Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Επανέκδοση της Ιστορίας της Άνδρου του Δημητρίου Ι. Πολέμη


Εμβληματικό, κλασικό, πολύτιμο. Αγοράστε το και ενισχύστε έτσι την εξαιρετική δουλειά της Καϊρείου Βιβλιοθήκης για τον Ανδριώτικο πολιτισμό.
→Το βιβλίο μπορείτε να βρείτε στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη, στα βιβλιοπωλεία της Άνδρου και στα βιβλιοπωλεία του ΜΙΕΤ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ το Δελτίο τύπου της Καϊρείου Βιβλιοθήκης →→→

Επανέκδοση της Ιστορίας της Άνδρου του Δημητρίου Ι. Πολέμη
Η έκδοση το 1981 του βιβλίου του Δημητρίου Ι. Πολέμη Ιστορία της Άνδρου, μιας ευσύνοπτης, έγκυρης και ενημερωμένης εξιστόρησης της ιστορίας του νησιού από αρχαιοτάτων χρόνων ως τις μέρες μας, χωρίς αμφιβολία, κάλυψε ένα μεγάλο κενό. Είχε προηγηθεί το πληθωρικό δίτομο έργο του Δημητρίου Π. Πασχάλη Η Άνδρος- ήτοι, ιστορία της νήσου από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι των καθ’ ημάς (ο πρώτος τόμος του οποίου είχε κυκλοφορήσει το 1925 και ο δεύτερος το 1927). Ωστόσο η συγγραφή της Ιστορίας του Πασχάλη, είχε ολοκληρωθεί στις αρχές του 20ού αι. και πιο συγκεκριμένα το 1902. Επομένως η ανάγκη να ξαναγραφτεί η ιστορία της Άνδρου με βάση τα νέα δεδομένα που είχαν προκύψει κατά τη διάρκεια ολόκληρου σχεδόν του 20ού είτε από νέες πρωτογενείς πηγές, αρχειακές ή αρχαιολογικές, είτε από πορίσματα ποικίλων σχετικών ερευνητικών εργασιών, ή και εξαιτίας όσων σημαντικών γεγονότων συνέβησαν στο νησί από τις αρχές του περασμένου αιώνα έως σήμερα, ήταν επιβεβλημένη.

Στάθηκε ιδιαίτερα τυχερή η Άνδρος που το εγχείρημα αυτό το ανέλαβε ο Δημήτρης Πολέμης, ένας έγκυρος ερευνητής με εξειδικευμένες σπουδές στην Ιστορία, εγνωσμένης επιστημοσύνης και ο οποίος συν τοις άλλοις, ήταν βαθύς γνώστης της ιστορίας του νησιού. Ωστόσο η ιστορία της Άνδρου του Πολέμη ήταν εδώ και καιρό εξαντλημένη. Γι’αυτό και η Καϊρειος Βιβλιοθήκη προχώρησε στην επανέκδοσή της.

Τριάντα επτά ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που το βιβλίο αυτό πρωτοείδε το φώς της δημοσιότητας. Το χρονικό αυτό διάστημα δεν είναι καθόλου μικρό, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι, κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, έχουν αναληφθεί στο νησί πρωτοβουλίες και έχουν εξελιχθεί δραστηριότητες που έχουν συμβάλει καίρια στον εμπλουτισμό της ιστορίας του.

Όλες αυτές οι νέες γνώσεις, οι οποίες εμπλούτισαν εξαιρετικά την ιστορία του νησιού κατά την προϊστορική εποχή, την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, τους βυζαντινούς χρόνους, τους χρόνους της Φραγκοκρατίας και της οθωμανικής κατάκτησης, δεν ήταν δυνατόν να αγνοηθούν στην επανέκδοση της Ιστορίας του Πολέμη. Έτσι ζητήθηκε από τους υπεύθυνους των προσφάτων αρχαιολογικών ερευνών στο νησί, όπως και από ορισμένους άλλους ειδικούς, να συνδράμουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου με τη συγγραφή σχετικών κειμένων. Από σεβασμό βέβαια στον πνευματικό μόχθο του Πολέμη, τα κείμενα έπρεπε να είναι σύντομα και να περιορίζονται στις εντελώς απαραίτητες νέες γνώσεις. Για να μη διαταραχθεί μάλιστα η συνοχή του κειμένου του Πολέμη, προτιμήθηκε τα συμπληρωματικά αυτά κείμενα να μην ενσωματωθούν στα αντίστοιχα κεφάλαια του βιβλίου αλλά να συγκεντρωθούν όλα μαζί στο τέλος του, ως Παράρτημα. Ευελπιστούμε ότι η επαυξημένη με σημαντικές προσθήκες επανέκδοση της Ιστορίας της Άνδρου του Δημητρίου Ι. Πολέμη αποτελεί μια σημαντική προσφορά της Καϊρείου Βιβλιοθήκης προς την Άνδρο και τους Ανδριώτες και φυσικά όχι μόνο.

1 σχόλιο: