Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Το κάψιμο της Κανάριας

Παρόλο που τέτοιου είδους μεγαλεπίβολες εκδηλώσεις μπορούν εύκολα να γλιστρήσουν στην γελοιότητα... χθες ήταν όλα υπέροχα! (Ειδικά με διπλή μάσκα ήταν και ακίνδυνα). Η πομπή ξεκίνησε από το Ανοιχτό Θέατρο. Επικεφαλής ο μοναχός Αέτιος πλήρως εξοικειωμένος με το "ρόλο του". Συνοδοί οι μουσικοί Αμορόζα / Amoroza Ensemble που έπαιζαν παραδοσιακούς σκοπούς και ο Λόχος Εθνοφρουράς Άνδρου.

  Έγιναν τρεις συμβολικές στάσεις, μια στην Πάνω πλατεία, άλλη μια στην Κάτω μπροστά στο άγαλμα του Καΐρη και η τρίτη στάση μεγαλύτερη σε διάρκεια στον Άγιο Γεώργιο όπου ο Αέτιος ανέβηκε στο καμπαναριό και ύψωσε τη σημαία της επανάστασης. Ζήτω!

Μίλησαν ο πρόεδρος του Κληροδοτήματος κ. Νίκος Σιγάλας, ο υφυπουργός κ. Άγγελος Συρίγος και εκ μέρους των απογόνων η κ. Χαρούλα Κριεζή Σβυριάδη και ο Αχιλλέας Σταματιάδης. Τις οφειλόμενες τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν τα παιδιά της Μάρως Κριεζή Βραχνού Αλέξανδρος Βραχνός και Κατερίνα Βραχνού Μοσχοπούλου καθώς και η Χαρούλα Πολέμη Ροδοπούλου για λογαριασμό του Σπύρου Μιχ. Πολέμη ως απόγονοι του Αντωνίου Εμπειρίκου. Ως απόγονοι του Νικολάου Εμπειρίκου τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν οι Μάρω Σταματιάδη, Μαρίκα Στυλιανίδου και Στρατής Πορφυράτος. Πηγή: andriakipress.gr

Όταν τελείωσαν οι ομιλίες άρχισαν οι χοροί με τη συνοδεία της περίφημης Αμορόζα / Amoroza Ensemble και τότε όλα μετουσιώθηκαν σε μαγεία! Βοήθησε το ολόγιομο φεγγάρι, το κύμα που χτυπούσε μανιασμένα τον βράχο, το πλήθος, ο κόσμος μέσα στον κόσμο μας! Η χαρά να είμαστε με κόσμο, η χαρά που μοιράζεται με πολλούς! 

Η βραδιά τελειώσε με το "κάψιμο" της Κανάριας. Αρκετά μάσκουλα έκαναν την βραδιά... Πασχαλινή! Το σόου των βεγγαλικών αναβλήθηκε λόγω του αέρα. 





Άγγελος Συρίγος, Νίκος Σιγάλας, μοναχός Αέτιος. 
👇👇👇
Η Δημοτική αρχή απούσα! Γιατί άραγε να μην είναι  παρόντες σε ένα τόσο μεγάλο event ο Δήμαρχος, Έπαρχος, Αντιδήμαρχος κ.ά Μήπως δεν ήταν της αισθητικής τους;



Με την υποστήριξη
Κληροδότημα Δημητρίου & Λιλίκας  Μωραΐτη- Άνδρου, Κληροδότημα Δημητρίου & Λιλίκας  Μωραΐτη- Σύρου, Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών (Ε.Ι.Ε), Φεστιβάλ Άνδρου, Σύλλογος Γυναικών Άνδρου, Δήμος Άνδρου, Ναυτικός Όμιλος Άνδρου, Λόχος Εθνοφρουράς Άνδρου.


Κουντούρντισα χθες ουφ-ουφ!
Επίσης να δηλώσω πως σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης φορούσα δύο μάσκες. 😀

10 Μαΐου 1821. Η Άνδρος επαναστατεί.
Η Άνδρος ήταν από τα πρώτα νησιά του Αιγαίου που επαναστάτησαν. Ηγετικό ρόλο στον τοπικό ξεσηκωμό είχε ο διαφωτιστής διάκονος Θεόφιλος Καΐρης. 

Την 10η Μαΐου 1821 ύψωσε την σημαία της επανάστασης στον μητροπολιτικό ναό του Αγ. Γεωργίου μετά από κατανυκτική δοξολογία. 

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης η Άνδρος είχε μόνο μικρά ιστιοφόρα γιατί είχε προνομιακώς απαλλαγεί από τη ναυτολογία ανδρών για το τούρκικο Ναυτικό έναντι χρηματικού φόρου. Αντιθέτως, επειδή τα άλλα νησιά ναυτολογούσαν άνδρες τους στον τούρκικο στόλο, είχαν και το δικαίωμα να έχουν μεγάλα πλοία. 

Έτσι, η Ύδρα, οι Σπέτσες, τα Ψαρά, η Κάσος και η Μύκονος διέθεταν μεγάλα ιστιοφόρα και είχαν καλύτερη θέση στη ναυτιλία πριν από την Ελληνική Επανάσταση.  
Για τον λόγο αυτό και τα συγκεκριμένα νησιά ανέλαβαν και σημαντικότερους ρόλους στη διάρκεια του Αγώνα, ενώ στην Άνδρο που είχε έναν εμπορικό στόλο 40 μικρών πλοίων ανατέθηκε η φύλαξη του Κάβο Ντόρο και η φρούρηση της Καρύστου και του Γαυρίου.
Η συμβολή των ανδριώτικων καραβιών στην Επανάσταση του 1821 υπήρξε περιορισμένη. 
Είχαν κυρίως την ευθύνη φύλαξης του στενού του Κάβο Ντόρο. 

Εκείνο που συντάραξε τους Ανδριώτες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης ήταν η καταστροφή των Ψαρών. 
Κι αυτό γιατί οι Ανδριώτες ναυτικοί συχνά συνέπρατταν με τους Ψαριανούς. 
Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο πως μετά την καταστροφή, το 1824, αρκετοί Ψαριανοί κατέφυγαν στη σχετικά κοντινή και ασφαλέστερη Άνδρο. Όμως, την ίδια περίοδο έφτασαν συγχρόνως στην Άνδρο και πλήθος κατοίκων εκ Χίου που είχαν διασωθεί αρχικώς στα Ψαρά μετά την καταστροφή του νησιού τους το 1822. Η αρνητική στάση όμως των αρχόντων της Άνδρου, αλλά και ενός τμήματος του λαού, τους εμπόδισε να εγκατασταθούν σε αυτή.

Αν η Άνδρος είχε αποδεχτεί αυτούς, όπως σημειώνει ο ιστορικός Δημήτρης Πασχάλης, θα είχε υποκαταστήσει τη Σύρο ως πρωτεύουσα των Κυκλάδων και θα είχε άλλη εξέλιξη. 
Και το χειρότερο, συνεχίζει ο Δ. Πασχάλης, είναι πως οι Χιώτες, που έφτασαν στο Γαύριο μαζί με άλλους πρόσφυγες εκ της Μικράς Ασίας επέμειναν θεωρώντας το λιμάνι αυτό προς εγκατάσταση προνομιακό. Όμως, οι Ανδριώτες τούς αρνήθηκαν. Και έτσι οι πρόσφυγες κατέφυγαν τελικά στην πετρώδη και σχεδόν έρημη Σύρο, την οποία μέσα σε λίγο διάστημα κατέστησαν μια από τις εμπορικότερες πόλεις της Ελλάδος και της Μεσογείου κατά τον 19ο αιώνα.

Η οικονομία του νησιου ήταν περισσότερο αγροτική .
Ήταν νησί με κοτζαμπαςηδες!
Οι κοτζαμπάσηδες του Επάνω Κάστρου (Κόρθι) ήταν εύποροι γαιοκτήμονες, προεστοί. 
Στο Κάτω Κάστρο όμως είχε αρχίσει να αναπτύσσεται μια νέα τάξη ναυτικών, οι “γεμιτζήδες”. Το 1813 η Άνδρος είχε 40 καράβια και 400 περίπου ναυτικούς.
Ένα επιπλέον στοιχείο που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι πολλά πυρπολικα πλοία ήταν από την Άνδρο.

Ουσιαστικά δηλαδή έκαιγαν τα πλοία τους οι πλοιοκτήτες της Ανδρου λόγο μεγέθους υπέρ του Αγωνος!
Τεράστια προσφορά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νικόλαος Εμπειρίκος(Μπειρικος)
Έδωσε το πλοίο του Άγιος Γεώργιος( είχε το παρατσούκλι «Καναρια» από τα κίτρινα πανιά του) να χρησιμοποιηθεί σαν πυρπολικό!

«Του Μπειρικου την «Καναρια» την επήραν στα Ψαρά
να την κάνουνε μπουρλότο,για να κάψουν τον Πάσα.»

Πολλοί Ανδριώτες πολέμησαν σε πλοία υδραικα και ψαριανα.
Επίσης πήραν μέρος και σε μαχες στον Μωρια.


1 σχόλιο:

  1. Να καθιερωθεί και να γίνεται κάθε χρόνο η αναπαράσταση του καψίματος της Κανάριας! Να μαθαίνουμε σιγά σιγά τις μεγάλες στιγμές της Άνδρου.
    Όσο για τους απόντες....γνωστοί αμελείς,αδιάβαστοι κι αγενείς... .
    Και για να ανταποδώσουμε την αγενή απουσία:Η Άνδρος τα καταφέρνει πολύ καλύτερα χωρίς αυτούς γι αυτό και δεν θα μας λείψουν όταν έρθει με το καλό η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή