Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Αποκαλυπτήρια Αφανούς Ναύτου 5 Νοεμβρίου 1959



Η 5η Νοεμβρίου 1959 ήταν μια καταπληκτική μέρα για το νησί! Στα αποκαλυπτήρια του Αφανούς Ναύτου εκτός από μέλη της κυβέρνησης, πνευματικούς ανθρώπους και συνήθεις επισήμους αυτών των εκδηλώσεων, την τελετή θα τιμούσε ο Βασιλεύς Παύλος. Καταλαβαίνετε τι θα έγινε! Δεν θα έμεινε πέτρα και πετραδάκι στο Ανδρο ολόκληρη που να μην γνώριζε αυτό το γεγονός! Μάλιστα ο Βασιλεύς μετά το πέρας της τελετής: "θα διανείμει βιβλιάρια Προικοδοτήσεως εις απόρους κορασίδας της Νήσου" Ο απόηχος του γεγονότος έφτασε χρόνια πολλά μετά και τα σεντούκια των Ανδριωτών έχουν αρκετές φωτογραφίες με τους Βασιλείς να προχωρούν στις πλάκες της αγοράς.


Ο Αφανής Ναύτης 
Πρόκειται για ορειχάλκινος ανδριάντα που στέκεται σε βάθρο από σουηδικό γρανίτη. Παρουσιάζει ναύτη με υψωμένο το χέρι να χαιρετά τα πλοία που διέρχονται της Άνδρου. Ο ναύτης είναι φορτωμένος με τον σάκο του σε υπερφυσική διάσταση. Ο ανδριάντας βρίσκεται στο άκρο της πόλης, κοντά στα ερείπια του Ενετικού κάστρου, είναι έργο του γλύπτη και ακαδημαϊκού Μιχαήλ Τόμπρου (1889 – 1974) και προσφορά των υιών Νικολάου Ι. Γουλανδρή στη μνήμη όλων των απολεσθέντων στους πολέμους Ανδρίων ναυτικών. Ο Αφανής ναύτης από το 1959 που τοποθετήθηκε στο βάθρο του έμεινε εκεί ακλόνητος μέχρι την 30η Απριλίου του 2001 όπου ένας δυνατός αέρας τον έριξε στα μάρμαρα της πλατείας. Επισκευάστηκε και ξανατοποθετήθηκε εκεί στη θέση, αποτελεί σήμα κατατεθέν της Άνδρου, οδηγό και συμπαραστάτη για όλους τους Ανδριώτες ναυτικούς.

Αρχείο Κούλας Καλλιβρούση

Διαβάστε τις ανακοινώσεις που είναι υπέροχες για τις λεπτομέρειες και την τάξη τους.




3 σχόλια:

  1. Υπάρχει περίπτωση κάποιος από τους φίλους Ανδριώτες να γνωρίζει (έστω και κατά προσέγγιση) πότε ο Τόμπρος ολοκλήρωσε την διαδικασία της τοποθέτησης του αγάλματος στη βάση του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η διαδικασία εισαγωγής του αγάλματος από την Ιταλία όπου εκεί φιλοτεχνήθηκε από τον Μ. Τόμπρο ξεκίνησαν Ιούλιο του 1958. Λογικά πρέπει να τοποθετήθηκε στην θέση του Άνοιξη με Καλοκαίρι του 1959. Άννα θα σου στείλω το βράδυ κι άλλο υλικό σχετικό με την ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή