Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Νηστεία Χριστουγέννων

Ρεβίθια με λίγο λάδι, λίγο ταχίνι, μπόλικο κύμινο και αρκετό λεμόνι! Mediterranean cuisine!
Από σήμερα αρχίζει η Νηστεία των Χριστουγέννων. Είναι μια σχετικά "βατή" νηστεία μιας και επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών και κρατά σαράντα μέρες. Η Νηστεία Χριστουγέννων μπορεί να γίνει μια πρώτης τάξης αφορμή για αποτοξίνωση. Χωρίς τις ακρότητες των βίγκαν των χορτοφάγων και άλλων πολλών μπορούμε να περιορίσουμε κρέας και ζωϊκά, να τρώμε περισσότερα όσπρια, λαχανικά, φρούτα... ότι συμβουλεύουν όλοι οι διατροφολόγοι! Για την θρησκευτική πλευρά της νηστείας, το αυτονόητο δηλαδή, δεν χρειάζεται να μιλήσουμε γιατί όπως λέει το άσμα: "η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα". Αν όμως η νηστεία - διατροφή γίνεται και "μετά φόβου Θεού" τότε το αποτέλεσμα είναι σαφώς λυτρωτικό!

Οι κανόνες της νηστείας των Χριστουγέννων
Καθ’ όλη τη διάρκεια του σαρανταημέρου δεν καταλύουμε κρέας, γαλακτερά και αυγά. Αντίθετα, επιτρέπεται να καταλύουμε ψάρι όλες τις ήμερες πλην, φυσικά, της Τετάρτης και της Παρασκευής από την αρχή μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου. Ψάρι καταλύουμε επίσης και κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει. vimaorthodoxias.gr/peri-zois/nisteia-christougennon

Μοναστηριακές συνταγές, Αγιορείτικη κουζίνα monastiriaka.gr/sidages.php
Νηστεία: συνδυάστε γεύση με θρεπτικά συστατικά mednutrition.gr/portal/enimerosi

1 σχόλιο: