Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Ο καυγάς περί τοπικών συμβουλίων

Έχουμε μήνα Ιανουάριο και έχει 13! Δεν έχουμε αρχίσει καλά αλλά είμαι αισιόδοξη πως όλοι θα βρουν τον βηματισμό τους και οι διαφωνίες, επιστολές, ανακοινώσεις κτλ, κτλ θα γίνουν σύντομα  δημιουργικές. 😉

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τι έγραψαν ο Δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης, η Αντιδήμαρχος Άννα Βολίκα και Δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Γαυρίου. Καλή ανάγνωση!

Θ. Σουσούδης: Οι αντιπαραθέσεις λύνονται με διάλογο 

Οι εκλογές έχουν τελειώσει. Δεν έχει πλέον νόημα η συνεχής αντιπαράθεση επί παντός του επιστητού. Είναι άγονη και καταλήγει διχαστική.

Τα τοπικά συμβούλια οφείλουν να συνεργάζονται με την δημοτική αρχή. Αυτό είναι και το νόημα της συνεργασίας και της υπεύθυνης διαχείρισης των αρμοδιοτήτων.

Η αντιδήμαρχος Μπατσίου, όπως και όλοι οι αντιδήμαρχοι, έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες, ιδιαίτερα της καθημερινότητας. Είναι λοιπόν απολύτως απαραίτητο να διατηρεί γραφείο στον χώρο της κοινότητας, όπως γινόταν πάντα, για να ασκεί τα αυξημένα καθήκοντά της, που αφορούν όλη την περιοχή μαζί με τις τοπικές κοινότητες.

Όλα τα υπόλοιπα είναι υπερβολές και συκοφαντικοί ισχυρισμοί. Είναι ανεπίτρεπτο κάποιοι να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να συκοφαντούν και να προσβάλλουν. Αν θεωρούν ότι έτσι κάνουν αντιπολίτευση, θα τους επισημάνουμε ότι αυτό δεν αρμόζει στα καθήκοντά τους και αποτελεί μια τοξική και διχαστική πρακτική, που εμείς δεν θα ακολουθήσουμε.

Όσον αφορά στην αναφορά, των υπογραφόντων την επιστολή στις προεκλογικές μου δεσμεύσεις, επιβεβαιώνω ότι οι τοπικοί πρόεδροι θα είναι σαν τοπικοί αντιδήμαρχοι στις περιοχές τους, όμως σε συνεργασία πάντα με την κεντρική διοίκηση, τους αντιδημάρχους και τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους. Η ευθύνη βαρύνει την δημοτική αρχή και όλοι οφείλουν να συνεργάζονται με την δέουσα συμπεριφορά. Οι όποιες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες λύνονται με διάλογο και όχι με διαδικτυακές επιθέσεις.

Υπενθυμίζω επίσης ότι στις προεκλογικές μου δεσμεύσεις υπήρχε αναφορά και σε όσους υποψηφίους συνεργάτες μου δεν θα είχαν εκλεγεί. Είναι σαφώς απαραίτητη η δημιουργία ομάδων εργασίας από εκλεγμένους και μη εκλεγμένους, προκειμένου να αντιμετωπισθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πολλά προβλήματα και ιδιαίτερα αυτά που κληρονομήσαμε ως διοίκηση. Αν κάποιοι δεν θέλουν να δουλέψουν να μας το πουν και να αφήσουν τις δικαιολογίες, τους υπαινιγμούς και τις στείρες αντιπαραθέσεις. Αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα και οι επόμενες εκλογές θα είναι σε 5 χρόνια.

Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για την Άνδρο. Για το καλό του νησιού μας και των κατοίκων. Ως νέα και υπεύθυνη δημοτική αρχή, απέναντι στις κατηγορίες θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με θετική διάθεση, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και μετριοπάθεια. Ελπίζουμε σύντομα να ακολουθήσουν όλοι, ξεπερνώντας πικρίες και σκοπιμότητες.

Θεοδόσης Ι. Σουσουδης Δήμαρχος Ανδρου

ΠΗΓΗ: andriakipress.gr

※※※※※※※※※

Άννα Βολίκα / Facebook Anna Volika

Η προθεσή μου είναι να εργαστώ για τον τόπο μου και όχι να λογομαχώ στο  fb , παρόλο αυτά πρέπει να αποκαταστήσω την αλήθεια .Δυστυχώς εσείς δεν εκλεγήκατε στα τοπικά για συνεργασία και δουλειά για το καλό του τόπου που τόσο επικαλείστε, αλλα μόνο για τα γραφεία , τα κλειδιά, και φυσικά σας συνοδεύει η μεγαλύτερη ανησυχία  που δεν σας αφήνει να ηρεμήσετε …. το εκλογοδικείο. Ποιος σας ενόχλησε; Φωτογραφήσατε το κλειδί που παραλάβατε , και το δημοσιεύσατε. Φωτογραφηθήκατε με την παρέα σας μέσα στους χώρους του Δημοτικού καταστήματος ποιος σας ενόχλησε να μη το κάνετε. Όσο για την κατάσταση του κτιρίου που λέτε ότι παραλάβατε ειναι έργο της προηγούμενης διοίκησης που ανήκατε. Θέλω να διαβεβαιώσω τους συντοπίτες μου ότι θα ειμαι πάντα μπροστά για το καλό του νησιού μας.

Η Αντιδήμαρχος
Άννα Βολίκα

ΠΗΓΗ: facebook.com/anna.volika

※※※※※※※※※

Δημοτική Κοινότητα Γαυρίου 

Προς: Δήμαρχο Άνδρου κον Θ.Σουσούδη
Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου
Άνδρος , 9 Ιανουαρίου 2024
Θέμα: ο ρόλος και η συνεργασία Δήμου και κοινοτήτων 

Αξιότιμοι  κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή Θα θέλαμε να σας διευκρινίσουμε ότι  τα  συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων πρέπει να έχουν αυτονομία αλλά και κυρίαρχο ρόλο στη διαχείριση των προβλημάτων της κοινότητας.

Ο κ.Σουσούδης , προεκλογικά, είχε δεσμευτεί ότι θα συνεργαστεί με τους Προέδρους και όλα τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων , ακόμα και αυτά που δεν ανήκουν στην παράταξή του.

Η συνεργασία αυτή πρέπει να έχει θεσμική διάσταση.

Αναφερόμαστε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων με τους Προέδρους και τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχουν εξωθεσμικοί μηχανισμοί και πρόσωπα που διεκδικούν , αυθαίρετα, ρόλο .

Το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εξωθεσμικής λειτουργίας από πρόσωπα που διεκδικούν να καθοδηγήσουν ή να δώσουν εντολές σε αιρετούς στα τοπικά συμβούλια.

Πρόσωπα που δεν έχουν κανένα θεσμικό ρόλο και αρμοδιότητα, εμφανίζονται να ομιλούν εκ μέρους του Δημάρχου.

Ο κ.Δήμαρχος οφείλει να τους ανακαλέσει στην τάξη, να βάλει ένα πλαίσιο συνεργασίας που να στηρίζεται στη θεσμική λειτουργία αλλά και στο σεβασμό της αυτονομίας και το ρόλο των τοπικών κοινοτήτων.

Γιατί μόνο έτσι μπορούν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.

Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων δεν είναι υπάλληλοι, έχουν θεσμικό ρόλο, αυτονομία, είναι σε αυτή τη θέση για να δίνουν λύσεις στα τοπικά προβλήματα.

Δεν είναι υπάλληλοι ούτε προσφέρονται για να ασκήσουν κάποιοι τα εξουσιαστικά και ρεβανσιστικά τους σύνδρομα.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων,

Οι πρόεδροι και Αντιπρόεδροι  των Δημοτικών  κοινοτήτων Μπατσίου & Γαυρίου.

1. Τουντασάκη Σοφία (Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Μπατσίου)
2. Πετρίσης Αντώνιος ( Αντιπρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Μπατσίου)
3. Γρηγορίου Μαριγγέλα ( Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Γαυρίου)
4. Κατσίκης Νικόλαος ( Αντιπρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Γαυρίου)

ΠΗΓΗ: facebook.com/profile

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12/1/2024

Πριν από δύο ημέρες ζητήσαμε από τον Δήμαρχο κ. Σουσούδη όχι απλά να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του για την αυτονομία των τοπικών συμβουλίων αλλά να ανακαλέσει στην τάξη πρόσωπα που λειτουργούν εξωθεσμικά και επιδιώκουν να καταργήσουν στην πράξη τους αιρετούς εκπροσώπους στις τοπικές κοινότητες.

Δυστυχώς ο κ. Σουσούδης παραμένει άφαντος και κρυπτόμενος.

Ανέχεται την αντιθεσμική και αλαζονική συμπεριφορά των Αντιδημάρχων Μπατσίου και Γαυρίου, που απαγορεύουν στους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων να διατηρήσουν τα γραφεία τους στα κοινοτικά καταστήματα, τα οποία είχαν οι εκάστοτε Πρόεδροι για δεκαετίες.

Μάλιστα έχουν υιοθετήσει ιδιαίτερα επιθετική στάση, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση συνεργασίας.

Απευθυνόμαστε και πάλι στον κ. Σουσούδη γιατί αυτός είναι Δήμαρχος.

Του υπενθυμίζουμε ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια, ανεξαρτήτως του με ποιον εξελέγησαν τα μέλη των τοπικών συμβουλίων, ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή πρέπει να συνεργάζονται με τις τοπικές κοινότητες.

Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να συνεργαζόμαστε.

Υπάρχουν προβλήματα που περιμένουν λύση, ζητήματα για τα οποία απαιτείται συνεργασία, συνεννόηση.

Και εμείς έχουμε και την πρόθεση αλλά και τη διάθεση να συνεργαστούμε με ειλικρίνεια και αλληλοσεβασμό.

Ο κ. Σουσούδης είχε πει προεκλογικά ότι «Κάθε Πρόεδρος θα είναι και ένας μικρός Αντιδήμαρχος».

Φαίνεται ότι κάποιοι το είδαν ανάποδα. Οι Αντιδήμαρχοι που ο ίδιος όρισε σε Γαύριο και Μπατσί θέλουν να είναι και Πρόεδροι και να καταργήσουν τα τοπικά συμβούλια.  

Ο κ. Σουσούδης θα πρέπει να πάρει θέση, να συγκρατήσει τη βουλιμία για εξουσία των Αντιδημάρχων του, που εκδηλώνεται με ακραίο και συγκρουσιακό τρόπο.        

ΜΑΡΙΓΓΕΛΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΝΤΑΣΑΚΗ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΤΡΙΣΗΣ


4 σχόλια:

  1. Δεν έχουν καταλάβει ότι οι αντιπαραθέσεις για ήσονος σημασίας προβλήματα όχι μόνο κουράζουν τον κόσμο αλλά τον απομακρύνουν από την ενεργό συμμετοχή στα κοινά.Δείτε την μεγαλύτερη εικόνα σε εθνικό επίπεδο και θα καταλάβετε γιατί δεν προσέρχεται να ψηφίσει το 50% των Ελλήνων.
    Οι της δημοτικής αντιπολίτευσης, μην απομακρύνεστε από τους βασικούς στόχους που πρέπει να κυνηγήσετε(με βάση το προεκλογικό πρόγραμμά σας) χάριν του 50% της Ανδρου που σας ψήφισε και εκπροσωπείτε, αναλωνόμενοι με τα δευτερεύοντα εγκλωβισμένοι ακόμα σε προεκλογικό χρόνο.
    ''Κτυπήστε'' σε καίρια θέματα ουσίας και αντιπολιτευθείτε με επιχειρήματα όπου ''κατρακυλά'' ή ξεφεύγει η συμπολίτευση από τις δεσμεύσεις της.Ελέγξατε θέματα που ζεματάνε και οι άλλοι αδιαφορούν,φέρτε στο φως προβλήματα και υποδείξτε λύσεις και τότε να σκεφτούμε αν χαραμίσαμε την ψήφο μας.
    Οι κοκορομαχίες για καρέκλες και γραφεία λίγο ενδιαφέρουν τον κόσμο απλώς δείχνουν ότι πολύ νωρίς και μάλιστα παράφωνα ξεκίνησαν τα αντιπολιτευτικά όργανα.
    Να θυμάστε ότι η προσωπικότητα αναδεικνύει την ''καρέκλα'' και όχι η καρέκλα τον όποιο ''τενεκέ'' που την κατέλαβε.
    Και όποιος πιστεύει το αντίθετο πλανάται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να κάνει κάποιος αντιπολίτευση πρέπει να στρωθεί πρώτα να δουλέψει...

      Διαγραφή
    2. Πες τα χρυσόστομη, γιατί έχει χαθεί η κοινή λογική.

      Διαγραφή
  2. Στα όμορφα λιβάδια από την βροχερή Νέα Υόρκη
    Άρχισαν τα όργανα ακόμα δεν ανεβήκαμε στην καρέκλες
    Αυτά θέλει να ακούσει αντιπολίτευση και να χαίρεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή