Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Μονάδα κομποστοποίησης στο Κόρθι


Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 επισκέφθηκαν τον Όρμο Κορθίου οι εταίροι του Ευρωμεσογειακού προγράμματος SIRCLES (Supporting Circular Economy Opportunities for Employment and Social Inclusion). Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη πρότυπης μονάδας κομποστοποίησης και την εκπαίδευση και ολιγόμηνη απασχόληση 20 ατόμων, κατά προτεραιότητα γυναικών και ανέργων. 

Οι εταίροι του προγράμματος προέρχονται από 7 Μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τυνησία, Λίβανο, Παλαιστίνη και Ιορδανία). Στην Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποιείται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την ΜΚΟ Οργάνωση Γη σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου.

Η επίσκεψη ξεκίνησε στη μονάδα κομποστοποίησης, η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 30 Νοεμβρίου 2022 και δέχεται προδιαλεγμένα στην πηγή υπολείμματα τροφών, τα οποία προέρχονται από καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία, καθώς επίσης (από 10 Φεβρουαρίου 2023) και από τους κατοίκους του Όρμου Κορθίου. Τα υπολείμματα αναμειγνύονται με κλαδέματα και μετατρέπονται σε κομπόστ που στη συνέχεια θα διατίθεται στους κατοίκους για χρήση στις καλλιέργειες. Πρόκειται για μία έμπρακτη εφαρμογή της ιδέας της κυκλικής οικονομίας. Ήδη η μονάδα έχει παραγάγει το πρώτο κομπόστ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία καινοτόμα μονάδα ιδιαίτερα κατάλληλη για νησιωτικές περιοχές, όπου επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

 

Στη συνέχεια οι εταίροι μετέβησαν στο συνεδριακό κέντρο ‘’Ιωάννης Γλυνός’’, όπου μετά από χαιρετισμό του Δημάρχου Δημήτρη Λοτσάρη και του Βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα από τον Καθηγητή του ΕΜΠ Γεράσιμο Λυμπεράτο. Επίσης, ο εκπρόσωπος του συντονιστή φορέα (Διαχειριστική Αρχή Αποβλήτων της Καταλονίας) Francesco Giro Fontanais μίλησε για το κομπόστ και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην κυκλική οικονομία, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της μονάδας στον Όρμο Κορθίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ακολούθησε η απονομή πιστοποιητικών στους 10 εκπαιδευμένους εργαζόμενους της μονάδας και η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε ο Χρήστος Γλυνός.

Ο Δήμαρχος Άνδρου και ο Καθηγητής Λυμπεράτος μετέβησαν το βράδυ της Παρασκευής στην έκθεση Verde.tec στην Παιανία, όπου παρέλαβαν βραβείο στο πλαίσιο Greek Green Awards για την «Ορθολογική Διαχείριση Βιοαποβλήτων».

Ευχαριστούμε τα αρτοποιεία των Γιάννη Παντερλή, Γιάννη Μουστάκα και Χαραλάμπους Αντωνέλλου, τα ζαχαροπλαστεία των Αντώνη Τζιώτη και Γιάννη Μπακέλα, το μίνι μάρκετ του Γιώργου Μαγκανιώτη, τον Φάνη Βολίκα για τις χορηγίες τους. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν, επίσης, ο Δημοσθένης Βαρούτης (τσίπουρο "Androp") και η Κατερίνα Τριδήμα (μελισσοκομία Τριδήμα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου