Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Σύλλογος Λειβαδίων τοποθέτησε ηλιακά φωτιστικά στις βρύσες του χωριού

Ο Σύλλογος Λειβαδίων τοποθέτησε ηλιακά φώτα στις βρύσες του χωριού, συγκεκριμένα στις δύο βρύσες στο Πάνω χωριό, στις σκάλες και στη βρύση του Μπέη, στη βρύση της Παναγίας, στο Πέρα χωριό, στο Κάτω χωριό στου Γαβέτα και στις τρεις βρύσες του Μέσα χωριού. Προσεχώς θα γίνει συντήρηση, άσπρισμα των κτισμάτων, εσωτερικά και εξωτερικά και ότι χρειάζεται για να γίνουν αστραφτερές όπως τότε που οι νοικοκυρές έτρωγαν τα νύχια τους να τις καθαρίζουν κάθε μέρα.





Λίγη ιστορία για τις βρύσες
Για την ιστορία οι βρύσες έχουν χτιστεί γύρω στο 1960, και ο σκοπός ήταν να έρθει το νερό όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σπίτια. Το νερό ήταν από τις Μένητες και όλο το έργο το χρηματοδότησε ο καπτάν Νικόλας (Ν. Θ. Βούλγαρη) Πριν από αυτες τις βρύσες οι πηγές ήταν: στον Ταξιάρχη (Μέσα Χωριό), στο Βρυσάρι (καταρράκτης) και η πηγή της Παναγίας. Επίσης τα Λειβάδια είχαν πολλά πηγάδια που κάποτε πίνανε νερό, φυσικά τώρα δεν νομίζω να πίνει κανένας. Πόσιμο νερό είχαν μόνο αυτά τα σημεία, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κουβαλούν από εκεί για τις ανάγκες των σπιτιών. Με τις βρύσες οι αποστάσεις μειώθηκαν. Σαν όνειρο θυμάμαι να κουβαλάω νερό από την βρύση στις σκάλες για το Πάνω χωριό, ευτυχώς όχι για πολύ γιατί ήρθε το νερό στα σπίτια και στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του εβδομήντα σιγά-σιγά οι κατοικίες αποκτούσαν λουτρό (μπανιέρα κτλ) Έτσι για να μαθαίνουν οι νέοι και να μην ξεχνούν οι παλιοί. Δεν γεννηθήκαμε άλλωστε στα Παρίσια, στα Λειβάδια είδαμε το φως του ήλιου!

3 σχόλια:

  1. Μπράβο . Αυτά Είναι η Πολιτιστική Κληρονομιά μας και όχι τα Κάκιστη Εμφανίσεως Άσπρα Κουτιά πόσιμου νερού που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε όλα τα χωριά από τον Λοτσαρη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά συγχαρητήρια στο σύλλογο το απόγευμα καλή δουλειά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά συγχαρητήρια στο σύλλογο το απόγευμα καλή δουλειά

    ΑπάντησηΔιαγραφή