Σαπέρας, Νατάσσα Σαρρή, Αφροδίτη Σεζένια, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Φωτεινή Στεφανίδη, Κωνσταντίνα Συλίκου, Στρατής Ταβλαρίδης, Γιώργος Χουλιαράς.




Διάρκεια έκθεσης:
Σάββατο 27 Ιουλίου έως και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024
Ημέρες και ώρες λειτουργίας
10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Απεβίωσε η Μαρίνα Καραγάτση

Μια μεγάλη κυρία Ανδριώτισσα έφυγε χθες για το μεγάλο ταξίδι. Αιωνία της η μνήμη. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους δικούς της.

Μαρίνα πράσινο μου αστέρι
Μαρίνα φως του αυγερινού
Μαρίνα μου άγριο περιστέρι
και κρίνο του καλοκαιριού
Οδυσσέας Ελύτης

ΠΗΓΗ: poreiatheatre.com

Η Μαρίνα Καραγάτση γεννήθηκε ως Μαρίνα Ροδοπούλου στην Αθήνα, το 1936. Ήταν κόρη του λογοτέχνη Μ. Καραγάτση (Δημήτρης Ροδόπουλος 1908 -  1960) και της Ανδριώτισσας ζωγράφου Νίκης Καραγάτση (Νίκη Καρυστινάκη 1914-1986). Κατά τις εγκύκλιες σπουδές της φοίτησε στη Σχολή Χατζιδάκι και στη συνέχεια σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκε κυρίως με τη λαϊκή λιθογλυπτική της Άνδρου, έχοντας μάλιστα εκδώσει τρία λευκώματα σχετικά με αυτή: Λίθινες εικόνες της Άνδρου, 1990, Μαρμάρινα τέμπλα στην Άνδρο τον 19ο αιώνα, 1993, Κτητορικές πλάκες της Άνδρου, 1996).  

Το Ευχαριστημένο ή οι δικοί μου άνθρωποι είναι το μοναδικό της μυθιστόρημα. Υπήρξε παντρεμένη με τον Αμερικανό ζωγράφο Φίλιππο Τάρλοου, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου.

Δήμος Άνδρου: Προσοχή στην αλόγιστη χρήση νερού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προσοχή στην αλόγιστη χρήση νερού στη Δημοτική Ενότητα Υδρούσας – Καταγράφονται υπερκαταναλώσεις

Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσής μας για περιορισμό της σπατάλης του νερού, ενημερώνουμε ότι παρατηρείται ραγδαία αύξηση κατανάλωσης στη Δημοτική Ενότητα Υδρούσας κατά τις τελευταίες ώρες. Γίνεται έκκληση προς τους πολίτες για ορθολογική χρήση του νερού. 

Προς τούτο πρέπει να περιοριστούν στο μέγιστο οι καταναλώσεις σε ποτίσματα κήπων ή άλλων καλλιεργειών από το δίκτυο ύδρευσης, το πλύσιμο κοινόχρηστων χώρων, αυτοκινήτων, αυλών, το γέμισμα κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνες) κ.λπ. και να χρησιμοποιείται για την κάλυψη των απολύτως απαραίτητων αναγκών. 

Σε περίπτωση αλόγιστης χρήσης νερού θα επιβάλλεται πρόστιμο, σύμφωνα με τον κανονισμό ύδρευσης. Όποιος αντιληφθεί διαρροή ή οποιαδήποτε αλόγιστη σπατάλη, μπορεί να επικοινωνήσει στα τηλ. 2282041855 και 2282360117.
Εφιστούμε την προσοχή ΟΛΩΝ, καθώς το νερό είναι υπερπολύτιμο αγαθό και υπάρχει πρόβλημα με την επάρκειά του.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη κατανόησή σας.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Νέο βιβλίο: Νερόμυλοι και Υδροκίνητοι μηχανισμοί του τόπου μας


Κάθε νέο βιβλίο του Γιώργου Σπέη έχει τεράστιο ενδιαφέρον, το νέο βιβλίο για τους νερόμυλους θα κυκλοφορήσει σύντομα στα βιβλιοπωλεία! Αναμένουμε!

Με ανεμιστήρες ενισχύθηκαν σχολικές μονάδες στην Άνδρο λόγω καύσωνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Άνδρου ανταποκρινόμενος άμεσα στα αιτήματα των διευθύνσεων των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάλυψε τις ανάγκες των σχολείων προκειμένου οι μαθητές που δίνουν εξετάσεις, εν μέσω καύσωνα, να ανακουφιστούν κατά το δυνατόν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου κ. Αντώνη Αντώνογλου εξασφαλίστηκε η άμεση παραλαβή ανεμιστήρων και η έγκαιρη διανομή τους στα σχολικά συγκροτήματα, όπου ζητήθηκαν. 

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Δήμος Άνδρου: έκκληση για ορθολογική χρήση του νερού

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ορθολογική χρήση του νερού
Λόγω της έντονης λειψυδρίας, απευθύνουμε έκκληση προς τους καταναλωτές (επαγγελματίες, μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες) ώστε να περιοριστεί άμεσα η σπατάλη και η αλόγιστη χρήση του νερού. 

Η χρήση του σε ποτίσματα κήπων ή άλλων καλλιεργειών από το δίκτυο ύδρευσης, το πλύσιμο κοινόχρηστων χώρων, αυτοκινήτων, αυλών, γέμισμα πισινών κ.λπ. να περιοριστούν στο μέγιστο και να το χρησιμοποιούμε για οικιακή χρήση, αποκλειστικά και μόνο.

Εφιστούμε ιδιαίτερα δε την προσοχή των κατοίκων – επισκεπτών της Τοπικής Κοινότητας Μεσσαριάς (Μεσσαριά, Βακόνι, Μένητες κ.λπ.) να μειώσουν περαιτέρω τις άσκοπες καταναλώσεις (ποτίσματα, ανοιχτές βρύσες κ.λπ.), καθώς οι καταναλώσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, για να μην παραστεί η ανάγκη να γίνουν από τον Δήμο διακοπές υδροδότησης κατά τακτά χρονικά διαστήματα. 

Της Αναλήψεως 2024

Της Αναλήψεως σήμερα, μεγάλη γιορτή που σηματοδοτεί την ανάληψή του Ιησού Χριστού στους ουρανούς, την ολοκλήρωση της επίγειας αποστολής. Παλιά ήταν ονομαστό το πανηγύρι στο Νειμποριό με τη φωνή της Κονιτοπούλου να ακούγεται σε όλη την περιοχή της Χώρας.Και του χρόνου!

Το άνθος του κάκτου


 Οι κάκτοι είναι περίεργα δυστροπα φυτά, δεν θέλουν να τους αλλάζουμε γλάστρα, δεν θέλουν πολλές αλλαγές, δεν θέλουν πολύ νερό. Οι κάκτοι αργούν να βγάλουν λουλούδι αλλά κάποτε ανθίζουν. Τούτος εδώ έκανε πάνω από δέκα χρόνια να βγάλει άνθος, αλλά αυτή η αναμονή άξιζε από την ομορφιά του λουουδιού. Από εδώ και στο εξής θα ανθίζει κάθε Ιούνιο...

Cactus Flower - Το αγκάθι
Cactus Flower αμερικανική κωμωδία 1969. Σκηνοθεσία Τζιν Σακς.
Πρωταγωνιστές: Γουόλτερ Ματάου, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Γκόλντι Χον.

Επάνω στο ξερό χώμα της καρδιά μου Μίκης Θεοδωράκης
Μαργαρίτα Ζορμπαλά & Χορωδία
Ο ήλιος και ο χρόνος "Le Soleil et le Temps" 
Ποίηση και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Δήμος Άνδρου: Άμεση αποκατάσταση στα Αποίκια στο δίκτυο ύδρευσης

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τολμάνε και μιλάνε αυτοί που έχουν 100% την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στο νησί μας με το νερό. Προσπαθούν να «φορτώσουν» τα δικά τους λάθη και τις δικές τους παραλείψεις στον τομέα της ύδρευσης. Επειδή όμως δεν φταίνε οι δημότες σε τίποτα, όσον αφορά τη διακοπή νερού στα Αποίκια, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Βιδάλης, ενημερώνει ότι:

Ορεινός Αγώνας στην Άνδρο 14 - 16 Ιουνίου 2024

Ορεινός Αγώνας στην Άνδρο
Andrus Beer Trail Race Festival 14 - 16 Ιουνίου 2024

Το Andrus Beer Trail Race Festival δημιουργήθηκε για την διεξαγωγή εκδηλώσεων και αγώνων στο νησί της Άνδρου. Στόχος  μας είναι να δημιουργήσουμε μια εκδήλωση η οποία θα προσφέρει στον συμμετέχοντα αλλά και στους θεατές μια αξέχαστη εμπειρία και ταυτόχρονα θα αποτελέσει ορόσημο τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους εμπλεκόμενους φορείς. Εκτός αυτού, σκοπός μας είναι κάθε χρόνο να στηρίζουμε ένα φιλανθρωπικό έργο!

ΠΗΓΗ: andrusrace.com/orama

Το πρόγραμμα

https://andrusrace.com/programma/

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Δήμος Άνδρου: Έκτακτα μέτρα προστασίας για τον καύσωνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
–Με μειωμένο ωράριο τα σχολεία Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης
–Στη διάθεση των πολιτών κλιματιζόμενοι χώροι
–Έκκληση σε πολίτες και επιχειρήσεις να βγάζουν τα απορρίμματα νυχτερινές ώρες και να μην εναποθέτουν ογκώδη

Μέτρα προστασίας των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες που -σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού- θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα έως την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, λαμβάνει ο Δήμος Άνδρου.

Τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο στο Δημόσιο Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας.

1° Χορευτικό αντάμωμα πολιτιστικών Συλλόγων


Χορευτικό Συλλόγου Γυναικών Άνδρου "ΧΟΡΕΎΑΝΔΡΟΣ"
Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Ιουλίου 2024
Ανοικτό Θέατρο Άνδρου

Ετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη γιορτή της Παράδοσης! Πάνω από 200 χορευτές και άλλοι τόσοι συνοδοί προσκαλεσμένοι του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου  θα έρθουν στο νησί μας 12 και 13 Ιουλίου φέρνοντας χορούς και τραγούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας!

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Ένωση Ανδρίων: Μια βραδιά στο Μπατσί

Το Σάββατο 8 Ιουνίου η Ένωση Ανδρίων οργάνωσε συνάντηση με γεύμα στο Μπατσί. Σε μια ζεστή, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά βραδιά, πολλά μέλη μας αλλά και φίλοι της Ένωσης, από όλη την Άνδρο, είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε από κοντά στον φιλόξενο χώρο του εστιατορίου “Άμμος” καλωσορίζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τον ερχομό του καλοκαιριού.

Η μεγάλη προσέλευση αλλά και το κέφι που επικράτησε δείχνουν τον δρόμο για την καθιέρωση παρόμοιων εκδηλώσεων που ξεκίνησαν πέρσι και τείνουν να γίνουν θεσμός. Επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 13 Ιουλίου στη Χώρα.

Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση που θα ακολουθήσει σύντομα.

Φωτογραφίες: Κατερίνα Δαγιάση

Ευρωεκλογές 2024, Άνδρος

Επικράτεια
(Σχεδόν τελικά αποτελέσματα 99,99%) 

ΝΔ 28,6% % - 7 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ 14,7%% - 4 έδρες
ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής 12,9%% - 3 έδρες
Ελληνική Λύση 9,5% - 2 ή 3 έδρες
ΚΚΕ 9,3% - 2 έδρες
Νίκη 4,4%% - 1 έδρα
Πλεύση Ελευθερίας 3,4% - 1 έδρα.
Φωνή Λογικής 3% - 1 ή καμία έδρα

Στην Άνδρο
Πρώτη η Νέα Δημοκρατία, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτη η Λατινοπούλου, τέταρτος ο Βελόπουλος και πέμπτο το ΠΑΣΟΚ. Μπορούμε να βγάλουμε τα κομπιουτεράκια και να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα. π.χ. δεξιά της ΝΔ το ποσοστό αθροιστικά βγαίνει 24,22%.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 35,13%  ψήφοι 1.306
ΣΥΡΙΖΑ 12,51 465
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ 9,33% 347
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 8,93% 332
ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής 7,18% 267
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 6,72% 250
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 4,30% 160
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΝΙΚΗ» 3,36 % 125
ΜέΡΑ25 2,21% 82
ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ 1,78% 66
Νέα Αριστερά 1,59% 59
ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ-Πρόδρομος Εμφιετζόγλου 1,18% 4
ΚΟΣΜΟΣ 1,18% 44
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο 0,73% 27
ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ-ΛΑ.Ο.Σ. 0,51% 19
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ 0,51% 19
Κίνημα 21% 0,46 17
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. 0,43% 16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 0,35% 13
ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα 0,35% 13
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 0,30% 11
ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ) 0,27% 10
Μ-Λ ΚΚΕ 0,19%  7
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ 0,13% 5
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 0,11% 4
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ 0,08% 3
ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ 0,08% 3
Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ 0,05% 2
ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ 0,05% 2
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.)

ΠΗΓΗ 🌐  https://ekloges.ypes.gr/current/e/home/municipalities

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Ευρωεκλογές 2024 – Δήμος Άνδρου


Επικράτεια
Ενσωμάτωση 67,83 Συμμετοχή 39,77 - Άκυρα/Λευκά 2,07


Άνδρος
Τελευταία ενημέρωση 09/06/2024 21:04. Ενσωμάτωση 80,65 (25 / 31 ΕΤ)
Εγγεγραμμένοι 8.838, Έγκυρα 2.912, Άκυρα 29, Συμμετοχή 2.965

🌐 ekloges.ypes.gr/current/e/home/municipalities

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 32,97% 960

ΣΥΡΙΖΑ 12,84% 374

ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ 9,34%  272

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 9,20% 268

ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής 7,45% 217

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 7,31% 213

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 4,36% 127

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΝΙΚΗ» 3,23% 94

ΜέΡΑ25-ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ενωτική πρωτοβουλία 2,30% 67

ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ 1,82% 53

Νέα Αριστερά 1,65% 48

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ-Πρόδρομος Εμφιετζόγλου 1,44% 42

ΚΟΣΜΟΣ 1,34% 39

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο 0,76% 22

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ 0,62% 18

ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ-ΛΑ.Ο.Σ. 0,52% 15

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. 0,48% 14

Κίνημα 21 0,41% 12

ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα 0,41% 12

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 0,31% 9

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 0,31% 9

ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ) 0,27% 8

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ 0,14% 4

Μ-Λ ΚΚΕ 0,10% 3

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 0,10% 3

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ 0,10% 3

ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ 0,10% 3

Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ 0,07% 2

ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ 0,03% 1

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.)

Ευρωεκλογές 2024


Οι σημερινές εκλογές είναι σημαντικές διότι “η Ευρωβουλή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία της νομοθεσίας, που ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη, και αποτελεί σήμερα το 70% των κανόνων που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο”  (syntagmawatch.gr

Αν δεν έχετε ψηφίσει να πάτε, είναι μια διαδικασία που πρέπει όλοι να συμμετέχουμε, και ψηφίζωντας να δείχνουμε την δυσαρέσκεια η την επιδοκιμασία μας. Μην ακούτε που λένε για διαμαρτυρία μέσω την αποχής, όσοι απέχουν δίνουν λευκή επιταγη σε όσους συμμετέχουν να αποφασίζουν. Δεν νομίζω πως το θέλουμε. 

Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές έως τις 19:00.

Δημοτικό σχολείο Χώρας Άνδρος

Γιατί η ψήφος σου είναι σημαντική
Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024, εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα συνδιαμορφώσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας με την ευκαιρία των ευρωπαϊκών εκλογών.

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Καθαρισμοί δρόμων 2024



Δεν θυμάμαι ποτέ ξανά τους δρόμους μέσα στον οικισμό Λειβάδια τόσο καθαρούς. Το τοπικό Χώρας, η  Κατερίνα Κασιώτου, η έπαρχος Άννα Βρεττού με τις υποδείξεις της Φιλίτσας Στυλινού μερίμνησαν γι' αυτό το αποτέλεσμα. Εύγε σε όλους!

Θεοδόσης Σουσούδης: Αλήθειες και ψέμματα για την επιστροφή επτά εργατών καθαριότητας

Θ. Σουσούδης: οι 7 ήταν 12. Αλήθειες και Ψέμματα

Στην πολιτική -όπως και στη ζωή- υπάρχει η αλήθεια, υπάρχει και το ψέμα. Ορισμένοι επιμένουν να βασίζουν την παρουσία τους στα κοινά, στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και προσπαθούν να παραπληροφορούν προκειμένου να γίνουν αρεστοί.

Είναι πραγματικά αδιανόητο να γράφονται ανακρίβειες, από τον περίγυρο της μειοψηφίας, στα όρια της συκοφαντίας, που ουσιαστικά προσπαθούν να παραπληροφορούν και να αποπροσανατολίζουν από την ουσία και την αλήθεια του θέματος.

Σχετικά με το δημοσίευμα της επιστροφής 7 εργατών καθαριότητας στον Δήμο μας.
Η μόνη πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για 12 υπαλλήλους, 7 καθαριότητας και 5 διοικητικούς, που είχαν προσληφθεί στο παρελθόν λόγω της πανδημίας, κάτι που έγινε σε όλους τους δήμους της χώρας.

Ορισμένοι από αυτούς απασχολούνταν ήδη στο Δήμο με συμβάσεις αλλά ακόμα και την περίοδο 2014 – 2019, όπου ήμουν και τότε Δήμαρχος.

Eπίσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του Δημάρχου Άνδρου Θ. Σουσούδη

Πραγματοποιήθηκε χθες 4 Ιουνίου, επίσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από αίτημα που είχαμε απευθύνει.

Σε πνεύμα άριστης συνεργασίας με τους υψηλούς παράγοντες του Υπουργείου, συζητήθηκαν όλα τα θέματα για την ασφάλεια του νησιού μας και την επιπλέον στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού. Στη συνάντηση, συμμετείχαν ο Γενικός Επιθεωρητής Νότιας Ελλάδος, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Προσωπικού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, ο Συνεργάτης του Υπουργού και με τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Αστυνομικός Διευθυντής  Νοτίου Αιγαίου και ο Αστυνομικός Διευθυντής Κυκλάδων.

Τους ευχαριστώ όλους για το πνεύμα συνεργασίας και την εποικοδομητική συνομιλία που είχαμε, προκειμένου να υλοποιηθούν τα αιτήματά μας.

ΠΗΓΗ: www.facebook.com/sousoudis

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

"Τα κάναμε πλακάκια Ιζνίκ" εργαστήριο κεραμικής στο Γαύριο


Διπλή έκθεση στις 12 του Ιούνη.
Christiana Natsika
Beehive Art

Στις 12 Ιουνίου 2024 μετά τις 18:30 ώσπου να βραδιάσει. Μαζί με την έκθεση ζωγραφικής θα πραγματοποιηθεί και η έκθεση του εργαστηρίου
"Τα κάναμε πλακάκια Ιζνικ" 

ΠΗΓΗ: www.facebook.com/katerina.kontou

Κεραμικά Ιζνίκ
Τα οθωμανικά κεραμικά Ιζνίκ δημιουργήθηκαν τον 16ο αιώνα στην πόλη Ιζνίκ της Μ. Ασίας. Πρόκειται για αγγεία με φωτεινά χρώματα, ζωντανά σχέδια. Στην Άνδρο μπορούμε να τα θαυμάσουμε στο τέμπλο της Μονής Παναχράντου. 

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Γιάννης Μαμάης - Κολοφώνες: μνήμη της τελευταίας σελίδας










Κολοφώνες: μνήμη της τελευταίας σελίδας". Φωτογραφίες από τα χθεσινά εγκαίνια (5/5/2024) της έκθεσης στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελιζας Γουλανδρή στο Παγκράτι.

Φωτογραφίες: Ντίνα Κουμπούλη


Μικρό κείμενο στην προτελευταία εσωτερική σελίδα ενός βιβλίου, όπου αναφέρονται στοιχεία σχετικά με την έκδοσή του, όπως τα ονόματα του επιμελητή και του διορθωτή, πού και πότε τυπώθηκε, τα τυπογραφικά στοιχεία, η ποιότητα του χαρτιού, ο αριθμός των αντιτύπων, το όνομα του βιβλιοδέτη, δηλαδή η ταυτότητα της έκδοσης. Επίσης σε αυτή την προτελευταία σελίδα ο τυπογράφος "ξέφευγε" λίγο από τα αυστηρά πλαίσια των αυστηρών κανόνων της σελιδοποίησης και έδινε μια δική του πινελιά, μια γεύση της τέχνης του. Στις άρτιες τυπογραφικά εκδόσεις ο κολοφώνας ήταν το σημείο της αισθητικής εκτόξευσης του αναγνώστη λίγο πριν το τέλος. Αυτό το στολίδι όπως πολλούς κανόνες (π.χ. περιθώρια, ποιότητα χαρτιού, γραμματοσειρές) τα έχει καταπιεί ο δαίμων της βιασύνης μιας εποχής που τρέχει γρήγορα πάνω από τις ανθρώπινες αντοχές. Ο Γιάννης Μαμάης υπηρετεί την αισθητική με συνέπεια μεράκι και αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που οι εκδόσεις Gutenberg ξεχωρίζουν.
(με στοιχεία από el.wiktionary.org/wiki)