Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Μια θλιβερή πρωτιά της Άνδρου: αλλοίωση και καταστροφή των ιστορικών μοναστηριών

«Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς» δεν λέει ο σοφός λαός; έτσι ακριβώς είναι, διότι άλλο παπάς, άλλο αρχιτέκτονας και τα δυο μαζί δεν γίνεται! Έχει νόημα να γίνονται αυτές οι συντηρήσεις, αναπαλαιώσεις, ανακαινίσεις όταν οι μονές γίνονται αγνώριστες; Έχει νόημα; Δεν έχει! Ήμαρτον Παναγία μου!

«Η Άνδρος κατέχει τη θλιβερή πρωτιά της αλλοίωσης και καταστροφής των ιστορικών μοναστηριών της, ανάμεσα σε όλες τις Κυκλάδες»
👉 Διαβάστε το κείμενο που δημοσίευσε στο Facebook ο Γιώργος Πάλλης
Την ώρα που διαμαρτυρόμαστε για τη μετατροπή της μονής της Χώρας από μουσείο σε τζαμί, δίπλα μας κακοποιούνται κατ' εξακολούθηση σημαντικά μνημεία. Η μονή της Παναχράντου στην Άνδρο, ένα ιδιαίτερα αξιόλογο συγκρότημα του 16ου αιώνα, απέκτησε τις ημέρες του Πάσχα έναν νέο πύργο, διότι έτσι ήθελαν οι μοναχοί της, σύμφωνα με τις ιδέες και τα γούστα τους. Στις εικόνες μπορείτε να δείτε την ανιστόρητη προσθήκη και την προηγούμενη κατάσταση. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οι μοναχοί της Παναχράντου έχουν μεταμορφώσει το κυκλαδίτικο μεταβυζαντινό μοναστήρι σε ένα ψευτομεσαιωνικό σκηνικό με επάλξεις και κάθε είδους προσθήκες και επεμβάσεις (δείτε και φωτογραφίες στα σχόλια στο Facebook), λανσάροντας παράλληλα το μύθευμα ότι είναι "βασιλικό", διότι το ίδρυσε τάχα ο Νικηφόρος Φωκάς. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων εξέδωσε σήμα διακοπής των εργασιών κατασκευής του πύργου, αλλά αγνοήθηκε και η οικοδομή ολοκληρώθηκε ανεμπόδιστα. Η μονή, που είναι ιδιαίτερα φημισμένη για τη γαστρονομία της και πρωταγωνιστεί συχνά σε εκπομπές lifestyle, απολαμβάνει ιδιαίτερης ασυλίας από τις τοπικές αρχές του νησιού, οι οποίες δεν κάνουν το καθήκον τους. Η περίπτωση θα πάει στη δικαιοσύνη, αλλά η ζημιά έχει πλέον συντελεστεί. 

Η Άνδρος κατέχει τη θλιβερή πρωτιά της αλλοίωσης και καταστροφής των ιστορικών μοναστηριών της, ανάμεσα σε όλες τις Κυκλάδες. Η μονή της Παναχράντου, η μονή του Αγίου Νικολάου στα Σόρα και πάνω απ' όλα η μονή της Αγίας Μαρίνας, έχουν κακοποιηθεί βάναυσα, συχνά με τη χορηγία μεγάλων ευεργετών. Τα μοναστηρια αυτά έχουν ως φυσικό τους προορισμό τη μοναστική άσκηση και προσευχή, αλλά αποτελούν συγχρόνως εθνική πολιτιστική κληρονομιά, προστατευόμενη με νόμους, και κανείς δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει επάνω τους.

=========

ΠΗΓΗ: www.facebook.com/giorgos.pallis

Ο Γιώργος Πάλλης είναι επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει καταγωγή από το Κόρθι.

2 σχόλια:

  1. Ο θεός και ο Χριστός η Παναγιά θα τους κρίνει όλους αυτούς Εκμεταλλεύονται την θρησκεία μας για το όνομα του χρήματος
    Οι τούρκοι κάνουνε τις Εκκλησίες μας σε Τζαμια κι εμείς τους κάνουμε τζαμια στη χώρα μας
    Που μπορούμε πολύ εύκολα να τα πάρουμε και τα κάνουν εκκλησίες κι εμείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες;;;να τα γκρεμίσουν απλά πράγματα...Υπάρχει ασυλία για τα μοναστήρια;;;αποφασίζουμε και διατάσσουμε λες και είναι σπίτι μας;;;μα και εκεί έχει λόγο η πολεοδομία.....Εδώ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή