Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 2018

Μάθε τι είναι η χαιρετούρα;

2018
Η χαιρετούρα είναι ένα παλιό έθιμο του χωριού. Κάθε πρωτοχρονιά μετά την εκκλησία οι άνδρες του χωριού σε παρέες επισκέπτονται τα σπίτια που είναι ανοικτά και χαιρετούν για το καλό του χρόνου. Οι οικοδέσποινες έχουν φτιάξει μεζέδες αποβραδίς, αλλά και το πρωί της Πρωτοχρονιάς, έχουν ανοίξει τη σάλα, τα σερβίτσια λαμποκοπούν, έχουν κάνει τα κουμάντα τους π.χ. πως θα διαχειριστούν δυο παρέες που θα πέσουν μαζί, πως θα πλύνουν γρήγορα τα σερβίτσια. Συνήθως βοηθά η γιαγιά, η κόρη του σπιτιού ή μια γειτόνισσα. Έχουν επίσης προμηθευτεί κρασί και απολύτως έτοιμες περιμένουν... "τις άντροι" να χαιρετίσουν.

Παλιά οι παρέες ήταν πολλές. Τα τελευταία χρόνια είναι δυο: οι νέοι και οι πιο μεγάλοι. Τα θραφαλικά τα κάνουν οι νεώτεροι χωρίς να είναι κανόνας, γιατί και οι μεγάλοι στη λωλάδα δεν πάνε πίσω! Σημαντικό επίσης στην κατανόηση του εθίμου είναι τούτο: χαιρετάνε οι άνδρες που δεν είναι πενθισμένοι, όπως επίσης είναι "ανοικτά" τα σπίτια που δεν έχουν πένθος. Η απώλεια κάποιου συγγενούς "κλειδώνει" τα σπίτια και αμπαρώνει τις καρδιές.

Όλο αυτό λοιπόν το θραβαλικό (βαβούρα) δίνει ζωή την πρώτη του έτους στο χωριό και μεθυσμένα μας φέρνει από τον παλιό χρόνο στην επόμενη μέρα εκεί που η καθημερινότητα διαλύει τις χαρές, τα γέλια, και κάνει τα γλέντια μια γλυκιά ανάμνηση. 

3 σχόλια:

 1. Νομιζω οτι αυτη η ωραια λειβαδιανη παραδοση της χαιρετουρας ειναι
  μοναδικη σε ολη την Ανδρο .
  Να ειναι καλα ολοι αυτοι που την διατηρουν και ιδιαιρερα οι νεοι.
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ . Νικος Γλυνος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. καλη χρονιά.Πολλά μπράβο.Χαιρετισμούς στον Μαστρο Γιώργη τον Μανάλη,να ειναι παντα καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή