Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Κυριακή των Αγίων Πάντων


Η πολύ όμορφη εκκλησία των Αγιων Πάντων γιορτάζει σήμερα και μαζί της όλη η Κάτω γειτονιά. Εξήντα πέντε Λειβαδιανοί* και από τα γύρω χωριά τίμησαν την γιορτή και φυσικά μετά την λειτουργία ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα, με γλυκά, σπιτική λεμονάδα της παπαδιάς Ζωής και ρακί.




Πάνω: Η Ζωή με τον αδελφό της Μιχάλη Χαζάπη που ήρθε από την Αμερική. Κάτω: Οι εξαδέλφες Μαρία, Αννα, κάθονται στα μπαγκάλια όπως παλιά που παίζαμε στο προαύλιο!





Στην Ανδρο συνηθίζεται τα κοντινά στην κάθε εκκλησία σπίτια να κερνούν. Στους Αγίους Πάντες κερνούσε η Ζωή Μανδαράκα και τώρα κερνά η νύφη της Σοφία, κερνούσε η μάνα μου τώρα έκανα λειτουργία και κέρασα εγώ! Και του χρόνου! Να είμαστε καλά!

※※※※※
"Λατινοκρατία στην Άνδρο"
απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Βασιλόπουλου
Ο παλαιός ενοριακός ναός των Αγ. Πάντων, (8.50Χ12,50) κοινός δίκλιτος δίκογχος με δύο προεξέχοντα του κτίσματος ιερά, είναι όμοιος με αυτούς των Μενήτων, Αγ. Μονής Μεσαριάς κ.α., με είσοδο από τον Βορρά. androshistoria.blogspot.com

※※※※※

* Ολο και κάποιος θα μου έχει ξεφύγει στο μέτρημα, αλλά αποφάσισα να γράφω νούμερο ακόμη και αν δεν είναι απόλυτα σωστό. Οι φωτογραφίες καμιά φορά ξεγελούν, ενώ τα νούμερα δεν χωρούν αμφισβήτηση.

3 σχόλια: