Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020

Πως ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση των παιδιών


Tην Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, στο Δημοτικό Θέατρο Χώρας Άνδρου, η διακεκριμένη ψυχολόγος κα Σκόρδου Μαρία, θα παρουσιάσει το θέμα «Πως ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση στα παιδιά μας». Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Χώρας Άνδρου.

Η αυτοεκτίμηση είναι εξ ορισμού ο τρόπος που ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται την εικόνα του. Είναι η αξιολόγηση (υψηλή, χαμηλή, θετική, αρνητική) που κάνει κανείς για τον εαυτό του. Όμως ο τρόπος που καθορίζει το κάθε παιδί την υπόστασή του προσδιορίζεται όχι μόνο από το ίδιο, αλλά διαμορφώνεται και επηρεάζεται και από το περιβάλλον του. Γονείς, εκπαιδευτικοί, φίλοι, σημαντικά πρόσωπα, αλλά και καταστάσεις αλληλεπιδρούν επηρεάζοντας τη βούληση και το συναίσθημά του. Τα παιδιά δεν γεννιούνται με αυτοπεποίθηση. Είναι μια διαδικασία που τη μαθαίνουν από το σπίτι τους και από τη μικρή τους ηλικία.

Ένα παιδί σε μικρή ηλικία είναι ένα δώρο από το Θεό – ένας νέος άνθρωπος, «άγραφος χάρτης». Στα πρώτα αυτά χρόνια, όσα μπαίνουν στο μυαλό του παιδιού εντυπώνονται βαθιά. Οι γονείς λοιπόν έχουν τη μοναδική και ανεπανάληπτη ευκαιρία να ιδρύσουν έναν «τραπεζικό λογαριασμό αυτοεκτίμησης» στον οποίο το παιδί θα καταθέσει πολλά θετικά πράγματα για το ίδιο. Στα χρόνια και τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν, αυτός ο «λογαριασμός» θα εξισορροπήσει τις αναπόφευκτες αρνητικές εμπειρίες.

Πώς τροφοδοτούμε λοιπόν, τον τραπεζικό λογαριασμό του παιδιού μας; Πώς μπορούμε εμείς, ως γονείς, να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή του;

INFO
Διοργάνωση: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Χώρας Άνδρου
 Χορηγοί: Golden Star Ferries, ΜAGNA SOUNDS - Κουτσούκος Αντώνης
Είσοδος δωρεάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου