ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με λαμπρότητα άνοιξαν οι πύλες της έκθεσης «Το Πέρασμα»
στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως στην Άνδρο
Με ούριο άνεμο πλέουν οι 28οι Πλόες, ο εικαστικός θεσμός, που διοργανώνει εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως στην Άνδρο. Με λαμπρότητα άνοιξαν οι πύλες της φετινής επετειακής έκθεσης που έχει τίτλο «Το Πέρασμα» για τα εκατό χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του προηγούμενου προέδρου του Νίκου Σιγάλα, που έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2022.
Τη σημαντική παρακαταθήκη του εκλιπόντος συνεχίζει με αίσθηση καθήκοντος και περισσή υπευθυνότητα ο νέος Πρόεδρος κ. Δημήτριος Σιγάλας, μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. Οι πύλες της φετινής έκθεσης άνοιξαν παρόντος του δημάρχου της Άνδρου κ. Δημήτρη Λοτσάρη, του επάρχου της Άνδρου κ. Δημήτρη Λάσκαρη, της Ιστορικού Τέχνης και θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ) κ. Αθηνάς Σχινά που έχει την ιδέα, το σκεπτικό, την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου και έκανε και την επιλογή των έργων.
Παράλληλα με το άνοιγμα της έκθεσης πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, πλαισιωτικά ως προς το θέμα, διάλεξη και συζήτηση με το κοινό, σχετικά με την «Μικρασιατική Καταστροφή και τους προβληματισμούς γύρω τα αίτια και τις επιπτώσεις της». Ομιλητής ήταν ο πλέον αρμόδιος κι εξέχων ερευνητής κ. Βλάσης Αγτζίδης, ο οποίος είναι εδώ και πολλά χρόνια, εξειδικευμένος και καταξιωμένος στον τομέα των επιστημονικών του ενασχολήσεων. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος Δρ. της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού και παράλληλα εικαστικός δημιουργός.
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του Ιδρύματος. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην έκθεση από την Αθηνά Σχινά η οποία παρουσίασε τα έργα που περιλαμβάνει «Το Πέρασμα». Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά έργα νεώτερων και σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών, σχετιζόμενα άμεσα ή περισσότερο έμμεσα (όπως π. χ. συμβολικά, μεταφορικά ή αλληγορικά), με το θέμα και φωτίζουν το πνεύμα της έκθεσης. Κριτήριο για την συγκρότηση της συγκεκριμένης έκθεσης, στάθηκε η εκφραστική ποιότητα, ο διαλεκτικός χαρακτήρας και η ελευθερία των καλλιτεχνών να διαμορφώσουν έργα, εμπνευσμένα από τις υπαρξιακές ανησυχίες και τα ψυχοδυναμικά αποτυπώματα, μιας ολόκληρης περιόδου 100 χρόνων, που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα (1922-2022).
Πολλοί από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες έδωσαν επίσης το παρών. Στην έκθεση συμμετέχουν αλφαβητικά (με ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, ψηφιδωτό, «εγκαταστάσεις»), οι εικαστικοί καλλιτέχνες : Βλάσης Αγτζίδης, Γιάννης Αδαμάκος, Χρήστος Αντωναρόπουλος, ΓιάννηςΑριστοτέλους, Βαγγέλης Γκόκας, Ελένη Ζούνη,Κωνσταντίνος Κανταρτζής (ΚΑΝΤ), Βλάσης Κότιος, Γιάννης Κυριακίδης, Γιάννης Μακρίδης, Κωνσταντίνα και Κλειώ Μπολιεράκη, Βαγγέλης Παππάς, ΚικήΠεριβολάρη (Kiki), Γιώργος Σαλταφέρος, Νίκος Σκλαβενίτης, Γιώργος Σταματάκης, Μαριάννα Στραπατσάκη, Έφη Φουρίκη, Θάλεια Χιώτη.
Στη διάλεξη παραβρέθηκαν ακόμα η κ. Ερη Μανούσου- Σιγάλα, γραμματέας του
Δ.Σ. του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του ΑΠΘ κ. Μιχάλης Τιβέριος, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κυρτάτας, ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευάγγελος Μαγείρου, Πρόεδροι συλλόγων καθώς και επιφανείς Ανδριώτες και Ανδριώτισσες.
Διάρκεια έκθεσης: ως τις 2 Οκτωβρίου 2022.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου