Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Έλληνες τοπιογράφοι και θαλασσογράφοι στην Καΐρειο βιβλιοθήκη


Έλληνες τοπιογράφοι και θαλασσογράφοι από το 19ο έως τον 20ο αιώνα. 
16 Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου 2018 στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη, Χώρα Άνδρου.
Η ευρωπαϊκή ζωγραφική απεικονίζει ένα τοπίο γενικά και πειραματίζεται πάνω σε αυτό. Η Ελληνική σχολή της τοπιογραφίας —από την περίοδο της εθνικής ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα— δημιουργεί μία ζωγραφική του νόστου, που αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο τόπο, στον οποίο θέλει να επιστρέψει. Η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό ρεύμα τοπιογραφίας που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την αντίστοιχη πορεία της ερμηνείας του τοπίου στην Ευρώπη.

Ο Κλασικισμός, το ύφος των περιηγητών του Ρομαντισμού, η Σχολή του Μονάχου και οι επιδράσεις από το Παρίσι ανευρίσκονται στα έργα των Ελλήνων θαλασσογράφων και τοπιογράφων, που παρουσιάζονται στην έκθεση με τους Βολανάκη, Αιμίλιο Προσαλέντη, Γεραλή κ.ά. Στη συνέχεια, οι συνάφειες με την Ιμπρεσιονιστική επανάσταση και την Εξπρεσιονιστική διάθεση υπήρξαν έντονες και χαρακτηριστικές, εδραιώνοντας τον δικό μας υπαιθρισμό (Κογεβίνας, Βεντούρας, Λουκίδης, Καντζίκης, Θωμόπουλος, Σπυρόπουλος, Κουτσουρής, Κρυστάλλης, Μάρκελλος, Σεργουλόπουλος).

Με την ανάπτυξη του Μοντέρνου κινήματος αποτολμάται μία προσπάθεια ανεύρεσης της ελληνικότητας που ισορροπεί ανάμεσα στην παρατήρηση και την εξιδανίκευση. Έργα που αγγίζουν την αφαίρεση και αποσκοπούν στην αποτύπωση του ελληνικού φωτός αντιπροσωπεύονται εδώ από τους Πρέκα, Τέτση, Απέργη, Ζούνη, Αντωνακάτου, Μανωλίδη, Πανιάρα, Χουλιαρά, Ζουμπουλάκη και Ψυχοπαίδη.

Η νοσταλγία του τόπου επανέρχεται και σήμερα, (στους πίνακες των Α. Γρηγόρα, Μακρή, Λασηθιωτάκη, Ρήνα, Ρόρρη, Κόττη, Σαρασίτη, Χάρου, Μπελτέκου, Μ. Ε. Παπαδημητρίου), προτείνοντάς μας ψυχικές καταστάσεις και βιώματα από τον φυσικό και δομημένο χώρο. Τον περιγράφει, τον φαντάζεται ή τον κατασκευάζει. Τα έργα που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έκθεση αυτό το συναίσθημα μεταφέρουν στο θεατή.


INFO
Από 16 Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου 2018, Καΐρειος Βιβλιοθήκη, Χώρα Άνδρου (πίσω από τον ΟΤΕ), Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:30 – 13:30 και 18:30 – 20:30. Σάββατο 11:30 – 13:30, Κυριακή κλειστά. Tηλ.: 22820 22262

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου