Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Αγριοκρέμμυδα... από τον Ηλία Πολέμη




Ο Ηλίας Πολέμης μιλά για... κρεμμυδάκια!
'Όχι βέβαια από αυτά που βάζουμε στο στιφάδο(!!!), αλλά από αυτοφυή είδη, κοινώς αγριοκρέμμυδα. Allium είναι το γένος που συμπεριλαμβάνει και το ήμερο κρεμμύδι και το σκόρδο (εξ ου και αλλιάδα) και το πράσο.

Allium neapolitanicum  & Allium trifoliatum
Πρόκειται για δυο κοινά είδη ευρείας εξάπλωσης στη Μεσόγειο, αλλά μάλλον ασυνήθιστα στο "γκρέμνο μας" (όπως έλεγε κι ο πατέρας μου). Αμφότερα είναι μυρωδάτα και η οσμή τους θυμίζει πιο πολύ σκόρδο θα έλεγα. Τα βρήκα και τα φωτογράφησα στα Ρέματα δίπλα στο γεφύρι άνοιξη του 2012. Στην αναγνώριση με βοήθησε ο φίλος και συνάδελφος, καθηγητής Συστηματικής Βοτανικής στο ΓΠΑ, αλλά και βασικός συντελεστής στην ομάδα εργασίας του LIFE Andros Park Δρ. Παναγιώτης Τρίγκας.


Παραθαλάσσια αγριοκρέμμυδα 
To Allium commutatum, ένα ακόμη μεσογειακό είδος που αγαπά τα βραχονήσια, τα παραθαλάσσια γκρέμνα και την αρμύρα. Είναι αρκετά συγγενικό με το ήμερο πράσο. Στο Κάτω Κάστρο το φωτογράφησα Αύγουστο, ξεπερασμένο και σποριασμένο αλλά και πάλι εντυπωσιακό με τα μεγάλα "κεφάλια" του, με φόντο τον Τουρλίτη και παρέα με τα κρίταμα. Στο νησάκι της Θεοτόκου αλλά και σε ένα από τα Γαυριονήσια, που λέγεται "Πρασούδα" (όνομα και πράμα!), είναι το φυτό που κυριαρχεί. 


1 σχόλιο: