Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Ιδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς



B&E Goulandris Foundation / Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
"Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς: Έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή"

Άνδρος, 1 Ιουλίου – 27 Σεπτεμβρίου 2020

Οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στα έργα Ελλήνων της Διασποράς όπως του Takis, της Chryssa και άλλων διακεκριμένων καλλιτεχνών.

«Το συγκεκριμένο αφιέρωμα το προγραμματίζαμε για μεταγενέστερο χρόνο. Αν έρχεται πρωθύστερα στην ατζέντα μας, τούτο οφείλεται σε δυσοίωνες δεσμευτικές συγκυρίες που προέκυψαν λόγω απρόσμενων, θλιβερών υγειονομικών συμβάντων τα οποία μας υποχρέωσαν όχι να ακυρώσουμε, αλλά να μεταθέσουμε σε ευθετότερο χρόνο, που εγκαίρως θα προσδιορίσουμε, την προγραμματιζόμενη για το καλοκαίρι του 2020 έκθεση του Γιώργου Ρόρρη. Στην πλειονότητά τους οι καλλιτέχνες που συγκροτούν αυτό το αφιέρωμα είναι δημιουργοί που είχαν το σθένος να επιχειρούν υπερβάσεις και να αφουγκράζονται τα μηνύματα των καιρών, αλλά και την αδιαπραγμάτευτη επιθυμία τους να παραμείνουν αγκιστρωμένοι στο αποθεματικό της καταγωγής τους.

Τους περισσότερους από αυτούς είχα την τύχη να συναντήσω, ορισμένες φορές συντροφιά με την Ελίζα Γουλανδρή, στην άλλη πατρίδα τους και στους χώρους δουλειάς τους: στην Αμερική, όπως είναι η περίπτωση της Chryssa ή του Βεκρή, ιδιαίτερα όμως στην Ευρώπη, όπως είναι η περίπτωση του Takis, της Βάρη, του Βυζάντιου, του Χριστοφόρου, του Ανδρέου στο Παρίσι ή του Παναγιωτίδη στη Βέρνη. Πρόκειται για έργα που προέκυψαν μέσα από γόνιμες στιγμές αυτών των συναντήσεων. Ως εκ τούτου, έχω κάθε λόγο να αισθάνομαι ευτυχής που επιμελούμαι αυτό το αφιέρωμα, το οποίο αποτελεί φόρο μνήμης σε όσους δεν είναι πλέον στη ζωή και φόρο τιμής και θαυμασμού σε όσους εξακολουθούν να δημιουργούν πρωτοποριακά...» δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης Κυριάκος Κουτσομάλλης.

Συνέντευξη Τύπου: Παρουσίαση Εκθέσεων | Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου