Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Εισαγωγική ενημερωτική παρουσίαση του Τοπικού πολεοδομικού σχεδίου Άνδρου




Χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού Λυκείου Άνδρου (Νικόλαος Αλεξάνδρου Καΐρης - ΕΠΑΛ Άνδρου) εγινε η εισαγωγική ενημερωτική παρουσίαση από στελέχη της ομάδας μελέτης «Ρόϊκος Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.- Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε. Σύμβουλοι Μηχανικοί» 🌐 Δείτε ΕΔΩ του «Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Άνδρου (ΔΕ Υδρούσας, Άνδρου, Κορθίου) 🌐 Δείτε ΕΔΩ) Η ομάδα "Ρόϊκος..." μετά από ανοικτό διαγωνισμό που έκανε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) για λογαρισμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης. Η σύμβαση υπεγράφη 13 Ιουλίου και έχει προθεσμία ολοκλήρωσης 36 μήνες (βασικά 22 από ότι είπαν οι εκπρόσωποι) Δηλαδή ο "εργοδότης" είναι το Υπουργείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο έκανε τον διαγωνισμό.

Τι είναι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια;
Με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια καθορίζονται για κάθε δημοτική ενότητα τα πλαίσια της οργάνωσης της, που είναι τα εξής:
—οι χρήσεις γης
—η πυκνότητα
—ο συντελεστής δόμησης
—η γενική εκτίμηση των αναγκών σε κοινόχρηστους χώρους, κοινωφελείς εξυπηρετήσεις και εν γένει δημόσιες υποδομές και δίκτυα.
—οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης ανάλογα με τις κατηγορίες περιοχών (π.χ. οικιστική, τουριστική, βιομηχανική κλπ).
Πηγή: 🌐 polytechnikanea.gr

Το ΤΠΣ, το ΤΕΕ το ΥΠΕΝ και ΠΕΧ
Ολά αυτά καλά και ωραία και μάλλον εξαιρετικά αναγκαία. Να πούμε όμως πως όταν κάνει ένα γραφείο παρουσίαση σε μια ομάδα ανθρωπων, όταν δεν απευθύνεται μόνο σε πτυχιούχους Πολυτεχνείου θα πρέπει να αποφεύγει τα ακρωνύμια, διαφορετικά η συζήτηση γίνεται λίγο κορακίστικη, παράδειγμα: μαζευτήκαμε εδώ στο ΕΠΑΛ για να μιλήσουμε για το ΤΠΣ του ΔΕ Άνδρου, που πήραμε μετά από ανάθεση του ΤΕΕ από το ΥΠΕΝ.

Ελπίζω στη δεύτερη συνάντηση, η ομάδα μέλετης να έρθει "εκλαϊκευμένη" με παρουσίαση (Excel) πιο εφάνταστη, με γραφικά (infographics) απλά και δημιουργικά. Ας πάρουν και ένα γραφίστα στην ομάδα τους, διαφορετικά ας μαζευτούν οι μηχανικοί και ας τα κουβεντιάσουν από μοναχοί τους. 

1 σχόλιο: