Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Ενα βήμα πιο κοντά στη μονάδα αιμοκάθαρσης στην Άνδρο

 Θέμα ζωτική σημασία για πολλούς συμπατριώτες μας που ελπίζουμε επιτέλους να λυθεί. Πέρα από τους συμπατριώτες μας που θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής μιας και θα βρίσκονται στην Άνδρο, το νησί θα προσελκύει ανθρώπους που κάνουν αιμοκάθαρση. Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Ελπίζουμε να το δούμε να λειτουργεί σύντομα. 

Διαβάστε τη γνώμη του ιατρού Γιώργου Δ. Καλλιβρούση



 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Τρίτη 4/7/2023 

Μνημόνιο συνεργασίας, για τη δημιουργία μονάδας αιμοκάθαρσης στο νησί μας, υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Άνδρου, του Κληροδότηματος  Πέτρου Λ. Μουστάκα και ιδιωτικής εταιρείας. Ως χώρος εγκατάστασης της μονάδας ορίστηκε το κτίριο του Κληροδοτήματος Π.Λ Μουστάκα στο Κόρθι.

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κορθίου Γ. Αντωνέλλο κατά την διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1/7/2023 στον Συνεδριακό Χώρο Γιάννης Γλυνός στον Όρμο Κορθίου τονίζοντας την σπουδαιότητα μιας τέτοιας μονάδας τόσο για τους νεφροπαθείς, όσο και εν γένει για το νησί μας.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Νεφροπαθών Άνδρου με θέμα: ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ – ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ, ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ- ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Πέτρος Καλογρίδης, εκ μέρους των διοργανωτών και συνέχισαν την ημερίδα οι ειδικές επιστήμονες:
- κα. Μυρτώ Γιαννοπούλου, Διευθύντρια Νεφρολόγος MD, PhD Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός - Πολυκλινική", με θέμα: Δωρεά οργάνων - Μεταμόσχευση.

- κα. Κυριακή Σταματέλου, Νεφρολόγος MBA Διευθύντρια Νεφρολόγος κέντρου «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» Χαϊδάρι, Επικεφαλής Απολογήτρια Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης  ΕΣΥΔ, με θέμα: Νεφρική νόσος - Αιμοκάθαρση.

- κα. Παναγιώτα Τσούγια, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στην εταιρεία Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ, με θέμα: Αιμοκάθαρση και παιδί.

Ο Δήμαρχος Άνδρου, Δ. Λοτσάρης στην τοποθέτησή του τόνισε: Το θέμα της υγείας αποτελεί βασική προτεραιότητα για τα νησιά μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι έμμεσα εμπλεκόμενη, αφού αποτελεί κατά βάση κρατική αρμοδιότητα. Παρά ταύτα, στην τετραετία που σε λίγο τελειώνει, μαζί με τους αρμόδιους φορείς του νησιού αντιμετωπίσαμε την πρωτόγνωρη κατάσταση του covid-19, κατά γενική ομολογία με ιδιαίτερη επιτυχία, στηρίξαμε το Κέντρο Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία.

Η μονάδα αιμοκάθαρσης αποτελεί μία πρόκληση για το νησί μας. Εδώ και χρόνια υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν παλέψει για να τα καταφέρουν. Θεωρώ ότι η επόμενη πενταετία θα αποτελέσει εφαλτήριο, ώστε επιτέλους το όνειρο δεκάδων ανθρώπων να γίνει πραγματικότητα. 

Δεσμεύομαι να δουλέψω, μαζί με τους συνεργάτες μου και με όλους εσάς για την υλοποίηση μιας τέτοιας μονάδας. Το χρωστάμε στον Πέτρο, στην Ιωάννα και σε όλους τους υπόλοιπους μαχητές της ζωής. Προχωράμε μπροστά και χέρι-χέρι θα δώσουμε τη μάχη την επόμενη πενταετία, ώστε η μονάδα αιμοκάθαρσης να γίνει πραγματικότητα για τον τόπο μας».

Ακολούθησε η τοποθέτηση της Βασιλικής Καραντζοπούλου, πρόεδρου του  Συλλόγου Γυναικών Άνδρου. Η Β. Καραντζοπούλου αναφέρθηκε στην πορεία της δημιουργίας μονάδας αιμοκάθαρσης ως τώρα.  Ανέγνωσε τον χαιρετισμό της εταιρείας ¨Νεφρογένεσις¨ η οποία θα χρηματοδοτήσει και στελεχώσει την μονάδα της Άνδρου, ενώ ανέφερε όλες τις κινήσεις που έγιναν από την πρώτη απογραφή των νεφροπαθών έως σήμερα, καθώς και τους φορείς και τους πολίτες που στήριξαν εμπράκτως όλη την διαδικασία.

Τέλος, η κα. Ιωάννα Λεβαντή, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Άνδρου,  εξιστόρησε την περιπέτεια υγείας της, έχοντας κάνει δύο μεταμοσχεύσεις καρδιάς και νεφρού. Μία σπουδαία γυναίκα υπόδειγμα θάρρους, καρτερικότητας και καλοσύνης.

Η Ημερίδα έκλεισε με την απονομή ειδικών αναμνηστικών πλακών και μενταγιόν στους Ανδριώτες Δωρητές Νεφρού. Ακολούθησαν κεράσματα με τοπικά εδέσματα και ποτά από χορηγούς της εκδήλωσης με την οργανωτική συμβολή του Συλλόγου Γυναικών Κορθίου. Τέλος, το κοινό είχε την ευκαιρία να αγοράσει βιβλία ενισχύοντας τον Σύλλογο Νεφροπαθών Άνδρου, ενώ πραγματοποιήθηκαν αρκετές εγγραφές δωρητών οργάνων, μία εκ των οποίων και του Δημάρχου Άνδρου, Δ. Λοτσάρη.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Επιτέλους ξυπνήσαμε λιγάκι πιστεύω κάτι να γίνει να μην είναι μόνο λόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή