Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Ανοικτή επιστολή του Δημάρχου Δημήτρη Λοτσάρη

Ενα μίνι απολογισμό από την μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, μαζί με ευχές για τις γιορτές πόσταρε ο Δήμαρχος Ανδρου κ. Λοτσάρης στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook. ανταποδίδουμε τις ευχές, καλά Χριστούγεννα, καλή χρονιά Δήμαρχε!
 ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ 
Ανοικτή επιστολή για τις πρώτες επιτυχίες και τις καταγραφείσες αρρυθμίες

Αγαπητές δημότισσες, αγαπητοί δημότες, από την 1η Σεπτεμβρίου έχουμε την τιμή και την ευθύνη της δημοτικής διοίκησης του Νησιού. Μέσα σε αυτό το διάστημα συνέβησαν πολλά και σημαντικά, έγιναν προσπάθειες με ορατά ήδη αποτελέσματα.

Ενδεικτικά:
—Υποβλήθηκαν προτάσεις στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΦΗΜΟΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορούσαν έργα Ύδρευσης, όπως αυτό του δικτύου του Κάτω Αγίου Πέτρου. Προτάσεις για την συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, με προεξέχουσα την συντήρηση του Αθλητικού Σταδίου.
—Ολοκληρώθηκε η μελέτη αποκατάστασης του Επισκοπείου και αναδείχθηκε ανάδοχος. Βρίσκεται στην διαδικασία ανάθεσης η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Δρόμου στο Γαύριο.
—Προχωράμε στην πιλοτική τοποθέτηση συστημάτων ανακύκλωσης σε σημεία εύκολης πρόσβασης, με ανταπόδοση για τους δημότες που τα τροφοδοτούν με ανακυκλώσιμα υλικά, κάτι που θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των απορριμμάτων.
—Ανατέθηκε και παρελήφθη η οριστική μελέτη επέκτασης του Δημοτικού Σχολείου στην Χώρα, με χρηματοδότηση του ανδριώτη εφοπλιστή Γιαννούλη Καμπάνη, τον οποίο ευχαριστούμε. Έχει ήδη δε υποβληθεί η πρόταση στο Υπ Εσωτερικών-στα πλαίσια του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και για την χρηματοδότηση του έργου.
—Ενεργοποιήθηκε εκ νέου «ο στόλος» των μηχανημάτων της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΑΕ, η οποία βρίσκεται υπό εκκαθάριση.
—Αντιμετωπίστηκε - στην πρώτη της φάση – η θεομηνία που έπληξε όλο το Νησί την 7η Οκτώβρη 2019 και κυρίως την ευρύτερη περιοχή «Στενιών - Αποικίων - Άχλα». Θα ακολουθήσει και επόμενη φάση εκτέλεσης έργων, ενώ έχουν ζητηθεί και έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την οριστική αποκατάσταση, καθώς και την αντιπλημμυρική θωράκιση του Νησιού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με μελέτη που ήδη εκπονείται.
—Τέλος, να σημειώσω πως αποφασίσαμε ομόφωνα όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο την έναρξη της διαδικασίας για την εξεύρεση χώρου για την μεταφορά του δεματοποιητή.

Μέσα σε αυτή την πορεία υπήρξαν αρρυθμίες και μερικές φορές και έλλειψη συντονισμού. Υπήρξαν περιπτώσεις που «ανέβηκαν οι τόνοι» υπέρμετρα. Για όλα αυτά αναλαμβάνω ως δήμαρχος την πολιτική ευθύνη.
Εγγυώμαι ότι οι προσπάθειες μας θα είναι ακόμα ποιο έντονες και, κυρίως, αποδοτικές το επόμενο διάστημα γιατί είμαστε η μεγαλύτερη παράταξη του δημοτικού συμβουλίου με 9 συμβούλους και φυσικά έχουμε και την μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη.

Η παρούσα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου απαιτεί ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ όλων με όλους. Για τον λόγο αυτό απαιτείται ξεπέρασμα των αντιθέσεων και ανοιχτός και διαρκής, γόνιμος και ειλικρινής διάλογος, για την επίτευξη κοινωνικών και πολιτικών συγκλίσεων. Τουλάχιστον για τα μεγάλα και βασικά ζητήματα που απασχολούν το νησί μας επί δεκαετίες.
Μπορεί και πρέπει – από όλους και πρώτα από εμένα - να μπει στην άκρη το «εγώ» για χάρη του «εμείς». Οφείλουμε όλοι να προτάξουμε ό,τι μας ενώνει, με επίκεντρο την αγάπη μας για την Άνδρο.

Είμαι και θα είμαι εδώ εγγυητής της εντολή σας, για έναν ανοιχτό και παραγωγικό διάλογο, μια καρποφόρο συνεργασία και μια αποτελεσματική λειτουργία. Και είμαι διατεθειμένος να καταβάλω οποιοδήποτε προσωπικό ή παραταξιακό κόστος για αυτό.
Παραμένω αισιόδοξος ότι θα ανταποκριθούν όλοι στην προσδοκώμενη από τους δημότες και αναγκαία για το νησί συνεργασία.
Το απαιτούν τα προβλήματα και τα πολλά ανοιχτά θέματα.
Το έχει ανάγκη το Νησί μας.
Κανείς δεν περισσεύει, αν δεν το επιδιώκει, στην κοινή προσπάθεια για μια ανθρώπινη, βιώσιμη και παραγωγική Άνδρο.

Καλά Χριστούγεννα και ας αποτελέσει το 2020 την απαρχή μιας καλύτερης πορείας στο κοινό μας μέλλον.
Δημήτρης Λοτσάρης
Δήμαρχος Ανδρου

3 σχόλια: