Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Το ημερολόγιο του Ολύμπου - παρουσίαση βιβλίου


Σήμερα Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη στην αυλή του Δημοτικού Θεάτρου στην Χώρα της Άνδρου κατά την οποία θα παρουσιαστεί η έκδοση του Hμερολογίου του Ολύμπου του Θεόφιλου Καΐρη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κ. Ειρήνη-Ευανθία Καΐρη, επίτιμος πρόεδρος της Καΐρείου Βιβλιοθήκης, και ο ομότιμος καθηγητής Δημήτρης Ι. Κυρτάτας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 

📽

Επίσης: Σήμερα 21:00, "Σινέ αυλή", η ταινία "Οι Τσιγγάνοι Πεθαίνουν από Αγάπη" και για να το πούμε απλά... πάρτε μαζί μια ζακετούλα και βουρ για το Σινέ Αυλή!

Οι Τσιγγάνοι Πεθαίνουν από Αγάπη

Μολδαβική δραματική ταινία 1972 | Έγχρ. | Διάρκεια: 141', σκηνοθεσία Εμιλ Λοτιάνου με τους: Ντουμίτρου Χαμπασέσκου, Σεργκέι Λούνκεβιτς, Γκαλίνα Βοντιάνσκαγια.

Ένας τσιγγάνος μουσικός αναζητά, μέχρι το τέλος της ζωής του, τον εφηβικό του έρωτα σε όλη τη Μολδαβία. Ολοκληρωμένο πορτρέτο της μολδαβικής και τσιγγάνικης λαϊκής παράδοσης που αποδίδεται με τόνους μελοδράματος, σε ένα μεγαλόπνοο αλλά όχι πάντα συγκρατημένο φιλμ στο οποίο το φολκλόρ συναντά το ρομαντισμό.

Ο Εμίλ Λοτιάνου είναι ο γνωστότερος σκηνοθέτης του ανεξερεύνητου σινεμά της Μολδαβίας και αυτή η ταινία το λαμπρότερο δείγμα του. Με τόνους μελοδράματος, το φιλμ συνθέτει μια ολοκληρωμένη ανθρωπογεωγραφία της Μολδαβίας, αναδεικνύοντας τη λαϊκή παράδοση των τσιγγάνων μουσικών μέσα από μια αρχετυπική ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα. Ο πρωταγωνιστής, ένας ταλαντούχος βιολιστής, περνάει τη ζωή του πασχίζοντας να βρει την κοπέλα που ερωτεύτηκε ως έφηβος, αλλά έχασε όταν άρχισε τη νομαδική ζωή του μουσικού. Οι λυρικές εικόνες των ταξιδιών του σε όλη τη χώρα αποκαλύπτουν έναν λαό που ισορροπεί ανάμεσα στα Βαλκάνια και στη Δύση καθώς και το μουσικό πλούτο των τσιγγάνων, που επιμελείται μαεστρικά ο συνθέτης Εουτζέν Ντόγκα. Το φολκλόρ συναντά το ρομαντισμό σε ένα μεγαλόπνοο, αλλά όχι πάντα συγκρατημένο φιλμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου