Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου ξεκινά προβολές σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο

 Σάββατο, 30 Οκτωβρίου⋅8:15μμ, Δημοτικό Θέατρο Άνδρου.

Αυτόν τον απ΄ότι φαίνεται  δύσκολο χειμώνα  η κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου αποφάσισε να είναι παρούσα στα λιγοστά δρώμενα της Χώρας της Άνδρου με ενδιαφέρουσες προβολές στο Δημοτικό Θέατρο της Άνδρου.

Ξεκινάμε προβολές με ελεύθερη είσοδο, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο που μας προσφέρει αριστουργήματα  από την μεγάλη  ταινιοθήκη του.

Η είσοδος στην αίθουσα του Δημοτικού θεάτρου για τις προβολές θα γίνεται μόνο με την ένδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή με rapid test 48ώρου

Το τρένο των δολοφόνων (Compartiment tueurs). Θρίλερ 1965, Α/Μ, Διάρκεια: 95'. Σκηνοθεσία Κώστας Γαβράς, με τους: Ιβ Μονταν, Σιμόν Σινιορέ, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Μισέλ Πικολί.

Σε ένα νυχτερινό τρένο που εκτελεί το δρομολόγιο Μασσαλία-Παρίσι, έξι επιβάτες μοιράζονται την ίδια καμπίνα, όμως στο τέλος της διαδρομής μία εξ αυτών θα βρεθεί νεκρή στην κουκέτα της. 

Την υπόθεση αναλαμβάνει να διαλευκάνει η αστυνομία του Παρισιού, όμως το μυστήριο μεγαλώνει καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι συνεπιβάτες του θύματος καταλήγουν επίσης νεκροί.Επηρεασμένο από το κατανυκτικό νουάρ σινεμά του Ζαν Πιέρ Μελβίλ, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κώστα Γαβρά ζωντανεύει επί της οθόνης το πρώτο μυθιστόρημα μυστηρίου που έγραψε ο Σεμπαστιέν Ζαπριζό, ένας συγγραφέας που σύντομα θα έκανε όνομα στο πεδίο της γαλλικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Απέχοντας ακόμη από το πολιτικό σινεμά που θα τον καταξίωνε, ο Γαβράς παραδίδει εν μέσω της έκρηξης του γαλλικού Νέου Κύματος ένα σφριγηλό αστυνομικό δράμα, το οποίο ανεβάζει διαρκώς στροφές, διατηρώντας πίσω από της κλασικότροπη φόρμα του μια μοντέρνας κοπής σκηνοθετική σπιρτάδα. Ως προς αυτό, αρκεί να βιώσει κανείς το σασπένς που γεννά η εντυπωσιακή σκηνή καταδίωξης στο φινάλε, προκειμένου να κατατάξει το «Τρένο των δολοφόνων» στην κατηγορία με τις πιο απολαυστικές και αειθαλείς ταινίες μυστηρίου που γυρίστηκαν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου