Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

379,7 km² άνετα μας χωρούν... όλους!*

Ακρωτήριο Καμπανός, βορειο-βορειοδυτική εσχατιά. Όρμος Μικρογιάλι, νοτιότερα του προηγουμένου. Όρμος Ζόρκου, ανατολικότερα του προηγουμένου. Ακρωτήριο Αρτεμίδι, νοτιο-ανατολικότερα του προηγουμένου. Ακρωτήριο Βιτάλι, νοτιο-ανατολικότερα του προηγουμένου. Όρμος Βιταλίου, νοτιότερα του προηγουμένου (επιμέρους ορμίσκοι Γίδες, Ατένη, Λεύκας, Βόρης και Πλατανιστός). Ακρωτήριο Γριά, βορειο-ανατολική κεντρική εσχατιά της Άνδρου. Ακρωτήριο Ακαμάτης, νοτιότερα του ακρωτηρίου Γριά. Όρμος Άνδρου (Χώρας), ο μεταξύ των ακρωτηρίων Γριά και Ακαμάτη. Όρμος Κορθίου, νοτιότερα του ακρωτ. Ακαμάτη Ακρωτήριο Κάτω Κόσμος που μετονομάστηκε σε Άγιος Κοσμάς. Ακρωτήριο Στενό ή Ακρωτήριο Καλογριάς, η νοτιοανατολική εσχατιά της Άνδρου, στον πορθμό Άνδρου Τήνου. Όρμος Βιτάλι, ο μεταξύ των δύο προηγουμένων ακρωτηρίων σχηματιζόμενος όρμος ο μεγαλύτερος της νήσου. Από αυτόν ακολουθούν προς Βορρά: ακρωτήριο Άρμενος, όρμος Πλάκα, ακρωτήριο Στρόφιλας, όρμος Χαλκιλιμιώνας, ακρωτήριο Θουρίδα, όρμος Παλαιόπολης ή Αγίας Ελεούσας, ακρωτήριο θειάκι, όρμος Αγ. Μαρίνας, όρμος Μπατσί, ακρωτήριο Κολώνα, ακρωτήριο Άγ. Πέτρος, όρμος Γαυρίου, ΒΔ. ακρωτήριο Κακογκρέμι (επίσημα Γαυρίου), όρμος Σέλκι, όρμος Φελλού, ακρωτήριο Άγιος Σώστης (έναντι αρχής διαύλου Εύβοιας), όρμος Καμινάκι, όρμος Βλυχάδα, ακρωτήριο Πύργος, και ακρωτήριο Φάσσα που αποτελεί την ΒΔ εσχατιά της νήσου στον πορθμό Ευβοίας - Άνδρου.
Οι Άγιοι Σαράντα (715 μ.), το Πέταλο (1003 μ.), η Κουβάρα (975 μ.), οι Γερακώνες (760 μ.) και νότια η Ράχη με κορυφή τον Προφήτη Ηλία (750 μ.).
Ο Αρνιπόταμος, ο Σεληνίτης, ο Άχλας, τα Διποτάματα, ο Μεγάλος ποταμός.
Η Σάριζα, οι πηγές της Αγίας Ειρήνης, η αλατούχα πικροπηγή της Άρνης.
Εύφορες κοιλάδες με εσπεριδοειδή, αφήνοντας ακάλυπτες τις σχιστολιθικές κορυφές. Πλούσιοι ελαιώνες, αμπελώνες, αιμασιές, ωραίοι αγροί, κήποι. Κάποιοι αετοί, γεράκια, ακανθόχοιροι, αιτούλοι, φίδια, αγριοπερίστερα, πέρδικες, λαγοί.
wikipedia (sorry wiki που σου άλλαξα τα πετρέλαια)
* Η Ανδρος έχει έκταση 379,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών της είναι 176 χιλιόμετρα. Αν σου "πέφτει μικρή ή λίγη" κάνε οτι έκαναν οι πρόγονοι σου. Μπάρκαρε σ' ενα βαπόρι. Στην άκρη της γη, μαζί σου θα την κουβαλάς. Να την "σβήσεις" απ' τον χάρτη δεν μπορείς. Γι' αυτό... ψήφιζουμε σήμερα και αύριο... ας τα πάρει όλα ο άνεμος.

9 σχόλια:

  1. Αυτά είναι κακά μαντάτα....

    Αυτο πραγματικα δεν αντέχεται. Mειώνεται η παραγωγή κακάου
    by tromaktiko

    Η σοκολάτα ποτέ δεν μας φτάνει. Πάντα θέλουμε περισσότερη. Ορισμένοι όμως ειδικοί της αγοράς εκφράζουν φόβο ότι η γευστική αυτή απόλαυση μπορεί σε λίγα χρόνια να καταστεί πανάκριβη για τον μέσο καταναλωτή.
    Την αιτία αναζητήστε την κάπου στην Αφρική: η παραγωγή κακάου στη Δυτική Μαύρη Ηπειρο συνεχώς μειώνεται, λόγω νέων ασθενειών από τις οποίες προσβάλλονται τα κακαόδεντρα και της μη αναπλήρωσης των γερασμένων δένδρων. Το αποτέλεσμα; Η τιμή του κακάου σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ όλων των εποχών.
    «Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, σε 20 χρόνια η αυθεντική σοκολάτα από κακάο θα κοστίζει όσο και το χαβιάρι:από 2.000 ευρώ το κιλό και πάνω. Θα είναι τόσο δυσεύρετη και ακριβή ώστε ο μέσος καταναλωτής απλώς δεν θα μπορεί να την αγοράσει» εκτιμά ο Τζον Μέισον, εκτελεστικός διευθυντής και ιδρυτής του Συμβουλίου Ερευνών για την Προστασία της Φύσης, με έδρα την Γκάνα. ...

    http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/11/m_14.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καιρός λοιπόν να γυρίσουμε στα σπουδαιά Ελληνικά μας γλυκά με τα φρούτα και τις μαρμελάδες...
    Φτάνει πια με τη σοκολάτα και τους σοκολατοεξαρτημένους...
    ;-)
    Καλημέρα και καλή ψήφο σε όλους και όλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γεια σας απο το πιο μοντερνο νησι του κοσμου, καλη ψηφο, καλα αποτελεσματα, εδω ειναι χαλαρα και σουπερ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ααααα,και εδώ χαλαρά και ξεκούραστα είναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ...

    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΑΝΩΝΥΜΕ. ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ, ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΝΔΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία Ανώνυμοι,όταν είναι να συναντηθείτε να κρατάτε και απο ενα κλαδί μερόλια για να αναγνωριστείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://www.youtube.com/watch?v=liGiX9m7760&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή