Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Η Χώρα Άνδρος πριν την βροχή








Η Χώρα λίγο πριν βρέξει σιγανά. {και μια σταγόνα της βροχής είναι πολύτιμη}

Σαν σήμερα το 1977 πέθανε η Μαρία Κάλλας, η σπουδαιότερη μέχρι σήμερα υψίφωνος. Η μνήμη και η φωνή της έχουν μείνει στον αιώνα των αιώνων! 

Γιώργος Σαλταφέρος «Υδάτινη Πόλη» - genesis gallery

Ο Γιώργος Σαλταφέρος παρουσιάζει 26 Σεπτεμβρίου 2024 τη νέα του δουλειά με τίτλο «Υδάτινη Πόλη» στην genesis gallery. Από την ακινησία της πέτρας, από τα αλώνια και τις δαντελωτές ξερολιθιές περνάει στη ρευστότητα, στους αντικατοπτρισμούς, στα είδωλα που σχηματίζονται σε μια πηγή. Τα χρώματα δεν είναι εξαϋλωμένα από το φως του ελληνικού ήλιου, έχουν την χαρά και την σιγουριά ενός άλλου τόπου… Ο Γιώργος έζησε στην Ελβετία, κάθε έργο του αντιπροσωπεύει μια περίοδο της ζωής του, ζωγραφίζει βιωματικά και μετακινείται εικαστικά από την μια περίοδο της ζωής του στην άλλη με άνεση. Ανυπομονώ να δω την έκθεση, ανυπομονώ να "χαθώ" στους υδάτινους κύκλους του ακριβού μου φίλου. Καλή επιτυχία Γιώργο.



Γιώργος Σαλταφέρος «Υδάτινη Πόλη» Η genesis gallery παρουσιάζει στον νέο της χώρο στην οδό Ιπποκράτους 121 την πρώτη έκθεση της εικαστικής περιόδου 2024 -2025

Για όσους δεν γνωρίζουν ο Γιώργος Σαλταφέρος γεννήθηκε στην Άνδρο το 1966. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και Διδακτική της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, Χαρακτική, Έρευνα στο Σχέδιο και Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βέρνης στην Ελβετία. Έλαβε Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διδακτική της Τέχνης και Μουσειοπαιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Έχει πραγματοποιήσει 33 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Ελβετία και Γαλλία, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στην Άνδρο. {Φωτογραφία: Μαρία Λαμπριάδου}

—Gallery Genesis Ιπποκράτους 121, Αθήνα. Τηλ.: 211 7100566
Εγκαίνια: Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024 / Ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 26 Σεπτεμβρίου έως 19 Οκτωβρίου 2024
Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Τζάνερης

Την έκθεση προλογίζουν με τα κείμενά τους: Katharina Bütikofer, Εικαστικός, Επιμελήτρια, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης,  Ίρις Κρητικού Αρχαιολόγος, Ιστορικός Τέχνης και Ανεξάρτητη Επιμελήτρια.

Υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα

www.gallerygenesisathens.com

🔽 🔽 🔽

Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης στην πληγείσα περιοχή του Βιταλίου


Την πληγείσα, από την πρόσφατη νεροποντή, περιοχή του Βιταλίου επισκέφτηκε σήμερα το απόγευμα, ο Δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης παρουσία  της Προέδρου και κατοίκων του χωριού.

Ο μηχανισμός του Δήμου κινητοποιήθηκε άμεσα και έτσι αποκαταστάθηκαν οι περισσότερες ζημιές που είχαν προκληθεί σε πολλά σημεία της χωμάτινης οδοποιίας. 

Παράλληλα συζητήθηκαν και έργα που χρονίζουν και πρέπει να γίνουν στην περιοχή, προκειμένου να είναι ευκολότερη η πρόσβαση στην παραλία αλλά και μέσα στο χωριό.

ΠΗΓΗ: www.facebook.com/dimos.androu

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Σύλλογος Λειβαδίων: Παιδικό πάρτυ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς






Την Κυριακή 15/9/2024 ο σύλλογος Λειβαδιων διοργάνωσε παιδικό πάρτυ στην αυλή της στέγης του για τα παιδιά των μελών του και τους πρόσφερε δώρα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ευχαριστούμε πολύ το super market express και την Ζαφειρουλα και Μιχάλη Μενδρινο για την προσφορά των κερασματων των παιδιών, την κυρία Κική Πέτα για την προσφορά των εμφιαλωμένων νερών, την Κυρία Ελένη Αζαπη και το Ambra katambra για την προσφορά μέρους των σχολικών δώρων και τις κυρίες του συλλόγου για τα κεράσματα του καφέ.

Καλή σχολική χρονιά στα παιδιά με υγεία και πρόοδο!!

ΠΗΓΗ: www.facebook.com/profile
Συλλογο Λειβαδίων  (Σύλλογος Λειβαδίων Άγιος Κωνσταντίνος)

Νέο δημοσίευμα στον διεθνή τύπο για τα Ανδριώτικα μονοπάτια! - Andros Routes

Μονοπάτια και αγροτική κληρονομιά Άνδρου: Νέο δημοσίευμα στον διεθνή τύπο!
Το βρετανικό έντυπο και ηλεκτρονικό περιοδικό Escapism που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο περιείχε άρθρο που τιτλοφορείται “Walking the restored ancient mules tracks on the Greek island of Andros” (Περπατώντας τους αρχαίους αναβιωμένους γαϊδουρόδρομους στο ελληνικό νησί της Άνδρου).

Τον περασμένο Μάιο, βρετανικός ταξιδιωτικός οργανισμός διοργάνωσε στην Άνδρο την ταξίδι της δημοσιογράφο Imogen Lepere και τον φωτογράφο Mark Rammers, προκειμένου να εξερευνήσουν μονοπάτια τα οποία περιλαμβάνονται σε ταξιδιωτικό πακέτο που προσφέρει ο οργανισμός για μεμονωμένους επισκέπτες.

Ποιο είναι αυτό το έντυπο;
"Το ταξιδιωτικό περιοδικό Escapism είναι αγγλόφωνο, κυκλοφορεί στη Βρετανία σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή κάθε 3 μήνες. Η ηλεκτρονική μορφή  διαβάζεται από ένα κοινό που φτάνει τους 52.000 μοναδικούς αναγνώστες μηνιαίως κατά μέσο όρο, ενώ το αναγνωστικό κοινό της έντυπης φτάνει τους 200.000" Δηλαδή καμία σχέση με τα δικά μας πενιχρά views (=επισκεψιμότητες)

Διαβάστε αναλυτικά: https://www.androsroutes.gr/el/escapism/

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Εικόνες από το πανηγύρι του Σταυρού στα Λειβάδια


Η καντίνα που άλλαξε τα δεδομένα, έδωσε πνοή στο πάρκο που έφτιαξε ο Σύλλογος Λειβαδίων με πολλές προσπάθειες από το 2010. Μπράβο στον Γιάννη την Βιολέτα και τον Νίκο Ντουντασάκη.



Και ο Δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης στο πανηγύρι


Κάποια φαούδια σκαρφαλώνουν


Αμερικάνοι από το Πέρα χωριό! Ο Δημήτρης και η Τασία χορεύουν με την Ειρήνη


Πατέρας και γιός. Νικολός και Γιάννης Ψαρρός


Πανηγύρι του Σταυρού στα Λειβάδια


Από ώρα 15.00 και μετά
Στο Πάρκο Λειβαδίων
με τον Κώστα Μουστάκα
Οργάνωση: Livadiano, (οικογένεια Τουντασάκη)
Καλή διασκέδαση! Και του χρόνου!

Του Σταυρού 2024 στα Λειβάδια


Η ωραιότερη θέα!






Ο θείος Νίκος Κουμαριανός, μόλις ήρθε από την Αμερική, με την Χριστίνα του φυσικά, την μια κόρη και τον γαμπρό. Καλώς ήρθατε!


Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού 
Σήμερα του Σταυρού γιορτάζει το ταφείο μας, επίσης σήμερα ήταν τα 6μηνα του Γιάννη Πετράκη. Αιωνία του η μνήμη! Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Η Λένα Μποζάκη στο Διαδραστικό Θεατρικό Παιχνίδι " Φόνος;"

Το Διαδραστικό Θεατρικό Παιχνίδι " Φόνος;" παίζεται στο Άνοιχτό Θέατρο Άνδρου από το τέλος Αυγούστου. Η Λένα Μποζάκη μιλά στο https://all4fun.gr/ για την τις σπουδές, τα όνειρα της... Διαβάστε την σύνεντευξη - παρουσιάση all4fun.gr/to-prosopo-tis-evdomadas

Το παιχνίδι "Φόνος;" θα παίζεται μέχρι και την Τρίτη 24 επτεμβρίου στο Άνοιχτό Θέατρο Άνδρου. Διαλέξτε ημερομηνίες στο ticketservices.gr/festival-androu-2024-fonos

* Το φεστιβάλ Άνδρου φέτος κλείνει 10 χρόνια και το γιορτάζει! Έτσι θέλοντας να κάνουν κάποιες δράσεις σ’ αυτό το εορταστικό κλίμα σκέφτηκαν να γίνει κάτι που θα έχει χαρακτήρα παιχνιδιού, θα δίνει την δυνατότητα στο κοινό να εξερευνήσει και τις αθέατες πλευρές του θεάτρου, βλέπε παρασκήνια, καμαρίνια, control room κ.α και φυσικά θα έχει πολύ έντονα το στοιχείο του θεάτρου. Το παιχνίδι είναι πραγματικά απολαυστικό. Έχουν έρθει μέχρι και από την Αθήνα για να το παίξουν!!

Ο Σεπτέμβριος μήνας Alzheimer στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer στις 21 Σεπτεμβρίου, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή αφιερώνει όλο τον Σεπτέμβριο στη νόσο Alzheimer και διοργανώνει μια σειρά από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τον νέο κύκλο των ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων για άτομα 60+ και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή «Παιχνίδι για Μεγάλους» και «Ψηφιακό Παιχνίδι για Μεγάλους», διαδραστικές ξεναγήσεις στο νησί της Άνδρου και μια ημερίδα με ειδικούς το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου.

Στο Μουσείο με άλλα… γυαλιά: Η μουσειοσκευή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή για την τρίτη ηλικία ταξιδεύει στην Άνδρο

Μέσα στον Σεπτέμβριο η ειδικά σχεδιασμένη μουσειοσκευή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, που περιλαμβάνει γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR headset) για εικονική περιήγηση, τρισδιάστατα αντίγραφα (3D prints) και τρισδιάστατα μοντέλα επιλεγμένων έργων τέχνης της Συλλογής, ταξιδεύει στην Άνδρο για να προσφέρει μια πρωτότυπη και πολύ ιδιαίτερη εικονική περιήγηση σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Μουσείο του Ιδρύματος στην Αθήνα.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Χώρα καθώς και σε άλλα μέρη στην Άνδρο, στη μνήμη της Φωτεινής-Μαρίας Πομόνη και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Άνδρου.

Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer: Ημερίδα στις 21 Σεπτεμβρίου

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer, το  Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αλτσχάιμερ (HIAAD) διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στη νόσο Alzheimer η οποία θα περιλαμβάνει ομιλίες από ειδικούς αλλά και την ενότητα “Ask the experts”, προκειμένου να δώσει στο κοινό την ευκαιρία να λύσει τυχόν απορίες σχετικά με το Alzheimer. 

Ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου αποχαιρετά το καλοκαίρι 2024


Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα: 18.30 στον ΕΡΜΗ 

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Ornella Vanoni - Perduto


Μυθικό τραγούδι που στα ελληνικά το τραγούδησε η Κωνσταντίνα με τίτλο Τηλεφωνώ
όλα αυτά το μακρινό 1992. Η Ορνέλα Βανόνι (1934 -) φοβερή!

Διακοπές νερού στην περιοχή Χώρας Άνδρος

💧💧 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 💧💧

Υπηρεσία Ύδρευσης Αποχέτευσης Δ.Ε.Άνδρου 

Προς ενημέρωση των πολιτών της Χώρας

Μετά από ημερήσιο έλεγχο στην δεξαμενή της Χώρας, διαπιστώθηκε η ανάγκη διακοπής ύδρευσης κατά τις νυχτερινές ώρες. Ανάλογα με την ημερήσια στάθμη του νερού, θα πραγματοποιούνται νυχτερινές διακοπές ύδρευσης από 01:00π.μ μέχρι 06:00π.μ σε όλη την περιοχή της Χώρας. (δηλαδή Χώρα, Λειβάδια, Βραχνού)

Ευχαριστούμε για την κατανόηση !

ΠΗΓΗ: web.facebook.com/profile

Νέα σχολική χρονιά 2024-2025 Αγιασμός στην Χώρα Άνδρος

Δημοτικό Σχολείο Χώρας Άνδρου – Θεόφιλος Καΐρης

'

Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης στον Αγιασμό και η Πρόεδρος του τοπικού Κατερίνα Κατσιώτου.



Καλή χρονιά στα παιδάκια στους δασκάλους και στους γονείς. Αγάντα!



Η διευθύντρια Μαργαρίτα Κορκοδείλου έκνε αναφορά στην ανακαίνιση του παλιού κτιρίου με τις αίθουσες να έχουν διαμορφωθεί σε κλειστό γυμναστήριο, αναγνωστήριο, βιβλιοθήκη. Στο Δημοτικό σχολείο από φέτος θα λειτουργεί κυλικείο. 

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Ασβέστωμα Ταφείου Λειβαδίων


Το ταφείο, εν όψει της μεγάλης γιορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να ασπριστεί. Παρακαλούνται όσοι-ες θέλουν να πλύνουν τάφους να το κάνουν σύντομα, δηλαδή πριν από το ασβέστωμα, ώστε να μείνουν φρέσκο ασβεστωμένα τα μνήματα την ημέρα της γιορτής.

Πεζοπορία στην Κυκλική Παλαιόπολης με Andros Routes

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου ελάτε να περπατήσουμε την κυκλική διαδρομή Παλαιόπολης και να γευτούμε κέρασμα μουσταλευριάς από τους ανθρώπους του Συλλόγου Παλαιόπολης!

www.androsroutes.gr/el/2024_12th_maintenance_hike

Ένας κόσμος δροσερός


Αυτό που καθημερινά βλέπω... αλλάζει καθώς ο καιρός μεταβάλλεται. Οι νύχτες έχουν λίγο ψυχράνει, οι μέρες βρίσκονται ακόμη στο καλοκαίρι και η καταγραφή των μπάνιων συνεχιζεται. Μετρώ τα μπάνια προσπαθώντας να συνδεθώ με την παιδική μου ηλικία. Χθες το βράδυ είχαμε διακοπή νερού. Πρέπει όλοι να κάνουμε οικονομία στο νερό, να κάνουμε ότι έκαναν οι γιαγιάδες παλιά, πολύ παλιά...
"τότε που ήταν ο κόσμος δροσερός
και κάθε αυγή ξεκινούσε μια πηγή για να ποτίσει όλη τη γη"
{Πάει ο καιρός, Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, Στίχοι: Νίκος Γκάτσος.
Πρώτη εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, δίσκος 45 στροφών, 1965}
Ακούστε ΕΔΩ
Υπομονή και φρόνηση, θα περάσει κι αυτό. 😉
πάρτε κανένα μπουγελάκι!
βρείτε ένα ντρούμι! ή ακόμη φτιάξτε τεπόζιτο!

Πανηγύρι Αγίας Σοφίας Βιταλίου

Ο Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας διοργανώνει το πανηγύρι ανήμερα της εορτής της Αγίας Σοφίας, στο Δημοτικό Σχολείο Βιταλίου, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.
Σας περιμένουμε όλους για ένα παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι μαζί με τους Leta korre - Πολυχρόνη Κορρέ και το Ανδριώτικο Τακίμι.
⏰Ώρα έναρξης: 20:00, 🎫 Είσοδος ελεύθερη