Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Λυράκια Άνδρου




Η γεύση του φαγητού για να είναι νόστιμη θέλει τοπικά προϊόντα. Στην Άνδρο το καλοκαίρι αν δεν φας λυράκι, μαγειρεμένο στις άπειρες παραλλαγές του με κορυφαίο το βραστό, δεν γνωρίζεις τίποτα για το φαγητό αυτού του τόπου. Τα λυράκια τους ζεστούς μήνες δίνουν μεγάλη παραγωγή σε ανθούς (=πουλιά) και όταν δροσίσει ο καιρός αρχίζουν να βγάζουν περισσότερα λυράκια. (Τούτα δω έχουν φυτευτεί αργά, αλλά κάνανε αρκετά λυράκια). Η καλλιέργεια κηπευτικών, παρόλο που θέλει φροντίδα, είναι μια ευχάριστη διαδικασία γιατί δίνει... καρπούς! Έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση με τα σούπερ μάρκετ στην Άνδρο καλύτερα να κουραζόμαστε λίγο και να φυτεύουμε λυράκια, μαϊντανό, μελιτζάνες, ντοματίνια κ.α. παρά να αγοράζουμε προϊόντα που τα έχει ζαλίσει... ο Καβοντόρος. Γενικώς θα έπρεπε η διατροφή μας να έχει όσο το δυνατό περισσότερα είδη που να μην έχουν περάσει τον Καβοντόρο! Σκεφτείτε το λιγάκι και εφαρμόστε το, φυσικά όπου και όσο μπορεί ο καθένας. Οτι φυτεύουμε κέδρος είναι. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας... τόσες εμασιές γιατί νομίζετε πως οι παλιοί τις έφτιαξαν; Για να τις καλλιεργούν, φυσικά! Εμπρός λοιπόν, θάρρος! Το καλύτερο κολοκυθάκι είναι του κήπου μας!

Ο καιρός σήμερα
Έριξε τη νύχτα ένα ψιλόβροχο, η ανατολή βρήκε την Άνδρο μούσκεμα που στέγνωσε γρήγορα, οι  χόχλιοι αφήνουν τα ίχνη τους στα τσιμέντα.και στις αυλές καθώς ο ήλιος ανεβαίνει λαμπρός!

6 σχόλια:

  1. Καλημέρα λιβάδια γίνονται ωραία φουρτάλια Λουκάνικα του Ψαρρού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κακό είναι ότι οι χόχλοι κάνουν επέλαση και στα λουλούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαλιγκάρια αντιμετώπιση και καταπολέμηση
    https://www.ftiaxno.gr/2013/10/saligkaria-antimetopisi-katapolemisi.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το φάρμακο που έχω δοκιμάσει και ειναι αποτελεσματικό είναι το αλάτι,ρίχνεις λίγο επάνω τους και λιόνουνε,δοκιμάστε το! Να είστε όλοι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή