Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Το αρμυρίκι της υπομονής

Ένα άρθρο στην ιστοσελίδα: Βιώσιμες Κυκλάδες έγινε η αφορμή να θυμηθώ πως στην Άνδρο ο μόνος που ασχολείται τα τελευταία 20 χρόνια με δεντροφυτεύσεις είναι ο Αλκιβιάδης Τάττος. Με επίμονες προσπάθειες φύτευσε και μεγάλωσε τα αρμυρίκια στο Παραπόρτι (από το τέλος της παραλία και προς τα πίσω μέχρι τα γήπεδα).Φύτευσε άπειρα δέντρα πέριξ της Χώρας και είμαι σίγουρη πως μπορεί να το ξανακάνει όπου και όποτε χρειαστεί. Διότι αγαπητοί-ες μου δεν είναι τα λόγια που κάνουν κάποιον ξεχωριστό, τα έργα είναι, εκεί που οι περισσότεροι ασθμαίνοντας παραδίδουν τα όπλα, εκεί είναι η “μαγκιά”

© Δήμητρα Μηλαίου

Η παραγνωρισμένη αξία των αρμυρικιών άρθρο στο Βιώσιμες Κυκλάδες 

Η φύτευση αρμυρικιών στις παραλίες της Κροατίας έχει σκοπό να υποκαταστήσει τις ομπρέλες που τοποθετούνται εκεί, από επαγγελματίες κατά βάσιν, για τη σκίαση των λουομένων με φυσικό τρόπο.

Του Αντώνη Καπετάνιου (Δασολόγου-Περιβαλλοντολόγου, βιογραφικό ΕΔΩ)

Το αρμυρίκι είναι ελκυστικό και για τις όμορφες ανθοταξίες του, οι οποίες μοιάζουν σαν πλούσιο πτέρωμα. Είναι είδος που αντέχει στις αντίξοες καιρικές συνθήκες πολύ υψηλών ή ακόμα και χαμηλών θερμοκρασιών, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος (ευδοκιμεί άνετα και σε πολύ φτωχά, άγονα και ξηρά εδάφη) και δεν προσβάλλεται από έντομα, μύκητες και γενικώς από ασθένειες. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία, δεν το ενοχλεί η έλλειψη νερού, είναι επίσης εξαιρετικά ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους και στον ψεκασμό του με θαλασσινό νερό, καθώς τα κύματα σκάνε στην ακτή. Μάλιστα, αυτός ο ψεκασμός με θαλασσινό νερό το ευνοεί. Είναι ανθεκτικό στους ψυχρούς και ξηρούς ανέμους, αλλά και ανθεκτικό στους ισχυρούς παράκτιους-θαλασσινούς ανέμους. Είναι, για τους λόγους αυτούς, ιδανικό φυτό για τη δημιουργία ανεμοφρακτών στις παραλίες.

Διαβάστε το άρθρο εδώ: www.sustainablecyclades.gr

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα στην όμορφη Άνδρο από την συννεφιασμένη Νέα Υόρκη και βροχερή
    Γιατί δε φυτεύουμε κι εμείς τα ίδια δέντρα να αποφύγω με τις ομπρέλες κάποιος πρέπει Να το αναφέρει στο δήμαρχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή