Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Crocus laevigatus της Ανδρου



Οι φωτογραφίες του Ηλία Πολέμη (παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2006) είναι από τη Σταυροπέδα "όπου οι εν λόγω κρόκοι (οι λείοι) ήταν χαλί πάνω στην πρασινισμένη γη"


Ο Ηλίας Πολέμης που παρακολουθεί το blog (με τιμά και τον ευχαριστώ γι αυτό) βάζει τα πράγματα στη θέση του σαν ειδικός σε σχέση με την ανάρτηση: Κρόκοι στα βουνά της Ανδρου (Δείτε εδώ) που είχα μπερδέψει του κρόκους! Λέει λοιπόν ο Πολέμης:
Οφείλω να επισημάνω ότι αυτά τα όμορφα λουλουδάκια που έχεις φωτογραφίσει δεν είναι Crocus atticus άλλα Crocus laevigatus (Κρόκος ο λείος)!Τα πορτοκαλί στίγματα των στύλων στο πρώτο είδος είναι ακέραια, ενώ στο δεύτερο διακλαδιζόμενα. Το Crocus atticus σύμφωνα με τους Snogerup et al. (2006) είναι σπάνιο στην Άνδρο και έχει βρεθεί μόνο στον ορεινό όγκο της Κουβάρας σε υψόμετρα μεγαλύτερα από 600 μέτρα (από Κατακαλαίοι και πάνω!). Αντίθετα το Crocus laevigatus είναι κοινό σε ολόκληρο το νησί, με βάση δε και τις δικές μου παρατηρήσεις θα έλεγα πως είναι το πλέον κοινό είδος κρόκου που έχουμε στη γενέτειρα μας.
Βιβλιογραφική παραπομπή κι ένα καλό λινκ για τον κρόκο το λείο! (by Polemis φυσικά)
Snogerup, S., Snogerup, B., Stamatiadou, E., Bothmer, R. v. & Gustafsson, M. 2006: Flora and vegetation of Andros, Kikladhes, Greece. Ann. Musei Goulandris 11: 85- 270. floraattica.blogspot.gr/2010/12/crocus-laevigatus.html

Ο Ηλίας Πολέμης είναι Γεωπόνος - Μυκητολόγος

1 σχόλιο: