Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Ψήφισμα Avaaz για αναστολή αδειοδότησης γιγάντιων ανεμογεννητριών στην Άνδρο

Ψήφισμα Avaaz για αναστολή αδειοδότησης ανεμογεννητριών στην Άνδρο, επιστολή στον  Κωστή Χατζηδάκη (Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) Την επιστολή συνοδεύουν αρχείο με 750 υπογραφές και τρεις χαρακτηριστικές φωτογραφίες.


Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Οι πληροφορίες ότι στο κυκλαδονήσι τῆς Άνδρου, σε περιοχές ορεινές ή ημιορεινές, ακόμη και προστατευόμενες από το πρόγραμμα NATURA θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ύψους 120 μ με φτερούγες 50-70 μέτρων μας αναστάτωσε.


Όχι γιατί είμαστε εναντίον των ανεμογεννητριών γενικώς, το αντίθετο. Μας αναστάτωσε γιατί για να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν αυτές οι θηριώδεις ανεμογεννήτριες, θα διανοιχτούν δρόμοι κατάλληλοι για τις υπερμεγέθεις νταλίκες με αποτέλεσμα να κατακρεουργηθούν πλαγιές, μονοπάτια, πανάρχαιες πεζούλες ξερολιθιᾶς θα εγκατασταθούν σε πανέμορφα τοπία πυλώνες μεταφοράς ρεύματος και θα χυθούν χιλιάδες τόννοι σκυροδέματος για τις ογκώδεις θεμελιώσεις των ανεμογεννητριών.

Με άλλα λόγια, θα πληγώσουν ανεπανόρθωτα και σε μεγάλη έκταση το τοπίο της Άνδρου.
Δημοσιεύσαμε προσφάτως στην γνωστή πλατφόρμα ψηφισμάτων Avaaz σχετικό ψήφισμα το οποίο και παραθέτουμε.
Επίσης επισυνάπτουμε τον κατάλογο των υπογραφών που συλλέχθηκαν.

«Αξιότιμε Κε Υπουργέ,

Το φυσικό περιβάλλον της Άνδρου αποτελεί μοναδική, φυσική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.
Επιχειρείται μία πρωτοφανής μετατροπή περιοχών, κυρίως μέσου υψόμετρου, από παρθένα φύση με σημαντικής προοπτικής τουριστικό προϊόν υψηλής ποιοτικής αξίας, σε βιομηχανική ζώνη με την εγκατάσταση περισσότερων από 300 γιγάντιων ανεμογεννητριών που κάθε μιά τους προβλέπεται ύψους 100 m  ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές Natura!

Η εγκατάσταση αυτών των θηριωδών ανεμογεννητριών θα συνεπάγεται πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, και ακόμη ακόμη περισσότερες εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερα φυσικού κάλλους που διασχίζονται από πάνω από 300 χλμ παλαιών μονοπατιών και με διάσπαρτα παραδοσιακά κτίσματα νερόμυλων, παρεκκλησίων και αγροικιών που χρονολογούνται από τον 18ο - 19ο αιώνα.

Τα τελευταία χρόνια, χάρις στη συλλογική προσπάθεια πολλών εθελοντών τόσο από την Άνδρο όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες της Ε.Ε. κατορθώθηκε να σημανθούν και να συντηρηθούν πάνω από 180 χλμ μονοπάτια και μάλιστα τον Οκτώβριο του 2015 λάβαμε -και πρόσφατα ανανεώσαμε μέχρι το 2021- τη διακεκριμένη ευρωπαϊκή πιστοποίηση Leading Quality Trails-Best of Europe από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων (European Ramblers Association) για την συνεχόμενη διαδρομή 100 χλμ "Andros Route" (androsroutes.gr/el/andros-route).
Έτσι η Άνδρος μας έγινε ένας από τους κορυφαίους πανευρωπαϊκά προορισμούς για πεζοπορία.
Ποιοτικός περιηγητικός τουρισμός και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου!

Παράλληλα νέα ζωντάνια σε απομακρυσμένους οικισμούς, και οι ομάδες εκατοντάδων πεζοπόρων από το εξωτερικό να γίνονται οι καλύτεροι πρέσβεις της Χώρας μας, ενθουσιασμένοι από τη Φύση του νησιού μας και την επιτυχημένη προσπάθεια που καταβάλαμε να την αναδείξουμε.

Κύριε Υπουργέ,
Το πολύμορφο, ειρηνικό τοπίο τής Άνδρου και οι επιτυχημένες προσπάθειές μας να το προβάλουμε κινδυνεύουν από μη αναστρέψιμες βλάβες που θα επιφέρει η εγκατάσταση αιολικών πάρκων τερατώδους κλίμακας. Τέτοιες εγκαταστάσεις ΔΕΝ συνιστούν «πράσινη ανάπτυξη». Αντίθετα από τη μιά καταστρέφουν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των νησιών μας και από την άλλη όντας τελείως εκτός κλίμακας, καταστρέφουν με το θηριώδες μέγεθός τους το νησιωτικό, ήρεμο τοπίο, αυτό ακριβώς που θέλουμε ως Χώρα να προβάλλουμε.

Παρακαλούμε, έστω και τώρα, να αναστείλετε τις όποιες αδειοδοτήσεις δόθηκαν από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και να επανεξετάσετε το θέμα του αιολικού πάρκου που ως Δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από το Ανδριώτικο περιβάλλον. Είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνετε ό,τι είναι αναγκαίο για την αποτροπή της υποβάθμισης του νησιού μας.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.»
Με εκτίμηση,

Αναστάσιος Αντωνόπουλος Πολιτικός Μηχανικός


3 σχόλια:


  1. Δεν πιστεύω στα μάτια μου πως πως μόνο 750 υπογραφές μάζεψαν
    Μεγάλη ντροπή για το νησί μας που είναι η συλλογή που είναι ο κόσμος μόνο για γλέντια είμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η συλλογή υποργαφων έγινε μέσω fb και όχι ζωντανά από χωριό σε χωριό δυστυχώς κανένα δεν αναλαμβάνει κάτι τέτοιο,ούτε διαμαρτυρία με συγκεντρώσεις κόσμου ένα συλλαλητήριο δηλαδή.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οχι μέσω Facebook, έγινε μέσω Avaaz. Ξεκινήστε αγαπητέ να μαζεύετε υπογραφές από χωριό σε χωριό... dictum factum (ατάκα κι επί τόπου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή