Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Τα τζάνερα της ψυχής


Η τζανεριά της θείας Βιολέτας έχει ένα κοφίνι τζάνερα. Εκοψα όσα έφτανα με τη βοήθεια μιας κατζουρίδας. Στην κορυφή όμως έμεινα πολλά, αν είχα ραβδιστήρα θα τα έριχνα και θα τα μάζευα από κάτω. Είναι νόστιμα και τρώγονται  όλα κόκκινα κίτρινα. Κάνουν πολύ καλό στο έντερο, με μέτρο φυσικά! 


Τα μούσμουλα περάσαν, τα καϊσια (βερίκοκα) και αυτά τελειώνουν, τώρα αρχίζουν τα τζάνερα (κορόμηλα) και προσεχώς έρχονται οι μπουρνέλες. Το καλοκαίρι είναι η χαρά των φρούτων, αυτά  όμως τα "άγρια φρούτα" που δεν βρίσκονται εύκολα στα μανάβικα είναι πολύ νόστιμα, ειδικά αν τρώγονται κατ' ευθείαν από το δένδρο, όπως όταν είμαστε παιδιά που σκουπίζαμε το φρούτο στην μπλούζα από τη λαχτάρα να το φάμε.


INFO
Τζάνερο=τουρκική caneriği (= κορόμηλο της ψυχής) Τζανεριά=Η καταγωγή της είναι από τις Μεσογειακές περιοχές όπου τις καλλιεργούσαν πριν 2000 χρόνια. el.wikipedia.org
Τα κορόμηλα είναι αντιοξειδωτικά προστατεύουν την καλή λειτουργία το εγκεφάλου, της καρδιάς, του νευρικού συστήματος και των ματιών. 

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα λιβάδια καλημέρα ωραία Μας Άνδρος
    Τότες πρέπει να τρώμε πολλά Κορομηλά ηλικία που είμαστε όλα αυτά Μας χρειάζονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου ρε Άννα τι μας θυμίζεις απ το δένδρο ,σκούπισμα στο φουστάνι και φάγωμα...ήταν βέβαια μεγαλωμένα μόνο με βροχή και ήλιο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή